Karting • CIK-FIA

Kapotte stuurstang houdt karter Kas Haverkort van podium in het Europees kampioenschap in Essay

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 augustus 2018 00:12 • Print artikel

ESSAY – Continu vooraan en zelfs winst in de heats leek karter Kas Haverkort af te stevenen op een fraai resultaat tijdens het Europees kampioenschap in Essay. Maar in de finale van de zeer prestigieuze OK-klasse viel de veertienjarige toprijder uit Rheezerveen uit vanwege een gebroken stuurstang. Toch was de rijder van het Zanardi Kart Racing Team positief gestemd over zijn weekeinde op het Franse circuit.

Kas Haverkort

“Ik had de snelheid om het podium te halen. Ik was het hele weekend echt snel”, blikte Kas terug op de vierde en laatste ronde van het EK waarin de absolute Europese top aan de start staat in een zeer sterk bezette, prestigieuze klasse. “Dit was pech, ik kon er niks aan doen. Dit kan iedereen overkomen. Gelukkig heb ik in de eerste paar ronden van de finale mijn snelheid goed kunnen laten zien.”

Want Kas reed op de vierde plaats, steeds dichterbij komend aan de nummer drie toen de problemen met zijn stuurstang ontstonden. Dat was na vier, vijf ronden, wist Kas nog. “Toen begon de stang te scheuren. Ik wist eerst niet precies wat het was, maar ik moest ineens heel ver sturen om de bochten door te komen. Daardoor viel ik van de vierde plaats terug naar de zevende plaats.”

In de tiende ronde brak de stuurstang en dat betekende jammer genoeg einde race voor de talentvolle Overijsselaar. “Dat vond ik heel erg jammer. Ik denk dat ik zeker als derde had kunnen finishen. Dan was ik zesde of zevende geworden in de eindstand van het EK.”

Door zijn uitvalbeurt moest Kas zich tevredenstellen met de zestiende plaats. Een plaats beneden zijn stand, zo bewees hij meermaals dit seizoen. Hij had eerder al op het circuit van PFI in Engeland met pech te kampen gehad. “Dat kostte me heel veel punten. Maar al met al heb ik toch een goed EK gereden. Ik heb altijd een goede snelheid gehad en goede races gereden. Ik reed altijd voorin mee.”

Kas Haverkort GO

Dat bewees hij afgelopen weekeinde ook in Frankrijk. Tijdens de heats meldde hij zich nadrukkelijk als podiumkandidaat door naar de achtereenvolgende tweede, derde, derde, vierde en eerste plaats te denderen. Kas: “Dat gaf een goed gevoel. Dat wil ik voor de rest van het seizoen zo houden. Ik train zo hard mogelijk om voorin te kunnen blijven rijden. Op deze manier kan ik mezelf goed laten zien.”

Kas heeft nu een korte zomerstop van twee weken voordat hij weer in de kart stapt. Dan wacht de vierde ronde van het DKM-kampioenschap voor de equipe van Willemjan Keijzer. Die wordt later deze maand gehouden op het circuit van Genk in België. “Normaal gesproken ben ik daar gewoon snel”, blikte hij hoopvol vooruit. “Ik ga in ieder geval voor een podiumplaats!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS