Karting • Belgisch Kampioenschap

Succes voor Xander Przybylak: "Het is voor mij als Belg leuk dat ik Nederlands kampioen word"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 september 2018 21:15 • Print artikel

EINDHOVEN – Met zijn derde plaats in de finale van de DD2-klasse bleek karter Xander Przybylak zondag niet meer te achterhalen door de concurrentie. De vijftienjarige inwoner van Genk werd zo één ronde voor het einde van de titelstrijd al Nederlands kampioen Rotax Max, als jongste deelnemer van het veld. Die razendknappe prestatie zorgde uiteraard voor een grote lach op het gelaat van de snelle Belg.

Xander Przybylak: Het is voor mij als Belg leuk dat ik Nederlands kampioen word

“Ik ben hier heel blij mee”, zei de bescheiden Xander die zijn eerste titel in zijn carrière pakte. “Een titel winnen is ontzettend mooi. Het voelt heel goed. Ik heb er toch het hele jaar naartoe gewerkt. En het is voor mij als Belg leuk dat ik Nederlands kampioen word. Vorig jaar heb ik een paar wedstrijden in het NK meegedaan. Dit jaar rijd ik alle wedstrijden om meer wedstrijdritme op te doen voor de BNL en BMC-kampioenschappen, waar ik ook aan meedoe. Dat is me goed bevallen.”

Dat laatste was natuurlijk een understatement van jewelste, want Xander heeft toch maar mooi een titel op zijn palmares kunnen bijschrijven. Wat zijn eindzege des te knapper maakte, is dat hij die als jongste rijder van allemaal pakte in zijn eerste seizoen in de DD2-klasse. Want vorig jaar kwam hij nog uit in de Rotax Max Senioren-klasse.

En dan te bedenken dat hij ook in het BMC- en het BNL-kampioenschap bovenaan staat. Het is dus reëel dat de snelle piloot uit het topteam van Bouvin Power dit seizoen drie titels pakt! Maar Xander waakte ervoor zich rijk te rekenen. “In de BNL kan het nog alle kanten op. Er zit maar weinig verschil tussen de nummer twee en mij. In de BMC is het wat minder lastig.”

Xander Przybylak

Hoe hij zijn succes van dit seizoen verklaart? “Ik rijd dit seizoen meer wedstrijden dan in andere jaren. Daar leer ik van omdat ik meer wedstrijdervaring opdoe. Ik kan nu beter verdedigen en aanvallen. Ook weet ik beter wanneer ik moet aanvallen. Bovendien is de overstap naar de DD2 een goede gebleken. In een schakelkart moet je je meer inzetten om hard te rijden, het is zwaarder en dus een grotere uitdaging. Daar houd ik juist van.”

Nu zijn succesvolle seizoen bijna ten einde is, is het de vraag of hij voor volgend jaar niet beter een stapje hogerop gaat? Maar Xander wist zondag nog niet wat de plannen voor 2019 zijn. Schakel of automaat maakt hem op zich niet veel uit. Hij was al op jonge leeftijd overgestapt naar de Rotax Max Senioren vanwege zijn lengte en gewicht. Nu lijkt hij klaar om alles te rijden. “We gaan er nog eens goed over nadenken. Maar eerst nog even genieten van deze titel en dan proberen ook de andere twee te winnen!”

Xander Przybylak wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Keroma Techniek N.V. in Genk, Jansen Construct, Coox Motors, Lico Schoonmaak, Fripa Drinkmarket, Scheurs/Schellens, DSSI, Dimensio Verpakkingen, Limburg Cleaning Company, Kusters Transport en Stadscafe Genk.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS