Autosport NL • Autosport NL Diversen

Max de Bruijn kent met Fontys Hogescholen beloftevol debuut in Mazda MX-5 Cup tijdens Jumbo Racedagen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 mei 2019 17:35 • Print artikel

ZANDVOORT – Als coureur van een wel heel bijzonder project kende Max de Bruijn afgelopen weekeinde in Zandvoort een succesvol debuut tijdens de Mazda MX-5 Cup. De 22-jarige student Technische Bedrijfskunde aan de TU in Eindhoven werd namens het raceteam van studenten van de Fontys Hogeschool uit dezelfde stad in de Junioren-klasse tweede tijdens de eerste race. En dat ten overstaan van ruim 100.000 mensen tijdens de Jumbo Racedagen met Max Verstappen.

Max de Bruijn naar podium met Fontys Hogescholen in Mazda MX-5 Cup tijdens Jumbo Racedagen

“We hadden een goede snelheid. Ik heb denk ik wel bewezen dat ik om een podiumplaats kan strijden”, zei een tevreden Max na afloop. “Ik heb wel mijn visitekaartje afgegeven. Alleen jammer van de pech in race twee. Na de herstart na de safety car schoof ik buiten mijn schuld met drie auto’s tegelijk van de baan. Daar is weliswaar een rijder voor gestraft, maar het was zuur. Zeker na zo’n goede wedstrijd op zaterdag.”

Tijdens die race eindigde Max heel knap op de vijfde algemeen. Die positie was dus goed voor de tweede plaats in de Junioren-klasse. “Het ging beter dan ik had verwacht. Tijdens de testdag van vorige week maandag reed ik net achter de kop aan. Maar tijdens de vrije trainingen op vrijdag waren de tijden meteen goed.”

Dat resulteerde in de vierde tijd in de kwalificatie. Goed, maar Max had het idee dat er meer in had gezeten. “Ik kreeg van de engineer een window van drie rondjes waarin ik een snelle tijd moest rijden”, verklaarde hij.

Max de Bruijn RX derde plaats Jumbo Racedagen 100 duizend bezeoekr

Daarna reed hij in race één een ongekende inhaalrace nadat hij in de eerste ronde was gespind in de Tarzanbocht. “Toen ben ik van P15 naar P3 teruggereden. Ik had niet verwacht dat dit in dit startveld mogelijk was. Maar iedere ronde kon ik er één of twee inhalen. Ik zat in een goede flow en voelde me zelfverzekerd. Daarom ben ik, denk ik, zover gekomen.” Later leverde hij toch nog twee plekken in. “Op het rechte stuk schakelde ik iets verkeerd waardoor ze achter me een slipstream konden pakken. Dat is moeilijk te verdedigen.”

Niettemin was die tweede plaats bij de Junioren een resultaat om trots op te zijn. “Ik heb echt wel een positief gevoel overgehouden aan het weekend. Sowieso omdat het een nieuwe klasse is. En omdat de rijders heel dicht bij elkaar zitten, wordt ieder foutje afgestraft. Ik was niet helemaal happy over de afstelling, maar die was toch nog dermate goed dat ik er hard mee durfde te gaan. De studenten hebben een heel goede auto neergezet en daar mag de Fontys trots op zijn. Ze hadden nog geen ervaring in de autosport. Van tevoren hadden we ons een plek in de top tien als doel gesteld. Dat leek ons heel reëel met de ervaring van dit team. Maar na de vrije training en de kwalificatie was al wel duidelijk dat het podium mogelijk was.”

Dat hij zijn debuut in de klasse maakte tijdens de Jumbo Racedagen met zo’n 100.000 man publiek op de tribunes was heel bijzonder, zei Max. “Ik kom uit de DNRT waar bijna alleen familieleden aanwezig zijn. Al die mensen op de hoofdtribune geeft een gaaf gevoel. Tijdens het rijden ben je nog steeds bezig met de race en niet met alles eromheen, maar ervoor ben je je ervan bewust dat er veel ogen op je gericht zijn. We hadden na de eerste race bezoekers bij de tent die ik niet kende en die me feliciteerden met het resultaat. Dat was hartstikke leuk.”

Max de Bruijn derde plaats Jumbo Racedagen 100 duizend bezeoekers

Max is danig te spreken over de Mazda MX-5 Cup. “Ik vind het echt een superauto. Het cup-racen is wel iets speciaals omdat je deur aan deur rijdt. Je bent voor iedere centimeter aan het vechten op het circuit. Het geeft echt een kick met 140 kilometer per uur door een bocht gaat met twee centimeter afstand van een andere auto.”

Het team gaat nu, zo verzekerde Max, met goede moed naar Zolder. Op het Belgische circuit wordt begin juni de volgende ronde van het kampioenschap gehouden. “We houden de moed er sowieso in. Het team is dit weekend heel enthousiast geworden. Aan motivatie zal het ons zeker niet ontbreken!”

Max de Bruijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Lunor Eyewear, Nine Eyewear, Detech Ingenieurs bureau, Vita Accountants, Drukwerk Enzo, Welkoop Westerbork, Bandeko, Talien, Precision Automotive, Driving Fun Trackdays en Fontys Minor Motorsport Engineering.

Max de Bruijn bedankt zijn ouders, zijn vriendin Tessel, zijn sponsoren, Matty en Erik van de Fontys Minor Motorsport, de gehele Fontys-crew en Lars en Wiel van Standout Motorsports.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS