Karting • Belgisch Kampioenschap

Rick Bouthoorn sluit BNL in Genk dankzij sterk optreden af met knappe podiumplaats

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 september 2016 09:35

GENK - Met een knappe derde plaats in het dagklassement van de derde en laatste race van het BNL-kampioenschap beëindigde Rick Bouthoorn de strijd om de Benelux-titel met zijn beste seizoenprestatie in de titelstrijd. De elfjarige karter uit Almere had de smaak flink te pakken in de vier races in de Minimax-klasse.

Rick Bouthoorn Champagne

“Ik ben tevreden”, zei Rick na afloop op de kartbaan van Genk. “Ik was gegaan voor een plek in de top vijf en dat is gelukt. Mooi dat ik hier het beste resultaat in de BNL pak. In Ostricourt was ik zesde en in Genk tijdens de eerste BNL was ik twaalfde.” En dus kon Bouthoorn tevreden concluderen dat er een duidelijke opgaande lijn in zijn prestaties is waar te nemen. Een opsteker ook met het oog op de laatste twee rondes van het Nederlands kampioenschap waar hij ook graag wil laten zien hoezeer hij dit seizoen als rijder is gegroeid.

Toch had Rick in Genk stiekem op een nog hogere klassering gehoopt. Helaas werd hij in de laatste race in tweede positie van de baan gereden. Zodoende moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de zesde plaats in de race. “Anders had ik nog derde in het kampioenschap kunnen worden”, wist Rick. Het had ook prima gepast in zijn seizoen waarin hij sowieso steeds heel sterk heeft gepresteerd. Zo werd de rijder van Montfoort Motorsports dit seizoen vijfde tijdens de finale van het Europees kampioenschap in Oostenrijk.

Hoewel het voor een sportman altijd belangrijk is zo goed mogelijk te presteren, wil Rick dat dit jaar misschien nog wel meer dan andere jaren. Hij is namelijk bezig aan zijn laatste jaar in de minimax-klasse. Hij wil dan ook zo’n goed mogelijke prestaties kunnen overleggen omdat hij per 2017 voortaan bij de Rotax Max junioren rijdt. “Ik ben best wel lang en daardoor wat te zwaar voor de minimax. Ik kan niet nog een jaar door in de minimax; ik pas nu al bijna niet meer in mijn kart”, legde Rick uit.

Toch leek hij daar afgelopen weekeinde weinig last van te hebben, getuige zijn uitstekende optreden op het Belgische asfaltlint. Alleen de eerste kwalificatie ging even wat minder. Daarin snelde hij naar de veertiende tijd. Misschien niet optimaal voor de eerste race, maar Rick liet zich er niet door ontmoedigen en zette alles op alles om daarin toch een mooi resultaat neer te zetten. “Ik wilde gewoon zo ver mogelijk naar voren zien te komen. Dat lukte ook wel”, luidde zijn analyse. Zijn opmars staakte pas op plaats zes en daarmee had hij zich een behoorlijke uitgangspositie voor race twee verschaft.

Rick liet daarin niets aan duidelijkheid te wensen over voor wat betreft zijn ambities. De jonge Flevolander spoot bij de start van zes naar twee en bewees dat het met zijn snelheid wel goed zat. Helaas werd hij door een andere rijder in het vuil geduwd waardoor hij wijd ging in de hairpin aan het einde van het rechte stuk ter hoogte van de Europalaan. “Ik viel toen terug naar de derde plaats en moest vechten om die plek te behouden. Jammer genoeg kwam ook de nummer vier me aan het einde van het rechte stuk voorbij. Daarna heb ik de hele race constant proberen te rijden om de vierde positie vast te houden.”

Tijdens de kwalificatie op zondag denderde Rick in de regen naar de poleposition en was de concurrentie overduidelijk gewaarschuwd: Rick Bouthoorn is snel. “Ik ben toen voor race drie op een natte baan op regenbanden vertrokken.“ Bij de start pakte de talentvolle rijder uit Almere kopstart en bouwde weldra een voorsprong die opliep tot vier seconden. “De nummer twee kwam steeds dichterbij en haalde me uiteindelijk in. Ik heb hem toen maar laten gaan; ik heb aan de punten gedacht. Ik wilde geen gekke dingen doen, maar finishen en de tweede plaats gaf uitzicht op een podium.”

Rick Bouthoorn voorste rij nummer 93 MiniMax

Tijdens de vierde race van het weekeinde en de laatste van het kampioenschap startte Rick als tweede en probeerde hij buitenom te gaan bij de nummer één. Daarbij werd hij geduwd. Hij ging wijd en viel terug naar de derde plaats. “In de hairpin ter hoogte van de Europalaan heb ik toen de nummer twee gepakt en heb ik een paar rondjes op die plek gereden. Totdat ik eraf werd gezet door de nummer drie. Daardoor viel ik terug naar de achtste plaats. Ik heb me nog teruggevochten naar de zesde plaats maar meer zat er niet meer in.”

Maar het belangrijkste was dat een podiumplaats in het evenement was veiliggesteld. Bij de huldiging werd het podium dan ook gevierd met een fles champagne. En die moest open! "Erg leuk, zo hoor je een podiumplaats te vieren."

Nu het BNL erop zit, gaat Rick zich focussen op de twee resterende rondes voor het Nederlands kampioenschap, met als eerste de NK-ronde op circuit De Landsard in Eindhoven. “Dit was een goede training, nu ga ik proberen in Eindhoven proberen zo goed mogelijk te presteren. Hopelijk kan ik weer een paar wedstrijden winnen!”

Rick Bouthoorn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Lek Import Cars, MTH en Montfoort Motorsports. Hij bedankt zijn monteur Erwin Montfoort voor alle hulp en steun.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS