Karting • Belgisch Kampioenschap

Ambitieuze Xander Przybylak zit in een lekkere flow met overtuigende dagwinst in BMC

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 mei 2018 12:29 • Print artikel

KERPEN – Het begint haast gewoon te worden, een DD2-wedstrijd in de Benelux met aan het eind van de dag Xander Przybylak op de bovenste trede van het podium. De pas veertienjarige karter uit Belgische Genk won ook zondag in Kerpen overtuigend het dagklassement tijdens de tweede ronde van het BMC-kampioenschap.

Xander Przybylak weer dagzege

“Ik ben wel tevreden”, blikte de bescheiden, maar razendsnelle Xander terug op het raceweekeinde in Duitsland. “Maar het is jammer van de derde race.” Die had hij namelijk niet gewonnen en de eerste twee heats wel. “De juiste snelheid was er wel, maar ik kon niet echt wegkomen en moest in gevecht met een andere rijder. Ik dacht steeds: rustig blijven en de focus houden, maar helaas haalde hij me toch in.”

Het zegt alles over de ambitie van Xander: twee races gewonnen en in één race tweede en dan een klein beetje balen van die tweede plaats. Toegegeven, hij is dit seizoen gewend om te winnen. Hij heeft, inclusief de wedstrijden in Kerpen, tot dusver vijf raceweekeindes gehad in drie kampioenschappen. Daarvan won de beloftevolle Limburger de meeste manches en werd hij al drie keer winnaar van het dagklassement.

Heel knap gezien het feit dat hij dit jaar rookie is in de DD2-klasse. De snelle Belg haalt de schouders erover op. “Ik heb er niet lang aan hoeven wennen en ik word goed begeleid door Christophe Raymakers en Birger Bouvin. Ik weet ook niet echt waarom ik vaak de snelste ben.” Dat is hij dusdanig overtuigend dat hij veel van zijn races met een behoorlijke voorsprong wint. Van hem mag die voorsprong zelfs wel wat minder. “Vechten om je plaats is toch het leukst.”

Xander Przybylak DD2

Xander rijdt dit seizoen het BMC-, de BNL en het Nederlands kampioenschap. Hij hoopt in alle drie kampioen te worden. Als hij dit seizoen zo blijft rijden, hoeft dat niet eens utopie te zijn. Om ervoor te zorgen dat hij elke keer topfit aan de start te staan, traint hij in de kart, doet hij twee keer per week aan fitness en doet hij aan hardlopen om een goede conditie te krijgen.

Het is ook meer nodig dan voorheen, toen hij nog bij de Rotax Max Senioren reed, heeft Xander ervaren. “Rijden in een schakelkart is iets zwaarder dan in een automaat bij de Senioren. Je hebt meer kracht nodig. Als je schakelt, heb je niet je hele hand op het stuur. Ook gaat hij harder dan een Senioren-kart. Je voelt dus meer G-krachten in de bocht.”

Komend weekeinde komt hij in Eindhoven opnieuw in actie. Dan wacht de derde ronde van het Nederlands kampioenschap. Vorig jaar, toen hij nog bij de Senioren reed, pakte hij er een derde en een tweede plaats. Hij bewaart dus goede herinneringen aan de Brabantse baan. Met name het bochtengedeelte voor de finish, bevalt hem. “Het is technisch, dat vind ik leuk. Ik ga er voor de overwinning!”

Xander Przybylak wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Keroma Techniek N.V. in Genk, Jansen Construct, Coox Motors, Lico Schoonmaak, Fripa Drinkmarket, Scheurs/Schellens, DSSI, Dimensio Verpakkingen, Limburg Cleaning Company, Kusters Transport en Stadscafe Genk.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS