Karting • Belgisch Kampioenschap

Luca Leistra geeft visitekaartje af met klinkende zege tijdens eerste BMC-weekeinde

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 maart 2016 10:29 • Print artikel

GENK - De eerste, derde en eerste plaats in de races én de dagoverwinning: Luca Leistra liet zondag in Genk geen twijfel bestaan over zijn intenties voor het nieuwe seizoen. De tienjarige karter uit het Belgische Schilde heeft zijn ambities getoond en wil dit jaar zo hoog mogelijk eindigen in de Minimax-klasse van de Belgian Max Challenge (BMC). De eerste buit is binnen voor het jonge Belgische racetalent.

Luca Leistra GKS BMC Genk

Dat Luca tijdens het openingsweekeinde van de BMC vooraan te vinden was, kwam niet als een grote verrassing. De jonge Belg, uitkomend voor het GKS-team, maakte vorig jaar tijdens zijn rookieseizoen in de Mimimax-categorie dermate grote stappen dat hij aan het eind van het jaar al races won. Daarom zei hij zondag dat hij vooraf stiekem al een beetje gerekend op een paar mooie uitslagen op de baan van Genk. “Ik heb vorig jaar een paar wedstrijden gewonnen dus ik had er wel vertrouwen in”, zei Luca met een lach op zijn gezicht. “Tijdens de trainingen was ik al de snelste, dus het zag er al meteen goed uit.”

Hoewel Luca met zijn tien jaar nog altijd piepjong is, rijdt hij al zes jaar in karts. Dat hij op zijn vierde al begon kwam omdat zijn vader, die jaren op hoog nivo aan Motocross deed, ook geregeld kartte. “Hij wilde het mij ook laten proberen. Ik vond het meteen ook leuk. Toen ben ik het meer gaan doen”, zegt Luca. “Vanaf mijn zevende, een jaar voordat ik wedstrijden mocht gaan rijden, ben ik veel gaan trainen.”

Die trainingen bleken op zijn zachtst gezegd succesvol, want in 2014 tijdens zijn eerste jaar als wedstrijdrijder, werd Luca kampioen in de Micromaxklasse bij zowel de BMC als de BNL. Die kampioenschappen bleken geen toevalstreffer, want inmiddels bewijst Luca dus ook in de Minimax-klasse dat hij bij de besten van het veld hoort.

Tijdens de races van zondag reed hij dan ook steeds overtuigend zijn wedstrijden. Dat kwam mede doordat hij zich met een tweede tijd in de kwalificatie een uitstekende uitgangspositie voor de races had verschaft. Die tweede tijd was overigens nog knapper dan hij op papier al was. Want Luca was tijdens de chronosessie gecrasht en gespind en daarbij was zijn stuurstang verbogen. “Ik dacht dat het weekend voorbij was, maar ik keek tijdens het rijden op het rondetijdenbord en zag dat ik nog makkelijk top vijf kon rijden. Toch had ik een tweede tijd niet meer verwacht.”

Die fraaie tweede kwalificatietijd benutte hij overtuigend in de eerste race. Hij had een goede start en reed tot de derde ronde vlak achter de koploper. Daarna ging Luca hem voorbij. “Daarna heb ik steeds op kop gereden. Ik voelde wel een beetje druk, soms keek ik achterom, maar ik wist dat ik goed gas moest blijven geven en zo heb ik de race gewonnen.”

Ook tijdens de tweede race startte Luca voortvarend. Op pole vertrokken ging hij direct aan kop. “Maar na twee ronden werd ik ingehaald toen ik wilde insturen. Ik moest daarbij anderen vlak achter me zien te ontwijken om een botsing te voorkomen.” Daardoor reed Luca een tijd lang op de vierde plaats. “Maar in de laatste ronde ben ik toch nog de derde kunnen worden.”

Luca Leistra

Dat die - overigens nog altijd knappe - derde plaats een incident was, bewees Leistra in de laatste race. Opnieuw had hij een goede start en daarvan kon hij voor de rest van de race profiteren. “Ik pakte de eerste bocht goed en had al snel een groot gat. Ik heb de hele tijd op kop gereden”, glunderde Luca. Zo kwam een fraai einde aan een al even fraai weekeinde op de kartbaan van Genk. Luca heeft zijn visitekaartje direct afgegeven: hij geldt meteen als een voorname titelkandidaat in de Minimax-klasse.

Luca Leistra wordt ondersteund door Vertigo, Credifact, FMA, Tumio, GKS, PL8 Design en Rent a lounge.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS