Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Eerbetoon aan Super V: Arie Luyendyk en Mario Andretti op Daytona

Uitgegeven door Casper Bekking • 25 januari 2013 08:36

Born in the USA: De Formula V viert dit weekend haar jubileum tijdens de 24 uur van Daytona. Vijftig jaar na de eerste race van de topklasse keren zij terug naar het circuit waar het allemaal begon. Veel oud-coureurs zijn afgereisd naar het legendarische circuit om de festiviteiten bij te wonen. Een groot aantal van hen zijn in hun latere carriere uitgegroeid tot absolute sterren: tweevoudig Indy500-winnaar Arie Luyendyk, F1-coureur Michael Andreti, Didier Theys, Hurley Haywood, Hans-Joachim Stuck, Dieter Quester, Marku Alen en de 1976 Super V-kampioen Mika Apriainen.


De eerste Formule V-race uit de geschiedenis vond in augustus 1963 plaats op de Daytona Speedway. Enthousiastelingen maakten van het chassis van een Volkswagen Kever, uitgerust met een 40 pk sterke 1.2 liter motor, zeer goedkope maar snelle singleseaters. Het doorslaande succes waaide al snel over naar Europa: op 4 juli 1965 waren 50.000 toeschouwers op de Norisring getuige van de eerste Formule V-race op Duitse bodem. Dat was het begin van een succesverhaal: vanaf 1971 werd een heel kampioenschap opgezet, dat de perfecte opstap richting de top van de autosport bleek. In diverse landen werden nationale klassen verreden.


Formule 1-wereldkampioenen Niki Lauda, Nelson Piquet, Emerson Fittipaldi, Jochen Rindt en Keke Rosberg reden allemaal in de diverse Formule V-kampioenschappen, net zoals Le Mans-winnaars Gijs van Lennep, Dr. Helmut Marko en Jochen Mass.


De beste auto's uit de geschiedenis van de Formule V krijgen een ereronde op Daytona, voorafgaand aan de start van de autosportklassieker. De 'helden van toen' nemen nog eenmaal plaats in de bijzondere bolides.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS