Autosport NL • Autosport NL Diversen

Martijn van Leeuwen maakt indruk tijdens debuut in Ford Fiesta Sprint Cup met sterke inhaalraces: "Mooi kampioenschap"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 mei 2018 06:18 • Print artikel

ZANDVOORT - Ten overstaan van vele tienduizenden mensen je debuut maken in de Ford Fiesta Sprint Cup: Martijn van Leeuwen had genoten van zijn deelname aan de Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen. Dat de Eindhovenaar als zesde en vijfde in de zijn klasse finishte na twee keer van de laatste plaats te zijn gestart, had zijn weekeinde alleen maar mooier gemaakt.

Martijn van Leeuwen Ford Fiesta Sprint Cup

“Het is lang geleden dat ik zo heb genoten van racen”, zei een enthousiaste Martijn (19) na afloop van de races op het circuit van Zandvoort. “Het was close, fair en hard. Dit was echt de moeite waard. Ik had natuurlijk liever op het podium gestaan, maar de races waren super. Dit jaar is voor mij vooral een leerjaar, maar het is natuurlijk wel jammer dat ik tijdens de kwalificatie een fout maakte.”

Daarmee doelde hij op zijn crash in de eerste ronde waardoor de coureur van ATR Autosport geen tijd had neergezet. “Mijn auto brak uit en daardoor knalde ik tegen de muur aan. We hadden te veel schade om nog verder te kunnen.” Dat betekende dat hij in beide races van de 22ste en laatste plaats moest beginnen.

Van Leeuwen was zich bewust van zijn moeilijke opdracht, maar wist wat hem te doen stond. Op zaterdag slaagde hij er tijdens de eerste race in op te rukken naar de dertiende plaats algemeen en de zesde plaats in zijn klasse, Divisie 1. “Na de crash in de kwalificatie was ik wat onzeker en moest ik er even inkomen. Maar dat ik dan toch nog zesde word in Divisie 1, daarmee ben ik heel tevreden.” De insiders kennen de capaciteiten van Van Leeuwen en getuige zijn mooie CV in de kartsport zal het slechts een kwestie van tijd zal zijn, dat hij zich ook in de Ford Fiesta Sprint Cup vooraan meldt.

Een dag later was het gevoel tijdens de tweede race al een heel stuk beter. Martijn, die dit seizoen ook uitkomt in de prestigieuze KZ2-klasse in het Nederlands kampioenschap karten, wist nu wat hij kon verwachten. Het racetalent was niet bevreesd om het gevecht aan te gaan. Hij haalde de ene na de andere rijder in. Die fantastische opmars stokte uiteindelijk op de vijfde plaats in zijn klasse en op de zevende plaats algemeen. Als de race nog langer had geduurd, had er mogelijk nog meer ingezeten.

Martijn van Leeuwen en vader Richard van Leeuwen

Van Leeuwen blikte tevreden terug op zijn weekeinde op het duinencircuit. “Ik moest even een omschakeling maken omdat in de Ford Fiesta Sprint Cup wordt geracet met voorwiel-aangedreven auto’s. Dat ben ik niet gewend. Wel was ik er benieuwd naar. Het is tenslotte een nieuwe uitdaging. Het is een mooi kampioenschap: cup-racen met nieuwe auto’s en veel deelnemers. Dat is heel aantrekkelijk. En racen in deze klasse draait niet om geld. Het komt echt aan op goed sturen. Omdat de auto’s gelijkwaardig zijn, is inhalen lastig en dus zijn tactiek en echt racen belangrijk.”

Hij had zelfs zozeer van de races genoten dat Martijn nu gaat proberen budget te vinden om ook de rest van het seizoen te kunnen rijden. Want in eerste instantie zou hij dit jaar alleen de Ooperon BMW Cup rijden in een achterwiel-aangedreven BMW M3 GTR. Dat doet hij samen met zijn oom. “Hij wilde die cup graag met mij rijden. Daarom heb ik vorig jaar mijn racelicentie gehaald en zijn we dit jaar begonnen met autosport. Maar toen vroeg de KNAF me of ik ook wilde meedoen in de nieuwe Ford Fiesta Cup.”

Spijt daarvan heeft hij dus geenszins. Bovendien, rijden voor tienduizenden toeschouwers is een unicum. “Het was geweldig, ook al komen de mensen niet voor jou, ze zien onze races wel die precies tussen de demo's gehouden werd”, daarmee doelde hij op de aantrekkingskracht van de Formule 1-demonstratie van Max Verstappen, Daniel Ricciardo en voormalig Formule 1-coureur David Coulthard. “Maar die drukte was zo mooi. Dat geeft extra motivatie. Zo vaak maak je dit niet mee!”

Martijn van Leeuwen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door het KNAF Driver Development Program, Bluekens, VLCS, Wemacom, Mir en Media Supply

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS