Autosport NL • Autosport NL Diversen

Ontketende Thijmen Nabuurs laat zijn kwaliteiten zien in Fiesta Cup tijdens autosportdebuut

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 mei 2018 14:40 • Print artikel

ZANDVOORT - Van achterin het veld moeten beginnen en dan toch nog voorin eindigen: Thijmen Nabuurs kende afgelopen weekeinde tijdens de Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen een opvallend sterk autosportdebuut. De 21-jarige autocoureur uit het dorpje Zeeland scheurde naar de vierde en derde plaats in Divisie 1 tijdens de eerste ronde van de nieuwe Ford Fiesta Sprint Cup.

Thijmen Nabuurs laat talent zien met podium

“Dat ik nog vierde en derde werd is echt ongelooflijk”, zei een blije Thijmen. “Daarmee hebben we wel laten zien dat we de juiste snelheid hadden. Ik heb tijdens de races prima kunnen doorschuiven; plekken kunnen winnen. Als ik in de kwalificatie geen fout had gemaakt, had ik misschien zelfs nog het podium gehaald in het algemeen klassement.”

Wat was het geval geweest? Thijmen had tijdens de kwalificatie een foutje gemaakt waardoor hij in de eerste ronde naast de baan terechtkwam. Op zich was dat nog niet zo erg, want normaal gesproken had hij nog verder gekund. Maar de rijder achter hem maakte ook een foutje en knalde daarbij tegen zijn rechtervoorwiel aan dat naar buiten gedraaid stond. “Daardoor was de schokdemper afgebroken en kon ik niet meer verder. Ik voelde me er redelijk klote onder. Anders was er niks aan de had geweest. Maar goed, uiteindelijk heb ik zelf een fout gemaakt.”

Doordat de talentvolle coureur van Johan Kraan Motorsports in de kwalificatie geen tijd had neergezet, moest hij tijdens de races vanaf de twintigste plek starten. Gelukkig had hij in VT3 al de bevestiging gekregen dat het met zijn snelheid goed zat. “We hadden tijdens de eerste twee trainingen problemen met de ABS gehad. Daarom hadden we voor VT3 alles vervangen en toen deed de auto het weer naar behoren. Ik reed de zesde tijd algemeen en de derde tijd in mijn klasse. Toen wisten we dat het goed zat met de snelheid.”

Dat bleek tijdens de races wel. Na een goede start tijdens de eerste race haalde Thijmen de ene na de andere rijder in. Totdat na een zware crash de tweede safety car op de baan verscheen en de race uiteindelijk zelfs voortijdig werd gestaakt. “Dat was jammer, want mijn rondetijden waren zaterdag supersnel. Ik reed de tweede of derde tijd.” De snelle Brabander kwam toch nog als vierde in zijn klasse en tiende algemeen over de finish. “Daardoor wisten we dat het voor de race van zondag wel goed zat.”

Een dag later had hij opnieuw een goede start en werd zijn race weer een inhaalfestijn. Thijmen: “Ik heb bijna iedere ronde mensen ingehaald. Ik had echt een goede snelheid; het ging heel goed. Er was deze keer ook geen safety car en ik heb uiteindelijk vijftien man ingehaald. Dat ik dan derde word in mijn klasse en vijfde algemeen, is echt ongelooflijk.”

Omdat op de zondag Max Verstappen samen met zijn teamgenoot bij Daniel Ricciardo en oud-Formule 1-coureur David Coulthard een Formule 1-demonstratie gaf, zaten de tribunes op het duinencircuit vol. Het zorgde voor een bijzondere ambiance. “In de uitloopronde na de finish klapte iedereen. En ook tijdens de podiumceremonie. Dat was heel vet.”

Thijmen Nabuurs bellond met podium

Het was dan ook een bijzondere eerste race in de autosport voor Thijmen. Een mooie beloning voor al het werk van dit jaar. “Sinds januari ben ik met mijn coach Frans Vörös flink aan het trainen. Daarbij hebben we ook rally - en drifttrainingen gedaan. Op een gegeven moment hebben we een aanbieding gehad om hier te komen rijden. Ik vind het een leuke klasse. In het begin was ik een beetje sceptisch omdat de Fiesta een voorwiel-aangedreven auto is. Maar het is een leuke auto, tijdens de wedstrijden is het close racing en het is cup-racen. Het komt dus echt op het rijden aan en niet op het materiaal. Degene die het snelste is, wint.”

Nu probeert Thijmen genoeg budget bij elkaar te krijgen om ook de rest van het seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup te kunnen uitkomen. “We zijn er druk mee bezig. Het is de bedoeling bij Johan te blijven rijden. In ieder geval heb ik nu laten zien wat ik kan. Mijn droom dan wel ambitie is om dusdanig ver te komen dat dat ze mij in de auto willen hebben.”

Thijmen Nabuurs bedankt sponsor More Optimal, coach Frans Vörös, Johan Kraan, zijn monteurs, MIR Raceline, KNAF Driver Development Program, en Stichting Time Racing.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS