Autosport NL • Autosport NL Diversen

Loek Hartog (15) krijgt boost van F1-demo’s van Max Verstappen en wint Ford Fiesta Cup voor 70.000 fans

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 mei 2018 16:34 • Print artikel

ZANDVOORT - Loek Hartog heeft tijdens de Jumbo Racedagen de tweede race van de Ford Fiesta Sprint Cup gewonnen. De pas 15-jarige coureur uit Hoogmade bleef zondag op Circuit Zandvoort voor volgepakte tribunes alle concurrenten voor. In de eerste race op zaterdag was Hartog al op de vierde plaats geëindigd en was hij de eerste in de rookie-klasse tot en met 24 jaar.

Loek Hartog zege tijdens Jumbo Racedagen

De winnende race op zondag viel precies tussen de demonstraties van Formule 1-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo in. Op dat moment keken zo’n 70.000 mensen naar de verrichtingen van Hartog. “Dan sta je toch wel onder druk. Je beseft het tijdens het rijden niet dat je voor zo veel mensen rijdt, maar je weet dat er veel publiek zit. Het is echt absurd, maar het is heel mooi. Ik ben pas 15 en race tegen jongens van eind twintig of dertig met veel meer ervaring. Geweldig om daarvan te winnen.”

Direct vanaf de kennismaking met de Ford Fiesta ging het goed met de coureur van Bas Koeten Racing. “Vanaf de eerste training had ik een goed gevoel in de auto. We konden ons direct focussen op de afstelling van de auto. Het team heeft hard gewerkt en het is heel mooi dat het de winst heeft gebracht. Het is een fantastisch team en we stonden na afloop te dansen in de pitbox.”

Tijdens de kwalificatie voor de eerste race noteerde Hartog de derde tijd. “Dat ging goed, al had ik graag op pole willen staan, maar je kunt niet alles hebben. De eerste race start met een reverse grid, waardoor ik vanaf de achtste plek moest beginnen. Het was een best grillige wedstrijd en ik kon in de drukte niet mijn eigen snelheid rijden. Na de eerste crash reden we achter de safety car en een halve ronde daarna crashte er weer iemand voor mijn neus. Daardoor kwam ik op de vierde plaats uit, maar met mijn snelheid had er meer ingezeten. Ik was wel eerste in mijn klasse, maar op tv ziet het er toch beter uit als je overall wint.”

Loek Hartog sterk optreden

Die overwinning kwam er een dag later, maar toen voor een bomvol Circuit Zandvoort. Voor 70.000 man wist de door Korton Group en Hogenhouck gesteunde Hartog direct bij de start al een concurrent in te halen. “Samen met teamgenoot Laurens de Wit zijn we weggereden van het veld. In de Tarzanbocht heb ik hem ingehaald. Hij zette me nog behoorlijk onder druk, maar samen hadden we ruim 11 seconden voorsprong op de nummer drie. Dat ik hier win tijdens de Max Verstappen-dagen is geweldig"

Het besef kwam pas echt toen Loek op de hoogste tree van het podium stond en de volle tribunes zag. "Het is een super mooi gevoel om voor zo veel mensen op de hoogste trede van het podium te staan. Er is geen beter podium. Dit is iets wat ik me de rest van mijn leven zal blijven herinneren. Echt een supermooi autosportweekend!"

Loek bedankt Sim Delft, Vincent van der Valk, engineer Mark van Bemmel en de crew van Bas Koeten Racing. Daarnaast bedankt hij uiteraard zijn ouders en sponsoren voor de support. Loek Hartog wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door de Korton Group, Hogenhouck en Bas Koeten Racing.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS