Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Autocoureur Nick Leventis accepteert schorsing na gebruik doping: vier jaar wegens overtreding dopingregels

Uitgegeven door Wim Boekel • 24 juli 2019 10:03 • Print artikel

Nick Leventis heeft een schorsing van vier jaar gekregen voor het overtreding van de dopingregels. De Brit heeft zich daarna per direct als coureur uit de motorsport teruggetrokken. De coureur is geschorst na een dopingtest bij de California 8 Hours van de International GT Challenge. Leventis testte positief op twee soorten doping.

Nick Leventis

Volgens een bericht van de FIA Anti-Doping Disciplinair Comité blijkt dat de rijder van het Strakka Racing team positief is getest op Anastrazole, alsmede Dostranalone. Het laatste betreft een anabole steroïden. Beide werden aangetroffen na de race op Laguna Seca. Beide substanties zijn ten alle tijden verboden door de FIA. Leventis had geen ontheffing voor therapeutisch gebruik van de middelen. De FIA heeft de coureur op 21 januari geïnformeerd en per 30 januari een voorlopige schorsing gegeven.

Daarna heeft de Brit op 19 februari een verklaring aan de FIA gegeven, waarbij hij zijn afscheid van de sport aankondigde en later de aanwezigheid van het middel bevestigde en daarmee de overtreding van de dopingregels.

“De coureur heeft geclaimd, in latere correspondentie gedateerd 25 maart 2019, dat de commissie onvoldoende was geïnformeerd over de overtreding van de anti-doping regels, waarin werd uitgelegd dat de Anastrazole door een dokter was voorgeschreven en de Dostanolone was geleverd door zijn personal trainer”, zo zegt het statement van de FIA. “De coureur zegt dat de substanties werden geadministreerd, zonder de intentie om zijn prestaties te verbeteren en dat hij niet wist dat er een risico was dat de vastlegging van de substanties zouden leiden tot een overtreding van de dopingregels. Hoewel gezien het feit dat hij gestopt is in de motorsport, heeft de coureur aangegeven dat hij niet wenst om de anti-doping procedures tegen hem, aan te vechten en hij daarom bereidt is om de consequenties die voorgeschreven zijn door de FIA ADR te accepteren.”

Als gevolg hiervan zijn Leventis en de auto van Strakka Racing ook gediskwalificeerd voor de 8 uur van California uit 2018. Dit is waar de test is afgenomen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS