Formule 1

Williams gelooft dat er meer teams auto's gaan kopiëren, net zoals Racing Point: "Ik denk dat je het uiteindelijk wel moet..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 31 juli 2020 21:09 • Print artikel

Het hoofd van de ontwikkelingsafdeling van de F1-auto's bij Williams-F1, Dave Robinson, denkt dat er meer teams zouden gaan kopiëren, net als Racing Point, wanneer de techniek van de auto’s voor 2021 niet bevroren was. De auto’s van Racing Point worden inmiddels spottend de ‘Roze Mercedes’ genoemd en het team van Lawrence Stroll zoekt de grenzen op van wat toegestaan is. Er zijn dan ook in de paddock voldoende discussies met de vraag of de auto wel legaal is. Een beslissing hierover van de FIA moet nog komen.

Racing_Point_F1_Hungary
De Racing Point 2020, heel snel, maar is deze 'Pink Mercedes' eigenlijk wel legaal?

“Ik denk dat je uiteindelijk wel moet”, antwoordt Robinson, als hem door het Amerikaanse Motorsport wordt gevraagd of Williams ook de Mercedes moet gaan kopiëren. “Ik denk dat het al een aantal jaren duidelijk is dat de Mercedes de auto is die er bovenuit stijgt. Ondanks dat Red Bull en Ferrari op momenten op bepaalde circuits excelleerden, is de Mercedes het ideale pakket dat je moet hebben, als je een winnaar wil in huis wil hebben. Hoewel, zij doen het toch maar, het is fenomenaal en hun snelheid was grensverleggend. Echt niet normaal ten opzichte van de rest van het veld. Wanneer je naar de harde realiteit ervan kijkt en je ziet welke kant Racing Point is opgegaan, dan moet je er serieus over gaan nadenken. Als er een zoveel snellere rondetijd is te behalen, dan denk ik dat je die route moet volgen.”

Williams_F1_Oostenrijk
De Williams 2020, de volgende kopie? Dave Robinson: "Je moet er ècht, ècht serieus naar kijken”

De Brit begrijpt waarom Racing Point besloot haar aanpak te wijzigen, nu dat ze financieel stabiel zijn. “Misschien voelde Racing Point dat er grote kansen aankomen in wat 2021 had moeten zijn, maar nu al in 2020. Ze konden zich veroorloven om dat risico te nemen en financieel zijn ze stabiel. Dus als een conceptverandering dit jaar tegen ze zou werken, dan had het geen gevolgen gehad. Ik denk dat het een ongelofelijk lastige beslissing is om je concept compleet te veranderen. Je moet zoveel vertrouwen hebben dat je het kunt kopiëren, het te begrijpen en het laten werken. Het is het concept wat je nodig hebt. Je kunt het niet slechts fotograferen, het zo maar even kopiëren en dan verwachten dat het werkt. Daar is het allemaal veel te lastig voor. Maar je moet er ook serieus naar kijken, gezien het succes dat zij (Mercedes, red.) hebben met die aanpak. Je moet er ècht, ècht serieus naar kijken.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS