Autosport NL • Autosport NL Diversen

Coureur Rik Koen toont ook op roemrucht Spa zijn talent met zege: "Het gaat boven verwachting"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 oktober 2019 00:04

SPA – Met de winst in de eerste heat van de Ford Fiesta Sprint Cup in Spa bewees Rik Koen zaterdag opnieuw dat hij een talent is dat het autoracen in een razend tempo onder de knie heeft gekregen. Met dat resultaat deed de vijftienjarige rijder uit Arnhem uitstekende zaken in het kampioenschap, waarin hij met nog één ronde te gaan derde staat.

Rik Koen TCR Spa 500 2019 podium Ford Fiesta Sprint Cup racexpress


Op het circuit waar het een aantal maanden geleden voor Rik nog vervelend was misgaan door een crash, maakte de snelle Gelderlander zaterdag goed wat hij destijds misliep: een raceoverwinning. Opnieuw. “Het was een heel goed weekend”, blikte de talentvolle rijder van Cor Euser Racing dan ook tevreden terug op de races op de beroemde Belgische Formule 1-omloop.

“Tijdens de eerste twee vrije trainingen op vrijdag reed ik de eerste tijd, dus dat voelde al goed. Daarna was het wel jammer dat tijdens de kwalificatie mijn ruiten besloegen, waardoor ik terug naar de pits moest. Toen ik terug de baan op kwam, werd er tot twee keer toe met de gele vlag gezwaaid en heb ik geen snelle ronde meer kunnen rijden.”

Rik Koen TCR Spa 500 2019 podium Ford Fiesta Sprint Cup

Zodoende moest Rik het doen met de zevende tijd. Het weerhield hem er evenwel niet van om tijdens de eerste race, die in de regen van start ging met een zogenaamd reversed grid, meteen vooraan mee te doen. “De start ging perfect”, zei hij. “In Eau Rouge zat ik achter Kenny (Herremans, red.) en toen kwam Colin (Caresani, red.) me op Kemmel Straight bijna aan de buitenkant voorbij. Ik bleef voor Colin, maar David de Saeger kwam me helaas wel voorbij. Uiteindelijk heb ik Kenny toch nog gepakt en ook De Saeger, en daarna ben ik op kop weggereden.”

Hoewel het zo allemaal heel eenvoudig leek, was het dat zeker niet geweest, verzekerde Rik. “De baan was heel glad. De auto brak daardoor best vaak uit, op de meest onverwachte momenten. Dat moet je opvangen en dat ging gelukkig goed. Dat komt misschien ook omdat ik vaak in de regen heb gereden.”

Tijdens de start van race twee was het droog boven het racecircuit in de Ardennen en dat beviel Rik wat beter. In de openingsronde haalde hij op Kemmel Straight twee rijders in waarna hij in een gevecht belandde met Colin Caresani. “Toen ik Colin wilde inhalen, verloor ik net iets te veel snelheid. Daardoor kwam een aantal rijders me voorbij. Toen ik ze terug wilde inhalen, kwam de safety car de baan op. In bocht vijf en zes lag een oliespoor en iedereen vloog alle kanten op. Het was één grote chaos. Daarom kwam de safety car weer de baan op en kon ik weer niet inhalen.”

Maar in de slotfase van de race hoopte Rik alsnog toe te slaan. Rijdend achter de hevig verdedigende nummer drie Youri Verswijveren probeerde hij er langs te gaan toen de Zandvoorter in de laatste ronde ruimte liet. “Maar toen ik hem wilde inhalen, stuurde hij ineens in en raakte ik hem per ongeluk. Dat kostte me helaas een plek in het dagklassement. Het is niet anders. Dat soort dingen hoort erbij.”

Al met al was hij tevreden met zijn weekeinde, want weer een overwinning erbij. En dat in zijn rookieseizoen in de autosport. “Het gaat boven verwachting. Ik had aan het begin van het jaar echt niet verwacht dat ik er zo ver vooraan bij zou zitten.” Hoe hij hem dat toch geflikt heeft? “Door veel te trainen. Zeker met Cor (Euser, red.) als mijn begeleider. Hij geeft zulke goede uitleg. Daardoor heb ik grote stappen gemaakt.”

Rik Koen

Nu wacht Rik nog de laatste ronde van het kampioenschap. Die wordt over een kleine twee weken gehouden op het TT Circuit van Assen. Zijn opdracht is helder: “Ik moet twee keer voor Colin eindigen. Dan word ik tweede in het kampioenschap. Dat moet kunnen!”

Rik Koen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Oostveen Meesterschilders
Upland Parcs / Sauerland Makelaars
Mac Donald’s Nijmegen
Cor Euser Racing
Insight Graphics
Peelen & Partners
Koen Exclusief
DM Printmedia
Logboekenonline.nl
Grouwels Vastgoed
Autoschade Bergen
RSZ Rensportschool Zandvoort
Carlectra
Stirlings
Profile Car & Tyreservice Koos van Elk
Autoglas Team Westervoort
Knaf Academy

Friends of Rik:
Proton Engineering
LAMA empowerz.com
Spitman accu’s
SK climate solutions
PAR-T
Southwest Greens Golf & Grass
Chasin
Uitvaartverzorging Kramer
Ronald McDonald Huis Nijmegen
Motron
Vitex
Iga

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS