Karting • Belgisch Kampioenschap

Toptalent Sam Balota toont nu al zijn snelheid! Eerste podium van 2019: "Ik heb een goed gevoel voor dit jaar"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 8 maart 2019 21:20 • Print artikel

MARIEMBOURG - Hij is één van de grootste talenten uit de Belgische kartsport; Sam Balota uit Willebroek. De pas 13-jarige kartpiloot neemt het in de topklasse van de IAME X30 op tegen tal van ervaren rijders, maar laat zien dat hij uit het juiste hout is gesneden. Tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30 op in Mariembourg deed Balota in de X30 Senior-klasse goede zaken voor team Euro Karting. Hij sleepte op spectaculaire wijze een podiumplaats uit het vuur achter nummer twee Mattéo Raspatelli en winnaar Joey van Splunteren.

Sam Balota naar podium

Na de winter was dan eindelijk het seizoen begonnen met de start in België. Op de vraag hoe hij zich had voorbereid op het nieuwe seizoen zei Sam: "Veel trainen en conditie opbouwen." Naast het trainen voor een goede fysieke conditie, was hij ook veel in de kart te vinden en de eerste meters op het Belgische circuit zagen er hoopvol uit. “De samenwerking met mijn team loopt goed, ook mijn mecanieker is erg ervaren en we vullen elkaar tijdens de raceweekenden goed aan."

De kwalificatie is een belangrijke graadmeter. Daar worden de beste startposities vergeven. Toch was het niet gemakkelijk in de wisselende weersomstandigheden, want de dag begon nat en later werd het droger en droger. "De kwalificatie ging iets minder gemakkelijk, ik had problemen met mijn grip”, zei de snelle Belg.

De twee heats, die de startpositie bepaalden voor de finale waren spannend. Sam meldde zich in de kopgroep en ging de strijd aan om de topposities. “De eerste heat ging gewoon goed. De afstelling kon iets beter en dan was er nog de regen. De tweede heat was spannend. Ik had die kunnen winnen, maar ik ondervond wat problemen. De finalerace kon ik helaas niet winnen. Ik werd opgehouden in het gevecht met Elie Goldstein. Ik kon niet meer doen en had alles gegeven, maar ik ben content met het podium.”

Sam Balota podium

Het verloop van zijn eerste raceweekeinde van het seizoen gaf de beloftevolle karter veel zelfvertrouwen voor de resterende wedstrijden. "Ik heb een goed gevoel voor dit jaar. Het team geeft alle support die ze maar kunnen geven, mijn mecanieker is goed en ik voel me goed. Ik denk dat ik veel kan bereiken. En om het seizoen op deze manier te openen voelde waanzinnig goed.”

Sam heeft een druk programma voor de boeg. Zoals het er nu naar uitziet, zien we de Euro Karting-coureur in verschillende kampioenschappen. “We doen mee aan de races van de IAME X30 Benelux Series, de X30 Euro Series en de WK in Le Mans. En misschien nog wat losse races als voorbereiding op banen waar we racen. Ik heb er veel zin in en ga dit jaar mijn best doen!”

Sam Balota wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Euro Karting, Pharmalens en Palmans Transport en Pita Deluxe.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS