Karting • Belgisch Kampioenschap

Douwe Dedecker naar Grand Finals Portugal! "Ik ben heel blij dat ik een ticket heb gewonnen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 oktober 2017 16:36 • Print artikel

ZONDAG - Terugblikkend kon karter Douwe Dedecker niet anders dan concluderen dat hij een superweekeinde in Genk had gehad. Met de tweede plaats in het dagklassement verzekerde de negenjarige rijder uit Bree zich niet alleen van het vice-kampioenschap in de Micromax-klasse van het BMC-kampioenschap, hij won zo ook een ticket voor de prestigieuze Rotax Max Grand Finals.

Douwe Dedecker

“Ik ben heel blij dat ik een ticket heb gewonnen”, zei Douwe na afloop over zijn deelnamebewijs aan het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-rijders. Dat wordt volgende maand in Portimão in Portugal gehouden. “Ik ben nog nooit op die baan geweest. Wel heb ik al wat filmpjes van de baan gekeken. Het ziet er mooi uit en het lijkt me ook een leuk circuit omdat het veel bochten heeft.”

Maar wat het echt mooi maakt, is dat hij zijn wedstrijden rijdt in grote startvelden met rijders uit de hele wereld. Douwe zal er zijn land België vertegenwoordigen. Zondag in Genk werd hij al gehuldigd in zijn Grand Finals-pak met daarop groot het woord ‘Belgium’. “Ik vind dat wel chic”, zei Douwe. “Superleuk dat ik voor België mag uitkomen!”

Dat hij er bovendien voor naar Portugal moet reizen, maakt het evenement er alleen maar leuker op, vond de getalenteerde jongeling. “Hoe verder weg hoe fijner. Ik vind het leuk om in het buitenland te rijden omdat ik dan op circuits kom die ik nog niet ken. Een nieuwe baan heb je snel genoeg geleerd. Je weet al snel wat de snelste racelijnen zijn.”

In Portimão doen maar liefst driehonderd rijders mee, verdeeld over de diverse klassen. Omdat ze uit de hele wereld afkomstig zijn, weet Douwe niet wie zijn tegenstanders zijn en hoe goed ze rijden. Zijn voornaamste doel is dan ook heel veel leren en laat het verder gewoon op zich afkomen. “Het zal wel vechten worden voor je plaats. Ik moet in ieder geval zorgen dat ik daar een goede start heb. Dan kun je veel plaatsen opschuiven.”

Afgaande op zijn rijden in Genk zondag, zit het met zijn snelheid wel snor. Hij snelde naar drie tweede plaatsen op rij en liet zo de opnieuw de snelheid zien die hem het hele jaar al vooraan doet strijden. “Het ging wel lekker”, zei Douwe bescheiden.

Douwe Dedecker

Feit is dat hij in zijn eerste volledige seizoen als karter al een vaste waarde voorin is geworden. Een knappe prestatie die stiekem misschien wel bepaalde verwachtingen wekt voor de Grand Finals. Toch heeft Douwe geen specifieke klassering op het prestigieuze evenement in gedachten. “Ik wil daar gewoon veel leren en dan zie ik wel”, zei hij gedecideerd. “Al wil ik natuurlijk wel graag de finale halen!”

Douwe bedankt zijn vader en moeder, zijn familie, zijn coach Rick Dreezen, zijn mecanieker Tim, Edward, Fred, die de motor prepareert, en alle sponsoren.
 
Douwe Dedecker wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door PL8 Design, Woutim Schildersbedrijf en Jochen Leën.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS