Karting • Belgisch Kampioenschap

Justin Polman met SP Tuning linea recta naar podium in eerste BMC: "Mooie start van het seizoen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 maart 2018 18:28 • Print artikel

GENK - In het seizoen waarin hij wil scoren, deed karter Justin Polman meteen goede zaken. Hij stond zondag na afloop van de eerste ronde van het BMC-kampioenschap meteen op het podium. Het dertienjarige racetalent uit Vijfhuizen werd op het circuit van Genk derde bij de Junioren en kende zo een uitstekende start van het kartseizoen.

stan Pex SP Tuning en Justin Polman

"Ik ben wel tevreden met de podiumplaats", zei Justin met een voorzichtige glimlach. "Het is een mooie start van het seizoen, dat sowieso. In de training ging het al heel goed. Ik zat qua tijden steeds in de top vier, top drie. Al was het tijdens de wedstrijden natuurlijk wel iets lastiger om bij de eerste drie rijders te zitten."

Aangezien Justin pas op de zaterdag voor het eerst op het totaal nieuwe chassis van CRG reed en ook voor de eerste keer op de nieuwe Moyo D2 banden waar hij nog nooit mee gereden had, was hij zeer tevreden met zijn podiumplaats.

Met zijn tweede, zesde en derde plek pakte hij in ieder geval alvast een boel punten voor het kampioenschap. En dat moest ook, want over zijn ambitie voor dit seizoen laat Justin geen twijfel bestaan: "Ik wil kampioen worden." Voor hem is dat een bijna logisch streven, want het is inmiddels zijn tweede jaar bij de junioren. Vorig jaar eindigde hij als vierde in de BMC. In het BNL-kampioenschap werd hij zesde, kampioenschappen die hij het dit jaar het liefste allebei wint.

Een jaar ervaring bij de Junioren rijper ziet de CRG-rijder in ieder geval volop mogelijkheden zijn ambitie te verwezenlijken. Zeker ook omdat hij voor Pex Racing uitkomt. Hij voelt zich er op zijn plaats. "Het is een heel goed team, waar ik heel veel uitleg krijg over de kart en het racen. Ook kan ik er heel veel trainen. Vooral van Stan (Pex, teammanager, red.) leer ik veel. De foutjes die ik af en toe nog maak, moeten eruit. Lukt dat, dan komt alles goed."

Tijdens de eerste liet Justin meteen zien dat hij een rijder is om rekening mee te houden. Vanwege zijn tweede tijd tijdens de kwalificatie op de tweede plaats gestart, had hij bij de start vooral concurrentie te duchten van polesitter Mike van Vugt. "Hij ging over de eerste kerb en gleed weg. Daardoor lag ik een aantal ronden op kop", zei Justin. "Maar daarna haalde Kobe Pauwels me in. Ik reed een paar ronden vlak achter hem, later reed hij bij me weg." Zodoende moest Justin zich tevredenstellen met de tweede plaats.

In de tweede race hoopte hij die prestatie te verbeteren. In de openingsfase zag het er ook naar uit dat dat ging lukken. Justin lag een paar rondes op kop, maar werd op een gegeven moment ingehaald door Pauwels, Van Vugt en de Deen Mads Riis. "Daarna ben ik wel bij ze aangehaakt, jammer genoeg kon ik ze niet inhalen." Justin finishte zo als vierde. Toch werd hij uiteindelijk als zesde geklasseerd omdat hij een penalty had gekregen wegens een 'jump start'. "Daar had ik helemaal niet op gerekend. Ik had het ook niet in de gaten. Ik was bij de start zo gefocust."

Justin Polman

Ondanks die kleine teleurstelling liet Justin zich niet kennen. Tijdens de derde race had hij een goede start en was hij in een ommezien opgerukt van P6 naar P2. "Een paar ronden zat Mike vlak achter me, maar op een gegeven moment kwam hij me op het rechte stuk voorbij. Ik kon nog wel aanhaken en toen kwam Mads me voorbij. Ik heb toen een paar rondes achter hem aangereden. Ter hoogte van de tribune zat ik ernaast en reed hij van de baan. Daardoor reed ik weg van hem en ben ik mooi nog derde geworden."

Stan Pex was tevreden over het optreden en het podium van zijn pupil. "Ik denk dat we het redelijk goed voor elkaar hebben", zei Pex. "Er zijn nog wel kleine verbeterpunten, maar ik ben tevreden. Justin zit er altijd vooraan bij. Ik denk dat we dit jaar een goed pakketje hebben."

Justin Polman wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Evo Maxx,Kwaliteitparket BV, Instant Brush BV, Infraocean Europe,Vrooam Lubricants, SP Tuning, zijn vader en zijn familie

Voor het seizoen 2018 kan Justin nog een beetje extra budget gebruiken en zijn we opzoek naar ondernemers of bedrijven die de kartsport en Justin een warm hart toedragen en Justin willen ondersteunen.

Geďnteresseerden kunnen contact opnemen via ropol@ropol.com

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS