Karting • Belgisch Kampioenschap

Thomas Strauven uit de talentenschool van GKS pakt knappe podiumplaats in de BNL: “Ik ben heel blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 maart 2019 10:50 • Print artikel

GENK - Constant was hij voorin te vinden tijdens de eerste ronde van het BNL-kampioenschap. Karter Thomas Strauven werd in Genk knap derde in het totaalklassement van de Rotax Max Micromax-klasse. De tienjarige kartpiloot uit Houthalen-Helchteren bewees zo dat hij ook dit seizoen een rijder is om rekening mee te houden. Strauven is het volgende talent dat op thuisbasis Genk klaargestoomd is voor het ‘grote werk’.

Thomas Strauven Genk podium BNL

“Ik ben heel blij”, zei een opgetogen Thomas. “Ik had dit niet verwacht omdat ik tijdens de races van zaterdag twee keer vierde was geworden. En de drie jongens die voor me waren geëindigd, vond ik heel sterk, maar ik ben dus toch derde geworden.”

Want Thomas had tijdens de twee races op zondag laten zien dat ook hij heel snel was. Hij werd in beide heats na een sublieme race tweede. Die resultaten bleken uiteindelijk genoeg voor de derde plaats in het totaalklassement en de fraaie bijbehorende beker.

Zijn knappe resultaat in Genk hoefde trouwens niet eens echt te verbazen. Vorig seizoen was hij ook al regelmatig voorin te vinden. Zo werd hij in 2018 derde in het eindklassement van de BNL en vierde in het BMC-kampioenschap. En dat voor een piloot die destijds debuteerde als wedstrijdrijder.

Thomas zat op zijn zesde voor het eerst in een kart. Zijn vader had hem naar het kartcircuit van Genk, de broedplaats van vele grote F1-coureurs zoals Max Verstappen, gebracht. Daar bleek dat Thomas op dat moment nog te klein was, maar een aantal maanden later gingen ze terug naar de baan en was hij wel groot genoeg. “Op dat moment gaf ik niet zo veel om het karten, maar een jaar later zijn we nog eens teruggegaan en toen vond ik het wel heel fijn.”

Vanaf dat moment was Thomas overtuigd. Hij reed twee maanden wedstrijden in de viertakt huurkarts in Genk. Later, toen Thomas acht jaar oud was, huurde zijn vader een Micromax-tweetaktkart voor hem. “Hij vroeg aan me of ik het fijn vond om eens in zo’n kart te rijden. Ik vond het superleuk en toen heeft mijn vader een Micromax voor me gekocht. Ik vind de snelheid gewoon leuk. En het is ook heel fijn om snel door de bochten te gaan en dat je veel grip hebt.”

Thomas Strauven juichend over de finish podium BNL

Inmiddels is Thomas dus fanatiek wedstrijdrijder. Hij komt uit voor het topteam GKS Lemmens, dat de thuisbasis in Genk heeft, en wordt daar begeleid door zijn coach en trainer Rick Dreezen en mechanieker Jeroen Buurman. Door hem is hij klaargestoomd voor een heel druk programma. De talentvolle jonge Belg komt zowel in Rotax Max als in IAME X30-kampioenschappen uit. In de Rotax Max rijdt hij behalve het BNL- ook het BMC-kampioenschap voor GKS Lemmens. In de IAME X30 rijdt hij namens P1 Racing het Benelux-kampioenschap en één race van het Europees kampioenschap. “In totaal vijftien weekenden. Dat is best wel druk maar ook heel leuk.”

Dat is niet zo gek overigens, want Thomas doet niets liever dan karten. Hij is dan ook bloedfanatiek, wil ver komen. “Ik heb in de winter heel veel getraind en daardoor veel geleerd. Daarom gaat het nu lekker. Hopelijk kan ik in de rest van het seizoen ook een keer een race winnen. Dat zou heel fijn zijn!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS