Autosport NL • Autosport NL Diversen

Daan Pijl rondt seizoen af in stijl en wordt NK-kampioen in Ford Fiesta Sprint Cup: “De mooiste racedag uit mijn leven”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 oktober 2019 06:37 • Print artikel

ASSEN – Met de overwinning in de laatste race van de Ford Fiesta Sprint Cup haalde de 16-jarige Daan Pijl zondag op grandioze wijze het algemeen kampioenschap binnen. Een mooi staaltje Amsterdamse bluf was eraan te pas gekomen om zijn grootste concurrent voor het kampioenschap op het TT Circuit in Assen uit te schakelen. En daar was het Amsterdamse racetalent maar wat tevreden over. “Dit was met afstand de mooiste racedag uit mijn leven.”

Daan Pijl NK Kampioen Ford Fiesta Cup

Een zeer tevreden Daan keek in Assen na de spectaculaire race op zondag terug op een mooi raceweekend. In de race van zaterdag had hij het kampioenschap bij de junioren veiliggesteld, maar de grootste prooi moest toen nog komen: het algemeen kampioenschap. “Ik had zondag in principe een simpele opdracht, ik moest maximaal veertien plekken achter mijn grootste concurrent, Laurens de Wit, eindigen om het algemene kampioenschap veilig te stellen. Hij startte vanaf plek één, ik vanaf plek zeven. Ik had heel makkelijk mee kunnen rijden, maar ik heb me toch naar voren geknokt en de race uiteindelijk gewonnen. Daar ben ik heel blij mee, dit geeft echt een euforisch gevoel.”

Dat hij met zijn strijdvaardige tactiek ook een risico nam, geeft Daan ronduit toe. Maar racen zonder risico’s bestaat niet volgens de net 16 jaar geworden Amsterdammer. “Er stond veel op het spel, en ik had op safe kunnen spelen, maar dat zit niet zo in mijn karakter. Gelukkig maar, want daardoor heb ik één van de mooiste races uit mijn leven gereden. Eén waarop ik echt heel trots ben.”

Toch neemt het racetalent uit het team van Cor Euser volgens eigen zeggen geen roekeloze risico’s. “Ik denk echt wel na over de risico’s die ik neem. Daardoor heb ik zondag heel aanvallend gereden, maar tegelijkertijd ook safe.”  

De winst in de laatste race van de Ford Fiesta Sprint Cup was voor Daan een mooie afsluiting van een prachtig seizoen waarin hij constant voorin te vinden was. “Ik heb een goed seizoen gereden en pakte in het eerste raceweekend in Zolder meteen mijn eerste algemene overwinning. Daarna heb ik op elk circuit podiumplaatsen gehaald. Alleen ‘Zandvoort’ viel een beetje tegen met twee derde plaatsen. Dat weekend heb ik duidelijk te veel op safe gespeeld. Voor het kampioenschap deed ik goede zaken, maar ik had geen goed gevoel over mijn races en was allerminst trots op mijn prestaties daar.”

Trots is hij de zondag in Assen na de afsluitende race overduidelijk wel. “Fantastisch, hiermee sluit ik het seizoen af in stijl.” Dat één van de jongste deelnemers aan de Ford Fiesta Sprint Cup nu met het algemeen kampioenschap aan de haal gaat, verbaast Daan niet. “Junioren zijn enorm competitief en kunnen daardoor goed meedoen in de races. Ik heb daarbij nog het voordeel dat ik in een heel sterk team rijd. De begeleiding is heel goed. Cor Euser heeft zoveel ervaring en kent zoveel mensen, dat maakt echt het verschil. Zonder de steun van het team was dit resultaat niet mogelijk geweest.”

Over zijn plannen voor het komende seizoen doet Daan nog wat geheimzinnig. “We hebben plannen, maar daar wil ik nu nog niets over kwijt. En in welke auto en in welke klasse, dat zal nog blijken.”

Daan Pijl bedankt de volgende personen en sponsoren:
Cor Euser Racing, Premium Classics, Bart Damen, Unit45, Golconda Energy Drink, Dinitrol, Suggero, Personal Car Service 313, Equip, Staarman, PAR-TSK Climate Solutions. En natuurlijk vrienden en ouders.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS