Autosport NL • Autosport NL Diversen

Youri Verswijveren en Jorn Boertien van NXT Racing doen het schier onmogelijke: P1 in Ford Fiesta Sprint Cup!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 juni 2019 08:28 • Print artikel

ZOLDER - Op het laatste moment ingeschreven, weinig budget en toch winnen: het lukte Youri Verswijveren uit Zandvoort en Jorn Boertien uit Hoogeveen afgelopen weekeinde tijdens de tweede ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup. De coureurs van NXT Racing verbaasden de paddock maar vooral zichzelf dat ze direct de snelsten van allemaal waren.

NXT Racing Youri Verswijveren en Jorn Boertien

“Dit hadden we natuurlijk nooit durven dromen”, zei Youri (24). “Pas anderhalve week geleden besloten we om hier te starten. We hebben budget voor maar twee of drie races. We moesten nog wat veranderen aan de truck, het logo van het team moest nog op het pak. Tijdens de vrijdagtraining vroegen we ons nog af: doen we het wel goed?”

Wat was het geval? Youri en Jorn (20), die normaal gesproken hun eigen kartteam NXT Racing runnen in het Nederlands kampioenschap viertakt, hadden hun deelname aan de Ford Fiesta Sprint Cup in eerste instantie voor elkaar. Totdat op het laatste moment een belangrijke sponsor afhaakte.

Youri: “Ineens hadden we geen budget om zelfs maar één auto te laten rijden. Vanuit de ouders van de jongens in het kartteam kwam daarna zoveel steun dat we toch een start konden maken in de Fiesta Cup. We hebben nu een budget voor twee tot drie races. We besloten om met z’n tweeën te rijden op één auto, we hadden alles heel minimaal begroot en toen zeiden we: we gaan het avontuur gewoon aan.”

Dat hield wel in dat ze afgelopen weekeinde in Zolder aankwamen zonder ook maar één kilometer met de Ford te hebben getest. “De afstelling kenden we niet. We hadden zelfs nog nooit eerder met deze auto gereden omdat we steeds afwachtten of we wel konden meedoen. De eerste vrije training hebben we gereden met banden van een halfjaar oud.”

Zonder problemen verliep die training bovendien niet. Jorn: “De versnellingsbak bleef hangen in z’n drie. Daardoor heb ik maar de halve training kunnen rijden. Youri heeft niet eens meters gemaakt.” Toch kregen de twee in de kwalificatie de bevestiging dat ze op de goede weg waren met de vierde tijd, op vier tiende van een seconde achter de polesitter. Youri: “We wisten waren het hem in zat.”

Youri Verswijveren

Daarna had Youri, die zaterdag race één voor zijn rekening nam, dankzij de reversed grid een aantal snellere rijders achter zich en een aantal debutanten voor zich. Hij kende een bliksemstart. In de eerste ronde reed hij van de zevende naar de tweede plek. Anderhalve ronde later lag hij al eerste. “Ik haalde de koploper in de Villeneuve-chicane in. Daarna was het niet meer in de spiegel kijken en trappen voor het vaderland.” Jorn: “Ik heb zijn eerste doorkomst gezien. Daarna heb ik gewacht tot hij over de finish was. Het was te spannend om te kijken.”

Op zondag kroop Jorn achter het stuur voor race twee, een gecombineerde race van de Nederlandse en Belgische Ford Fiesta Sprint Cup. Een druk startveld dus, maar Jorn maakte geen fouten en denderde naar de tweede podiumplaats van het weekeinde: 2e in de Junior Cup!

“Op zich de start ging prima. Ik had voor de bocht al iemand ingehaald", blikte Jorn terug. "Maar daarna reed ik in niemandsland, ik hoopte op een safety car en toen die kwam schoof het hele veld weer bij elkaar. Ik wist in de laatste ronde nog een plekje winst te pakken en werd zo tweede. Het is geweldig dat we allebei een podium hebben behaald.”

Jorn Boertien

“Het geeft je een goed gevoel, Het was eigenlijk al een overwinning op zich om in de Cup te kunnen starten. Dat het dan zo goed zou uitpakken, is geweldig, maar het is nog onwerkelijk. Ik ben benieuwd naar de tv-beelden van RTL7. Misschien dat het dan gaat doordringen wat we met het hele team en sponsoren hebben gerealiseerd in zo’n korte tijd.”

Terugblikkend op het weekeinde in Zolder restte dan ook vooral trots bij de twee. Trots dat ze het geflikt hadden überhaupt op de grid te staan en trots dat ze meteen twee podiumplaatsen pakten, waarvan nota bene één overwinning. “Het was zo’n grote ontlading. Het besef dat we dit hebben gepresteerd was er eigenlijk niet eens. Iedereen let op je. Het had niet mogen gebeuren en het gebeurde toch. Het was gewoon bijzonder!”

Na deze raketstart staat de volgende uitdaging alweer voor de deur. Youri Verswijveren en Jorn Boertien hebben budget voor twee a drie races en moeten naarstig op zoek naar budget om het seizoen af te kunnen maken. De geweldige score op Circuit Zolder zal het snelle duo zeker helpen.

Youri Verswijveren en Jorn Boertien worden in hun raceactiviteiten ondersteund door:
Tomcat Orange
NXT Racing
Auto en camperservice Gert Boertien
Hotel de Pelikaan Texel
One2Wash
Iunxi
CYSO
Fuga
L. Joren Autoschade
Colourprofile
De bandenbeurs
Jumiko

Youri Verswijveren en Jorn Boertien bedanken:
V-Max Racing Management
NXT Racing Junior Team
Jordy Engel
Gert Boertien
Peter Verswijveren
Jelle Vente
Peter Wessels
Mathijs Bedeker
Dian Bezuindenhout
Mike de Jong
Lisa Pluijm


Race CV Youri:

Youri Verswijveren
19-01-1995
Zandvoort

2011: Debuut in autosport: Volvo 360 cup
2012: Vice kampioen PTC cup
2012: Kampioen Formido Suzuki Swift cup B-divisie
2013: Debuut in Mazda MX5 cup
2014: Vice kampioen Mazda MX5 cup
2015: Vice kampioen Mazda MX5 cup
2016: Kampioen Mazda MX5 cup
2016: Europese finalist Friends of MX5
2017: P3 BMW Ooperon Cup ACNN
2018: Vice kampioen Mazda MX5 cup teamkampioenschap

Race CV Jorn Boertien:

Jorn Boertien
09-06-1998
Hoogeveen

2003/2013: Begonnen in de kartsport: verschillende jaren gekart op NK en Nederlands/Duits niveau
2014: P5 PTC Cup
2015: P4 PTC Cup
2016: P5 BMW Ooperon cup ACNN
2017: P3 BMW Ooperon cup ACNN
2018: Westfield cup

Website NXT Racing

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS