Autosport NL • Autosport NL Diversen

Racefamilie Van Berlo! “Het is heel bijzonder om met mijn zoons te kunnen racen, heel speciaal”

Uitgegeven door Bart • 1 december 2018 22:41 • Print artikel

Kay van Berlo (17) reed in de nacht van zaterdag op zondag de 4 uur van Shanghai in het kader van de Asian Le Mans Series. Vader Marcel en broer Glenn (16) kwamen een aantal uur daarvoor uit bij de Zandvoort 500, de traditionele opening van het Winter Endurance Kampioenschap dat georganiseerd wordt door Circuit Park Zandvoort en Stichting DNRT.

Porsche Van Berlo

De racefamilie uit Veghel begon tien jaar geleden in de kartsport en nu zetten ze de gezamenlijke passie door in de auto’s. Kay kwam dit jaar al uit voor Euro International in de European Le Mans Series, presteerde sterk en verdiende daarmee ook een uitnodiging voor de competitie in Azië. Bij de eerste wedstrijd van het seizoen eindigde hij samen met Jim McGuire en Matt Bell op de zevende plaats in de LMP3-categorie. Marcel en Glenn eindigden de Zandvoort 500 in een Porsche 991 op de vierde plaats. “Het is heel bijzonder om met mijn zoons te kunnen racen, heel speciaal”, zegt vader Marcel. “Tien jaar geleden zijn we samen begonnen in de karts. Zelf ben ik toen in de autosport begonnen en op dat moment zeiden we al dat het heel mooi zou zijn al we een keer samen zouden kunnen rijden. Glenn en Kay zijn samen begonnen in het karten. Alleen bij de Micro Max reden ze nog tegen elkaar, maar daarna reden de talentvolle broertjes in verschillende klassen, maar ze waren altijd wel tijdens dezelfde evenementen actief. Dit jaar was het eigenlijk voor het eerst dat ze niet dezelfde races hebben gereden. Glenn in de kart, Kay in de auto.”

Met zijn drieën reden ze onder meer de 12 uur van Imola en de 12 uur van Spa. Door de bezigheden van Kay in de European en Asian Le Mans Series is het de vraag hoe vaak de broers met hun vader kunnen racen. “Het is echt een droom die uitkomt”, zegt Glenn, de jongste van de twee broers. “Hier heb ik altijd naar uitgekeken. Het moment dat ik oud genoeg was om met zijn drieën een wedstrijd te kunnen rijden. Dit was de tweede race met mijn vader en ik hoop het zeker vaker te doen.”
Komend jaar hoopt ook Glenn de overstap naar de auto’s te maken. “Ik heb acht jaar in de karts gezeten, nu wil ik de volgende stap zetten. Voor nu betekent het dat ik vooral ervaring op moet doen en meters moet maken. Dan zien we wel waar het schip strandt. We gaan een plan voor de komende jaren maken, want het is mijn doel om van mijn sport mijn beroep te maken. Ik heb niet echt een klasse in mijn hoofd. Het liefst zou ik in LMP1 rijden of in een GT bij een fabrieksteam. Als je eerlijk bent, is de Formule 1 niet haalbaar, maar er zijn veel andere mooie klassen.”

Glenn en Marcel Van Berlo

Of de snelle racefamilie bij de volgende wedstrijd in het WEK, de Nieuwjaarsraces, in actie komt, is nog niet zeker. “Kay rijdt nu in Azië en dan is het even afwachten wie er met hem meegaat”, zegt Marcel. “Als we met zijn drieën thuis zijn, zullen we bekijken of mee kunnen doen. Het kampioenschap is geen doel op zich, samen racen is het allerbelangrijkste. De jongens moeten uren maken in de autosport en ervaring opdoen in zo’n veld.”

De eerstvolgende race van Kay van Berlo in de Asian Le Mans Series is de 4 uur van Fuji. De race in Japan staat voor 9 december op de kalender.

De van Berlo's worden in hun raceactiviteiten ondersteund door: Chica Chico, Rob van den Heuvel Auto's, Home Autotainment, District 54 en Van Berlo Bedrijfsvloeren.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS