Karting • CIK-FIA

Interview Europees kampioen Jorrit Pex: "KR is absoluut top! En we zijn nog niet aan het einde! Er zit nog rek in!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 juni 2019 06:55 • Print artikel

Het was de derde keer dat Jorrit Pex Europees kampioen in de KZ1 werd. Een unieke prestatie van de Limburger, aangezien nog nooit eerder een karter de Europese titel in de hoogste klasse van de 125cc schakelkarts voor de derde keer behaalde. En dat als rijder van een privéteam die alle fabrieksjongens verslaat erg knap! Tijd voor een kort interview met Jorrit Pex, die op de supersnelle baan in Sarno zijn succes behaalde.

Jorrit Pex CIK FIA Europees kampioen KZ

Buiten de EK-titel van 2019, welke jaren heb je nog meer gewonnen?
“Dit is nummer 3! Ik werd ook in 2018 en 2012 Europees kampioen.”

Welke EK-titel is de mooiste?
“Welke is de mooiste.. tja, toch deze wel, omdat het zo’n verassing was. Er konden zo veel jongens kampioen worden en de top tien zit zo dicht bij elkaar.”

Het was erg close in de finale. Heb je gerekend?
“We wisten dat het kon. Er was een hele weg te gaan, want er waren veel rijders, die kans op de titel maakten, maar ze crashten links en rechts of kregen pech. Uiteindelijk lag ik lag derde en die plaats moest ik vasthouden, mijn monteur stak zijn duim op en dan wist ik dat ik safe zat, maar het werden nog tien lange ronden. Een klein foutje wordt afgestraft, er rijden in de KZ1 allemaal fabrieksrijders. Gelukkig zijn we het hele seizoen al constant en zijn onze spullen betrouwbaar. Dat bleek maar weer...”

Ook wat hulp van je broertje Stan, die geweldig kwam opzetten?
“Haha ja broederliefde! Stan kwam opzetten tot de vierde plek vlak achter mij en die maakte het makkelijker voor mij, ik kon redelijk safe de race uitrijden.”

De overstap naar Kart Republic hoe is die bevallen?
“KR is absoluut top! Het chassis voelt goed, het materiaal is goed en we zijn nog niet aan het einde! Er zit nog rek in!”

En motorisch?
“Motorisch doen we veel zelf, bij de top zit het heel dicht bij elkaar. Ik heb voor een EK altijd een eigen motor en één van TM, en Stan reed met zijn eigen motoren en die waren heel snel.”

Jorrit Pex CIK FIA Europees kampioen KZ

Nummer drie hoe voelt dat?
“Heel bijzonder! Het voelt super goed, en het is een mooie! Heel apart, want het was zo spannend maar dan toch de derde titel pakken staat netjes.”

Veel support gehad?
“Ja natuurlijk, dit doe je niet alleen! Stan heeft goed geholpen met de voorbereidingen. Ik moet werken in de zaak en Stan doet veel voorbereiding aan de kart en de motoren, maar ook papa doet veel aan de technische kant en hij zit samen met Jos (Verstappen red.) ook veel op de testbank, Dino Chiesa werkt hard aan de chassis en Franco van TM heeft ook zijn steentje bijgedragen met goede motoren. We hebben een goed pakket.”

De honger bij Pex Racing is nog gestild, want ook bij het Duits kampioenschap doen Jorrit en Stan van voren mee...

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS