Karting • Belgisch Kampioenschap

Opnieuw perfect weekeinde voor ‘kannibaal’ Joey van Splunteren: "Ik geniet er nog steeds van"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 april 2018 10:12 • Print artikel

SPA – In het wielrennen werd Eddy Merckx vroeger ‘de Kannibaal’ genoemd vanwege ’s mans grote aantal overwinningen, karter Joey van Splunteren zou diezelfde bijnaam niet misstaan. De 25-jarige rijder uit Zaandijk won dit seizoen vrijwel elke race waaraan hij meedeed. Afgelopen weekeinde bewees hij op het circuit van Spa zijn superieure talent tijdens de eerste ronde van de IAME Series Belgium. Hij pakte er de poleposition om vervolgens alle drie de races te winnen.

Joey van Splunteren en de crew

Poleposition en drie raceoverwinningen: alweer een perfecte score dus, iets dat hij dit seizoen al vaker presteerde. Hoewel het bijna vanzelfsprekend lijkt als je zijn uitslagen erop naslaat, benadrukte Joey dat hij in twee van de drie races echt voor de zege had moeten knokken. “Maar het ging allemaal goed. Ik mag tevreden zijn, denk ik”, zei hij. “Het was een een sterk deelnemersveld en dan is het altijd weer een verrassing of je zult winnen of niet. Het is weleens makkelijker geweest dan dit weekend. In race één en drie zat de nummer twee op de finish maar twee tienden van een seconde achter me.”

Dat de krachtsverhoudingen dicht bij elkaar lagen, bleek al wel tijdens de kwalificatie. Daarin had Joey met een minieme voorsprong van drie honderdsten van een seconde de poleposition voor zich opgeëist. Daarna moest de rappe Noord-Hollander in de eerste race van het weekeinde echt knokken voor de overwinning. “Na de start lag ik even op de tweede plek. De jongen die in de kwalificatie vlak achter mij tweede was geworden, was in het begin net iets sneller dan ik. We zijn wel samen weggereden en in de laatste ronde haalde ik hem terug in. Had ik toch nog de overwinning gepakt. Dat was mooi.”

De tweede race verliep voor Joey een stuk gemakkelijker. Van poleposition vertrokken pakte hij kopstart en kort daarna begon de eerste rijders achter elkaar met elkaar te vechten om de tweede plek. “Daardoor heb ik een gat van twee seconden kunnen slaan. Die voorsprong heb ik tot de finish kunnen behouden.”

Tijdens de derde race sloeg hij kort na de start opnieuw een gaatje. Maar meer dan een gaatje werd het niet. Zijn voorsprong bedroeg slechts een halve seconde en dus moest Joey steeds op zijn qui-vive zijn. In de laatste ronde moest hij zelfs verdedigen om de leiding in de race te kunnen behouden, maar op de finish had hij genoeg aan een voorsprong van twee tienden om een perfecte score voor het weekeinde te laten noteren.

Joey van Splunteren

"Wennen doet winnen nooit", verzekerde Joey. “Elk weekend is het weer een verrassing hoe de races verlopen. Ik geniet er dan ook nog steeds van als ik weer heb gewonnen. En elke overwinning is er eentje.” Vanzelfsprekend wil hij het hoe dan ook niet noemen. “Nu gaat alles goed, maar er komt een tijd dat ze me doorhebben, misschien. Daarom moet ik tijdens de races blijven proberen een gaatje te slaan. Dat wilde ik nu ook, maar op de tweede race na lukte me dat niet. Dan is het wel heel mooi dat ik dan toch nog alle drie de races heb gewonnen!”

Joey van Splunteren wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Super B en Athleteshop.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS