Karting • Belgisch Kampioenschap

Positieve balans voor het Belgisch kampioenschap karting

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 oktober 2008 15:01

MARIEMBOURG - Het kampioenschap van België karting 2008 werd dit weekend afgesloten op de piste van Karting des Fagnes in Mariembourg. Na mist op zaterdag, werd de slotdag van de meeting verreden onder een stralende herfstzon. Een ideale wijze om de slotmeeting van het kampioenschap, met meer dan honderd piloten aan de start, feestelijk af te sluiten.

Ondanks de late start, met de eerste manche pas half augustus in Francorchamps, trok het kampioenschap van België Karting 2008 toch meer dan honderd coureurs aan voor elke meeting. Het zal de Royal Automobile Club of Belgium, de Belgische autosportfederatie, zeker aanzetten om het kampioenschap in 2009 nog meer luister bij te zetten!

Stoffel Vandoorne winnaar KF2

Mede dankzij het mooie weer, waren er relatief veel toeschouwers op de tribunes van de Karting des Fagnes. Ze zagen, onder andere, het duel voor de titel in KF2 tussen Sébastien Bailly en Stoffel Vandoorne. Zaterdag domineerde Vandoorne met de poleposition en twee overwinningen. Zondag bevestigde hij zijn uitstekende vorm met opnieuw de pole en winst in de eerste race. Daarmee won de zestienjarige piloot dik verdiend de Belgische titel in zijn eerste seizoen op dit niveau. In het spoor van de revelatie van het kampioenschap vonden we dit weekend zijn teamgenoot van VDK Racing, Damien Dupont. Dankzij de zege in de laatste race, pakte hij nog een podiumplaats in het kampioenschap achter Sébastien Bailly. De uiterst regelmatige Luikenaar (zijn slechtste score is een vierde plaats) probeerde dit weekend alles, maar tevergeefs.

Picariello

Clemente Alessio Picariello, de beste Belg in het afgelopen Europees kampioenschap KF3 (vierde plaats), domineerde het kampioenschap van België in deze categorie voorbehouden voor Junioren (13-15 jaar). Met elf overwinningen op een totaal van tien weerhouden resultaten, behaalde de piloot uit Trazegnies dus de maximale score. Hij verlengde dan ook logischerwijze zijn titel van 2007. Achter de piloot van VDK Racing toonde Adrien Leidinger zich 'the best of the rest' met één overwinning (de enige die Picariello liet liggen) en veel ereplaatsen achter de jonge Carolo. Bryan Laloux en Corentin Gilson streden voor de derde podiumplaats en die ging uiteindelijk naar Laloux.

Jorrit Pex

Een Pex volgt een andere op in de erelijst van het kampioenschap van België KZ2, de categorie voor 125 cc karts met versnellingsbak. Na Yard vorig jaar, ging de titel deze keer naar Jorrit Pex, vooral dankzij twee overwinningen dit weekend. De Brit Michael Ryall, reed niet het volledige kampioenschap, waardoor een andere Nederlander, Marc Housen, vice-kampioen van België werd. De derde plaats was voor Thierry Delré, gevolgd door de Nederlander Sven Van Koutrik en Nicky Moris, de tweede Belg in het kampioenschap.

Max Verstappen oppermachtig naar elf overwiningen

Max Verstappen domineerde het seizoen in de categorie Cadet (11-13 jaar). De Belgische Nederlander (hij is de zoon van de Nederlander Jos Verstappen en de Belgische ex-kartwoman Sophie Kumpen) won met grote overmacht elf van de twaalf wedstrijden, pakte elke keer poleposition en reed in elk weekend de snelste raceronde. Als inwoner van België met een Belgische nationaliteit en toch geen kampioen.. Dat overkwam Max. In Francorchamps reed Max Verstappen met een Nederlandse licentie, zodat hij die punten moest inleveren. Daarna nam hij wel een Belgische licentie, maar de verloren punten deden hem eindigen op de tweede plaats in het kampioenschap. Met slechts één overwinning en tien tweede plaatsen werd Simon Mirguet als kampioen gehuldigd. Of je je zo kampioen kunt voelen is een tweede. De familie Verstappen besliste om klacht in te dienen om de verloren punten van Francorchamps terug te krijgen, waardoor het Kampioenschap voorlopig nog onbeslist blijft. In elk geval werd de derde plaats in het kampioenschap ingenomen door een jongedame uit Colfontaine, Erine Ferrari.

Dit jaar waren er drie challenges in de categorie Mini (8-11 jaar) en dus waren er telkens drie wedstrijden in de wedstrijd. Amaury Bonduel domineerde dit weekeinde opnieuw (9 zeges op 12 races), zodat hij logischerwijze de titel pakte in Mini-WTP voor zijn broer Anthony. Ondanks vier tweede plaatsen in Mariembourg moest Max Defourny vrede nemen met de derde plaats. In Mini-Parilla behaalde Olivier Palmaers vier overwinningen, voldoende om de titel te grijpen voor de Belgische Est Sten Dorian Piirimagi en Mike Arys. In Mini-Micromax won Stan Pex het klassement van het weekend, maar de Belg Daragh Adriaenssens werd kampioen voor Bernard Braboretz en Filip Brkic.
In Mariembourg werd ook de finale verreden van de Boxer 30 Challenge en de National Belgian Max Challenge (NBMC). Zaterdag kwamen de Max-motoren in actie. Michael Cool domineerde de races, maar hij was in de titelstrijd kansloos tegen Roy Curfs. Cool werd vice-kampioen, voor een ongelukkige Christof Huibers.

In de Boxer 30 won Kenny Charles de laatste twee manches, maar het bleef tot de allerlaatste meters spannend in de titelstrijd. Kenny Debaeremaecker en David Di Giacomo eindigden met evenveel punten. Ze werden opgedeeld door hun derde resultaat (een tweede plaats voor Kenny en een derde voor David). Daardoor ging de Belgische kampioenstitel naar Debaeremaecker. Gauthier Willems, het hele seizoen regelmatig zonder te kunnen winnen, eindigde op de derde plaats in het kampioenschap.

Het kampioenschap van België karting 2008 eindigde met een positieve noot. Na analyse van de sterke en zwakke punten van deze jaargang, richt de Belgische autosportfederatie zich op het seizoen 2009. Het doel: de revival verder zetten door het kampioenschap nog meer te promoten!