Karting • Belgisch Kampioenschap

Snelle rookie Tom Braeken heeft een topseizoen: vice-kampioen in de BNL! “Dit voelt supergoed!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 september 2017 15:46 • Print artikel

GENK – Zijn seizoen was al zowat geslaagd door zijn razendknappe derde plaats tijdens het Europees kampioenschap in Oostenrijk, maar het kon nog beter, zo bewees karter Tom Braeken zondag. Het achtjarige talent uit Rotem werd op zijn thuisbaan in Genk vice-kampioen in het BNL-kampioenschap in de Micromax-klasse. En dat in zijn eerste jaar in de sport!

Tom Braeken vice-kampioen BNL

Natuurlijk was Tom blij. Wat wil je ook als je zo succesvol bent in je eerste jaar in de sport. “Dit voelt supergoed”, zei de rookie enigszins beduusd. “Toen ik thuiskwam voelde het heel fijn te weten dat ik vice-kampioen ben geworden. Omdat dit pas mijn eerste jaar in het karten is, had ik dit niet verwacht. Mijn doel voor het seizoen was in de top tien eindigen.”

Vorig jaar rond deze tijd had hij nog niet eens in een kart gereden en dan nu al vice-kampioen in de BNL, een sterk bezet internationaal kampioenschap. Hoe dat kan? “Ik heb heel veel te danken aan mijn team GKS Lemmens Power en aan mijn trainer Rick Dreezen”, zei Tom. “Rick heeft me geleerd hoe ik moet inhalen en verdedigen, welke lijnen ik moet rijden, eigenlijk alles. Ik luister goed naar wat hij zegt en probeer dat dan op de baan uit te voeren.”

Daardoor won hij in zijn eerste jaar al races en was hij steevast voorin te vinden. Dat kwam overigens ook door iets wat Rick hem niet kon aanleren, maar wat hij van nature heeft: een groot doorzettingsvermogen. Tom geeft nooit op, knokt tot het laatste moment. Zodoende slaagde hij er afgelopen weekeinde in vice-kampioen te worden. Dat was een stuk beter dan hij voor het seizoen had verwacht, maar voorafgaand aan de races in Genk was Tom nooit zenuwachtig. “Ik ben gewoon rustig gebleven.”

Wat zijn vice-kampioenschap nog knapper maakt, is dat hij in een weekeinde met behoorlijk wat mechanische pech er toch in slaagde tweede te worden in het eindklassement. Met dank aan zijn natuurlijke talent (Toms trainer Rick: ‘Hij heeft het gewoon’) en zijn enorme vechtlust. Een belangrijke eigenschap in ongeacht welke sport, en dat betaalde zich uit.

Tom Braeken BNL vice-kampioen

Nu heeft hij dus zijn tweede prestigieuze bokaal in huis. Want een paar weken geleden werd hij al derde tijdens zijn debuut op het Europees kampioenschap voor Micromax-rijders in Oostenrijk. En daar hoeft het overigens niet mee op te houden dit jaar, want Tom staat momenteel derde in het BMC-kampioenschap. Met nog twee ronden te gaan, wil hij maar wat graag als eerste Belg eindigen. “Want dan krijg ik een ticket voor de Rotax Max Grand Finals”, legde de talentvolle karter uit.

En daar vlast hij op, zoals iedere deelnemer in de BMC. De Grand Finals geldt als het officieuze wereldkampioenschap voor Rotax Max-rijders. Elk jaar komen bijna driehonderd rijders uit de hele wereld naar het evenement. Dit jaar wordt het gehouden in Portimao in Portugal en het zou zijn seizoen een wel heel mooi toetje bezorgen. Maar eerst dus nog proberen eerste Belg te worden in de BMC. Tom weet dat hij het kan. “Ik ga nog meer trainen, want ik wil heel graag naar de Grand Finals!”

Tom Braeken wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Camba Ramen en Deuren, Orshof, Porsche Hermens, Bakkerij ’t Haegske, FM Images en Orshof Stables.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS