Autosport NL • Autosport NL Diversen

Wordt Circuitpark Zandvoort verplaatst?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 december 2007 12:11 • Print artikel

ZANDVOORT - “In het verleden zijn er al diverse pogingen geweest om het circuit te verplaatsen, echter telkens zonder resultaat. Komend jaar vieren we ons 60-jarig bestaan op deze historische locatie (ooit reed de F1 zijn GP's op het duincircuit) en als het aan ons ligt, blijven we hier ook minstens de komende 60 jaar”, zegt Hans Ernst, C.E.O. van Circuit Park Zandvoort in reactie op een door gedeputeerde Hooijmaijers van de Provincie Noord-Holland voorgestelde studie naar een mogelijke verplaatsing van het Circuit Park Zandvoort. Hooijmaijers, namens de VVD gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Financiën, deed zijn voorstel bij de vooraankondiging van de “Provinciale Structuurvisie”. Het onderzoek naar een mogelijke verplaatsing naar de kop van Noord-Holland zou medio 2008 moeten plaatsvinden. “Je kunt wel stellen dat we hierdoor onaangenaam verrast zijn”, verklaart circuitdirecteur Ernst.

125.000 bezoekers genieten van mooie autosport

Hans Ernst benadrukt de economische en promotionele waarde die het Circuit Park Zandvoort met zijn vele nationale en internationale evenementen voor de gemeente Zandvoort en de regio Kennemerland heeft. “Met name gasten die vanuit het buitenland onze evenementen bezoeken, roemen de ligging van ons circuit dichtbij Haarlem, Amsterdam en Schiphol, de kwalitatief goede restaurants en de diverse goede hotels op vier- en vijf-sterrenniveau in de regio. Daarnaast heeft het circuit sinds de opening in 1948 in belangrijke mate bijgedragen aan de wereldwijde naamsbekendheid van Zandvoort. Bovendien, en dat is een factor die ook niet moet worden onderschat, hebben alle coureurs van naam op dit circuit geracet. Raceliefhebbers beschouwen het Circuit Park Zandvoort als ‘heilige grond’ vanwege deze rijke traditie. Dat aspect onderscheidt ons van tal van nieuwe circuits, die niet op een dergelijke traditie kunnen bogen.”

A1 GP topklasse op Zandvoort

Constructief opstellen
Natuurlijk wil de circuitdirectie zich te allen tijde opstellen als een constructief gesprekspartner voor de overheid. “Wanneer men ons elders een locatie kan aanbieden die op alle fronten voldoet aan de eisen die nodig zijn om een autosportaccommodatie als de onze op een financieel gezonde basis te laten functioneren, dan willen we daar zeker over praten”, aldus Ernst. “Dan praat je echter wel over een hele reeks voorwaarden. Hier in Zandvoort hebben we de al genoemde nabijheid van Schiphol, het NS-station op loopafstand, een goede bereikbaarheid en een uitstekende infrastructuur met voldoende kwalitatief goede hotels en restaurants. Dat vind je niet zomaar ergens anders.” De door de provincie voorgestelde mogelijke nieuwe locatie in de kop van Noord-Holland biedt dergelijke faciliteiten in ieder geval nog niet.

Eerdere plannen voor verplaatsing konden niet worden gerealiseerd
Het is niet de eerste keer dat er plannen de ronde doen voor een mogelijke verplaatsing van de nationale autosportaccommodatie. “In het verleden zijn er al eerder dergelijke plannen geweest, onder andere voor een verplaatsing naar de Maasvlakte”, memoreert Ernst. “Om uiteenlopende redenen konden al deze plannen uiteindelijk echter niet worden gerealiseerd.” Vanuit zijn jarenlange ervaring als bestuurslid van de AICP, het internationale samenwerkingsverband van circuits, en member van de FIA Circuits Commission weet Ernst als geen ander welke enorme investeringen er gepaard gaan met de aanleg van een nieuw circuit dat voldoet aan de geldende veiligheidseisen van de wereldwijde autosportfederatie FIA. “Zowel planologisch als financieel acht ik daarom de haalbaarheid van de provinciale plannen uiterst onzeker”, zegt hij.

Autosport werkt vanuit een sterke positie aan de toekomst
Momenteel verkeert de autosport, zowel nationaal als internationaal, in een sterke positie. “Tal van fabrikanten zijn bij de sport betrokken en er worden vele nieuwe initiatieven ontplooid”, legt Ernst uit. “Ook wordt er, niet in de laatste plaats op initiatief van de FIA en nationale organisaties, gewerkt aan plannen voor de toekomst, waarin duurzaamheid en het terugdringen van verbruik en uitstoot een belangrijke rol spelen. Autosport is van oudsher de bakermat voor nieuwe technologieën en je ziet dat er steeds meer innovatie plaatsvindt, momenteel onder andere met de toepassing van schone en zuinige dieselmotoren en het gebruik van bio-brandstoffen. Ook op Circuit Park Zandvoort willen wij graag aan de toekomst werken. Daarbij weten we ons gesteund door het Zandvoortse gemeentebestuur, dat de waarde van het circuit voor gemeente en regio onderkent. Als het aan ons ligt, willen we die positie alleen maar verder versterken!”

Meer nieuws

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS