Karting • Belgisch Kampioenschap

Yarne Goovaerts bewijst zijn talent met fraaie overwinning: "Eerste zege van het seizoen is binnen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 juni 2018 09:46 • Print artikel

HEIST op den BERG, België - Yarne Goovaerts toont de laatste jaren overtuigend zijn talent. Afgelopen weekeinde demonstreerde hij dat door de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30 te winnen. De zeventienjarige snelheidsduivel uit Heist-op-den-Berg won in de sterk bezette IAME X30 Senioren-klasse en onderstreepte daarmee aan een ijzersterk seizoen bezig te zijn.

Yarno Goovaerts viert feest met Jef Driesen, Nicolas Claes en Toon Eeckelaert

“Ik ben tevreden. Ik heb vandaag mooi veel punten voor het kampioenschap gepakt”, zei Goovaerts, die uitkomt voor P1 Racing, na afloop van de finale op circuit De Pottendijk in Emmen. “Ik vond het in de finale wel moeilijk om vooraan te blijven. Je hoort je concurrenten dichterbij komen en dat brengt best wat stress met zich mee. Maar het is gelukt. De eerste zege van het seizoen is binnen.”

Het sterkte zijn zelfvertrouwen, stelde Yarne. En dat komt uiteraard goed van pas voor de rest van het seizoen. Zeker als je zoveel rijdt als deze sympathieke Belg. Behalve het NK rijdt de piloot van P1 Racing ook het Benelux-kampioenschap, het EK, de ASAF Karting Series en het WK. In totaal goed voor maar liefst zestien raceweekeindes. “Ik ben heel ambitieus. Ik hoop in het EK tijdens de laatste twee ronden in de top drie te kunnen rijden en in de KNAF Cup en het BK hoop ik sowieso van voren te kunnen zitten.”

Zijn overwinning in Emmen was de bevestiging van zijn uitstekende vorm dit seizoen. Tijdens de eerste ronde van het NK was hij al één van de snelsten, zoals bleek uit zijn rondetijden, maar kwam het nog niet tot uiting in de uitslagen. Doordat hij een foutje het gemaakt, was hij als laatste geëindigd in de kwalificatie en moest hij de de eerste twee van de drie races achteraan beginnen. “Dat hoort nu eenmaal ook bij het karten”, relativeerde Yarne.

Hij was al dertien toen hij met de sport begon. Dat is relatief oud in vergelijking met de meesten van zijn concurrenten. Zijn vader had hem als cadeau voor zijn dertiende verjaardag meegenomen naar de kartbaan. Die eerste meters zorgden ervoor dat hij ineens wist welke sport hij wilde gaan doen. “De snelheid, de sensatie die je tijdens het rijden in een kart voelt, dat sprak me ontzettend aan. Ik had daarvoor getennist en gevoetbald, maar daar vond ik weinig aan.”

Al gauw werd het karten voor hem serieuzer en serieuzer. Dusdanig, dat hij dit seizoen dus meedoet aan vijf verschillende kampioenschappen. Hij moest een regeling met school treffen om extra vrij te kunnen krijgen voor races om zijn sport zo professioneel mogelijk te benaderen. Dat geldt met name voor races in het buitenland. Yarne: “Ik kan vrij krijgen zolang mijn punten goed zijn. Tot nu toe verloopt alles heel goed.”

Yarne Goovaerts wint Iame X30 Senioren

In de kart sowieso, zoals hij in het weekeinde in Emmen liet zien. Al in de trainingen was hij snel. “Op een droge baan reed ik steeds in de top drie qua tijden. En zaterdag in de regen ging ik ook best goed.” Zijn team P1 Racing met aan het roer Jef Driesen, Nicolas Claes en Toon Eeckelaert had ondanks de regen op zaterdag al een goede droogweerafstelling gevonden die van pas kwam op de droge zondag. Dusdanig goed dat hij in de eerste twee races tweede werd en de finale vervolgens won. Dat smaakte naar meer: “De volgende keer hoop ik natuurlijk weer te winnen!”

Yarne Goovaerts wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door VWS Technics, Garage Ooms en P1 Racing. Hij bedankt Nicolas Claes, Jef Driesen, Toon Eeckelaert en zijn ouders.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS