Autosport NL • Autosport NL Diversen

Martijn van Leeuwen debuteert in Ford Fiesta Sprint Cup: "Hoe vaak maak je het mee om voor volle tribunes te racen?"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 mei 2018 09:14 • Print artikel

EINDHOVEN - Martijn van Leeuwen komt in het pinksterweekeinde in actie tijdens de Ford Fiesta Sprint Cup. De start van de nieuwe Nederlandse raceklasse valt samen met de Jumbo Racedagen, driven by Max Verstappen, het evenement dat zo’n 120.000 racefans naar het circuit van Zandvoort trekt. Martijn van Leeuwen, die woont en traint bij het CTO in Eindhoven, wil zich voor zo’n groot publiek bewijzen. “Hoe vaak maak je het mee? Het is geweldig om voor volle tribunes te races. De zenuwen zullen nog wel komen en de druk zal zeker toenemen, maar ik wil er ook van genieten.”

Martijn van Leeuwen Ford Fiesta Sprint Cup Jumbo Racedagen

De snelle coureur volgt een topsportprogramma bij het Centrum voor Topsport en Onderwijs in Eindhoven. “Dit is mijn tweede jaar. We wonen, studeren en trainen met dertig topsporters, onder wie drie andere autosporters.” Martijn reed jarenlang in de karts op hoog niveau en legde daar de basis voor zijn autosportavontuur. “Ik reed in de kart voor Keijzer Racing, voor het fabrieksteam van Birel en vorig jaar voor het fabrieksteam van Energy Corse.” Ook dit jaar zal hij nog in de kart te zien zijn bij het Nederlandse topteam Paauwer Kart Racing van Jaco Paauwe. “Ik kart nog zeven wedstrijden en ga voor de Nederlandse titel.”

Martijn maakt deel uit van het Driver Development Program van de KNAF en werd door de autofederatie uitgenodigd voor de Ford Fiesta Sprint Cup. Afgelopen dinsdag maakte hij kennis met zijn nieuwe bolide en testte de auto in Zandvoort. “Ik heb nog weinig ervaring met voorwielaangedreven auto’s, maar de eerste indruk is best positief. De startvelden zijn groot en de competitie is leuk, want de auto’s zijn allemaal gelijk. Zo’n klasse hebben we lang niet gehad in Nederland. In andere klassen is geld meer bepalend.”

Martijn van Leeuwen Ford Fiesta Sprint Cup Jumbo Racedagen

Het mooie aan de Ford Fiesta Sprint Cup is dat de races tijdens grote evenementen worden gehouden. Onder meer tijdens de Jumbo Racedagen en de Gamma Racing Day. De Fiesta Cup wordt dit weekeinde precies voor en na de demo’s van Max Verstappen gehouden. “Een topsporter gaat altijd voor de eerste plaats, dus dat is wel het doel. Ook als rookie wil ik voorin meestrijden.”

Martijn weet nog niet of hij de rest van het seizoen ook in de Fiesta Cup actief zal zijn. “De focus ligt op deze race. Daarna kijken we wel verder voor de rest van het seizoen.”

Martijn van Leeuwen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door het KNAF Driver Development Program, Bluekens, VLCS, Mir en Media Supply.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS