Karting • Belgisch Kampioenschap

Rookiekampioen Tom Braeken met talent, discipline en inzet pijlsnel naar de top

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 september 2017 09:59 • Print artikel

GENK - Het kwam niet meer als een verrassing, zijn titel van rookiekampioen in de Micromax-klasse in de Belgian Max Challenge (BMC). Karter Tom Braeken was in Genk tijdens de vijfde ronde van het kampioenschap opnieuw de beste rookie in zijn klasse en werd daardoor onbereikbaar voor de concurrentie. Een fraaie prijs voor de net negen jaar geworden rijder uit Rotem. Maar er is nog veel meer dat hij uit zijn sport haalt.
 

Tom Braeken snel naar de top

“Ik vind het wel chique dat ik in mijn eerste jaar als karter rookiekampioen ben geworden”, zegt een tevreden Tom. “De andere piloten rijden al veel langer en hebben meer ervaring.” Maar de rijder van GKS Lemmens Power is vanaf het begin uitstekend begeleid en heeft inmiddels ook meermaals bewezen over het nodige talent te beschikken. Dat uitte zich dit seizoen overduidelijk. Vijf keer van de vijf rondes in het BMC tot dusver was hij niet alleen de beste rookie maar stond hij altijd in de top vijf (4de, 2de, 4de, 3de, 5de). Logisch dus dat de titel nu al voor Tom is, één ronde voor het einde.  
 
Het is nu precies een jaar geleden dat hij met karten begon. Sindsdien is het leven van Tom flink veranderd. Nu is de leerling van het vierde jaar van Stedelijke Basisschool Dilse-Stokkem vrijwel ieder weekend op de kartbaan te vinden. En door de week traint hij vaak. “Het is gewoon een sport die ik heel graag doe”, verklaart hij zijn fanatisme. “Ik moet er wel dingen voor opgeven, maar dat hoort erbij.”
 
Soms betekent het dat hij een keer niet met zijn vriendjes kan spelen of een verjaardagsfeestje moet missen. Toch zul je Tom daar niet over horen klagen. “Als ik niet train, slaag ik er niet in mijn doel te bereiken.” Wat dat dan is? “Ik wil veel Europese wedstrijden rijden. Zo hoop ik hogerop te komen en dan wil ik alles proberen te winnen”, zegt hij met zijn jeugdig enthousiasme.
 
Voor zijn ouders heeft de kartsport tot dusver een overduidelijke positieve invloed op hun zoon gehad. “Hij leert omgaan met tegenslagen, als hij uit de race wordt getikt bijvoorbeeld”, zeggen zij. “Hij weet nu dat hij dan niet moet opgeven, dat hij moet blijven gaan en rustig moet blijven. Ook respect voor zijn teamleden is iets dat hij echt heeft opgebouwd. In de kart is hij alleen, maar de juiste mensen rondom je is heel belangrijk. Verder kweekt hij discipline, wat op zijn leeftijd niet altijd evident is. Want karten is echt hard werken. Soms traint hij in de gietende regen.”
 
Het is zelfs zo dat zijn schoolprestaties vooruit zijn gegaan sinds Tom aan karten doet. “Voordat hij met deze sport begon was hij weinig gemotiveerd voor schoolwerk. Nu scoort hij gewoon betere punten. Hij mag van ons niet karten als zijn punten op school niet goed zijn, tenslotte is school nog steeds belangrijker. Maar door het karten heeft hij motivatie en discipline gekregen. Zijn trainer Rick Dreezen is daar ook heel streng in.”
 
Podium Tom Braeken

Wat school betreft is er ook één heel leuk voordeel aan zijn sport. Tom krijgt door zijn sportstatuut bij deelname aan internationale wedstijden een extra dag vrij om tijdig aanwezig te zijn. Wedstrijdevenementen beginnen namelijk meestal in het midden van de week of op vrijdag. “Met de schoolleiding hebben we een echt fijne samenwerking. Je merkt dat ze Tom steunt en achter hem staat. Met zijn meester bespreken we ook wat hij moet bijwerken, indien nodig.”
 
Voor komend seizoen is het de bedoeling dat Tom, die dit jaar derde werd tijdens zijn debuut op het Europees kampioenschap, vice-kampioen in de BNL en nu dus ook rookiekampioen bij de Micromax-rijders, veel meer Europese wedstrijden gaat rijden. De lat wordt dus hoger gelegd, zodat hij een nieuwe uitdaging heeft. Dat heeft Tom graag. “Ik kijk nu al uit naar volgend seizoen!”    
 
Tom Braeken wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Camba Ramen en Deuren, Orshof, Porsche Hermens, Bakkerij ’t Haegske, FM Images en Orshof Stables.

Kijk ook eens op de nieuwe website van Tom Braeken

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS