Karting • Chrono

Rick Bouthoorn bezig aan een ijzersterk seizoen, ultieme inhaalactie toont zijn topvorm

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 april 2016 15:22

HAHN - Twee jaar geleden reed hij voor het laatst op de Hunsrückring in Hahn en dus was het voor Rick Bouthoorn nog even afwachten hoe goed hij zou gaan op de Duitse piste. Goed, zo werd weldra snel duidelijk tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Het elfjarige karttalent uit Almere legde er beslag op de respectievelijk tweede, tweede en eerste plaats in de Minimax-klasse. Met name de derde race was er één om in te lijsten. In de eindfase van die race plaatste Bouthoorn een ultieme inhaalactie en pakte de winst.

Rick Bouthoorn toprace

“Met deze uitslagen ben ik heel erg tevreden”, zei een glunderende Rick, die niet meteen had gedacht dit weekeinde zo sterk voor de dag te komen. “Ik moest in het begin weer heel erg wennen aan de baan. We moesten de kart afstellen op de baan, die had heel veel grip. Toch reed ik al snel goed tijden, al wist ik wel dat het moeilijk zou worden in de races.”

In de kwalificatie snelde Rick naar de snelste tijd. Het had hem niet eens verbaasd. “Omdat we tijdens de training er op een gegeven moment heel goed bij zaten”, legde hij uit. “Ik dacht: het kon nog eens een mooi weekend worden. Ik ben uiteindelijk tweede in het dagklassement geworden. Dat vind ik heel netjes.”

Zijn doel voor dit seizoen moge helder zijn, zo hoog mogelijk eindigen in het Nederlands kampioenschap. De berg punten die hij in Hahn opraapte, hielp in ieder geval alvast heel aardig. Al in de eerste race liet hij meteen duidelijk zien dat hij niet naar Duitsland was gekomen om voor spek en bonen mee te doen. Bij de start kreeg de van poleposition gestarte Rick een klein duwtje waardoor hij meteen een gaatje sloeg met de rest.

Dat betekende helaas niet dat hij al veilig was. Want de nummer vijf in de race kwam in rap tempo opzetten, dook pontificaal achter Rick op en ging aan hem voorbij. “Ik bleef bij hem rijden en probeerde hem in de laatste paar rondes in te halen, maar dat lukte niet, jammer genoeg", bekende de talentvolle Flevolander. "Dat was wel frustrerend, maar toch ben ik tevreden over die tweede plek.”

Bovendien had Rick nog twee kansen om een race winnend af te sluiten. In de tweede race deed hij daartoe dan ook een dappere poging. Bij de start reed hij vanaf de tweede plaats volgas buitenom. Hij slaagde er helaas net niet in om de koppositie te grijpen. “Daarna heb ik de hele race op de tweede plaats gereden. Ik kwam net wat grip tekort.”

Rick Bouthoorn en Erwin Montfoort

Niet getreurd, want er was ook nog de derde race voor die zo begeerde overwinning. En jawel, die overwinning kwam er. Opnieuw ging hij bij de start vanaf de tweede positie volgas buitenom. Even verloor hij zijn positie aan de nummer drie, maar pakte die plek snel weer terug. “En toen ging ik achter de rijder op de eerste plaats aan. Na zeven rondes haalde ik hem in en heb toen vier rondes op één gereden.”

Nog was Rick niet zeker van de overwinning, want één ronde voor het einde moest hij zijn positie prijsgeven. En toen liet hij zien wat voor een knokker hij is. Met een alles-of-niets-poging in de hairpin haalde hij zijn concurrent opnieuw in en zo kwam hij in de derde race alsnog als winnaar over de streep.

Rick Bouthoorns monteur Erwin Montfoort was trots op zijn rijder. “We hadden voor race drie een paar kleine dingen aan de kart aangepast. Dat heeft gewerkt. Ik had Rick voor die race al voorbereid dat hij met die afstelling zou moeten kunnen aanvallen. Dat hij het hier zo kon afronden, dat geeft hem veel zelfvertrouwen. We lopen punten in, daar gaat het om.”

Rick Bouthoorn wordt in de racerij gesteund door zijn vader en moeder en de sponsoren Lek Import Cars in De Kwakel, de specialist voor import, tuning en onderhoud van je US Ford; Mustang, Shelby, F150, F250 of andere Muscle Cars en MTH Accountants & Adviseurs.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS