Autosport NL • Autosport NL Diversen

Racetalent Rik Koen sluit debuutjaar in Ford Fiesta Sprint Cup af met derde overwinning: "Genoeg uitdaging"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 oktober 2019 13:35 • Print artikel

ASSEN – Met een overwinning in de Ford Fiesta Sprint Cup maakte de 15-jarige Rik Koen afgelopen weekend indruk op het TT Circuit in Assen. Het was voor het Arnhemse racetalent dé kers op de taart dit seizoen. Een taart die door verschillende overwinningen toch al erg zoet smaakt. En dat voor een jongen die pas één jaar in de autosport actief is. “Ik ben supertevreden met mijn seizoen en dit weekend was voor mij de perfecte afsluiter.”

Rik Koen sluit debuutjaar in Ford Fiesta Sprint Cup

Dat Rik zaterdag met de champagne en de bloemen aan de haal zou gaan, leek vrijdagmiddag tijdens de training nog onmogelijk. Door een uitwijkmanoeuvre belandde de jonge autocoureur in de bandenstapel en dus leek het gedaan met zijn auto. “We zijn met het hele team vliegensvlug teruggereden naar Heteren en daar hebben we de auto weer helemaal opgebouwd. Zaterdag stonden we er weer en daar ben ik het team enorm dankbaar voor, echt een sterk staaltje teamspel.”

De race op zaterdag verliep door verschillende race-incidenten hectisch, maar Rik laveerde overal tussendoor. Gestart vanaf de zesde positie beleefde hij een droomstart door wat hulp en een duwtje van teamgenoot Daan Pijl. “Daardoor lag ik vrij snel vooraan in het veld. Vervolgens kwam er al in de eerste ronde een safety car de baan op en die is drie rondes voor ons blijven rijden. Daarna kon ik, na de herstart, een klein gaatje pakken op mijn concurrenten.”

Rik Koen sluit debuutjaar in Ford Fiesta Sprint Cup

Heel lang hoefde Rik niet te knokken voor zijn plekje, want al snel kwam de safety car weer de baan op. Die bleef tot het einde van de race op de baan en dus pakte de snelle Gelderlander, na overwinningen in Spa en Zandvoort, zijn alweer derde overwinning van het seizoen. Een prestatie van formaat. Dat de race op zondag enigszins was tegengevallen, was daardoor snel vergeten. “Dat ik meteen in mijn debuutjaar in de autosport al mee kan doen om de podiumplaatsen is mooi. Dat had ik aan het begin van het seizoen niet verwacht.”

Geheel zonder race-ervaring is de 15-jarige snelheidsduivel uit Arnhem overigens niet. Tien jaar lang was hij actief in de kartsport, dit jaar maakte hij de overstap naar de auto. “Maar die twee sporten zijn nauwelijks te vergelijken. Bij de autosport komt veel meer kijken. Zo moet je goed schakelen en je moet in de bochten heel goed je gewicht verplaatsen om goed uit de bocht te komen. Dat maakt het een stuk lastiger en uitdagender dan de kartsport.”

Rik Koen sluit debuutjaar in Ford Fiesta Sprint Cup

Over zijn eerste jaar in de Ford Fiesta Sprint Cup is Rik, die voor Cor Euser rijdt, meer dan tevreden. “In het juniorenkampioenschap ben ik als derde geëindigd. Maar als ik in het raceweekend hiervoor op het circuit van Spa in de eerste race niet was gecrasht, dan had ik hier tot de laatste race om het kampioenschap meegedaan. Ik heb echt enorme stappen gezet dit jaar en heb veel geleerd van Cor. Dat is voor mij de grote winst. Volgend jaar betaalt die extra ervaring en die extra kennis zich ongetwijfeld uit.”

Een nieuw seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup staat voor Rik op het programma. Daarnaast wil hij nog wat losse races rijden om nog meer ervaring in de autosport op te doen. “Ik zie nog genoeg uitdaging in de Ford Fiesta Sprint Cup. Het niveau is er behoorlijk hoog en je moet echt knokken voor je plekje. Ik kijk nu al uit naar het volgende seizoen.”

Oostveen Meesterschilders
Upland Parcs / Sauerland Makelaars
Mac Donald’s Nijmegen
Cor Euser Racing
Insight Graphics
Peelen & Partners
Koen Exclusief
DM Printmedia
Logboekenonline.nl
Grouwels Vastgoed
Autoschade Bergen
RSZ Rensportschool Zandvoort
Carlectra
Stirlings
Profile Car & Tyreservice Koos van Elk
Autoglas Team Westervoort
Knaf Academy
Tribute

Friends of Rik:
Proton Engineering
LAMAempowerz.com
Spitman accu’s
SK climate solutions
PAR-T
Southwest Greens Golf & Grass
Chasin
Uitvaartverzorging Kramer
Ronald McDonald Huis Nijmegen
Motron
Vitex
Iga
Profile Car&Tyreservice Koos van Elk
autoGlas team Westervoort
Serge
Dirrie

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS