Formule 1

Wat gaat Lewis Hamilton doen? Zijn huidige teambaas heeft een aandeel in Aston Martin, dus...

Uitgegeven door Peter Vader • 21 april 2020 06:49 • Print artikel

Dat het partnerschap Toto Wolff en Lewis Hamilton zouden overstappen naar Aston Martin in 2021, werd nooit gezien als een serieuze optie. En toen gebeurde het ondenkbare. Toto Wolff heeft zwart op wit bevestigd dat hij een belang heeft verworven in de Britse luxe autofabrikant Aston Martin. Hoewel zijn overname slechts 1% waard is, heeft Wolff vele miljoenen betaald! Met zo veel geld kun je een paar Aston Martins kopen! Er wordt al enkele maanden gespeculeerd dat Wolff en de eigenaar van Racing Point, Lawrence Stroll, in gesprek waren over een betrokkenheid van Wolff bij Aston Martin. Terwijl Wolff het verwoed ontkende, gold natuurlijk het aloude spreekwoord ‘Waar rook is, is vuur’.

Lawrance Stroll F1 Racing Point Aston Martin
Lawrence Stroll

Deal met Aston Martin
Tegen het einde van 2019 kwam er nieuws over de interesse van Lawrence Stroll in Aston Martin. Stroll, een Canadese miljardair die zijn geld verdiende met mode, verwierf begin 2020 een meerderheidsbelang in de moeizaam opererende Britse autofabrikant. Kort daarna werd aangekondigd dat Stroll's Formule 1-team Racing Point in 2021 de naam Aston Martin zal dragen. Hoe het team definitief zal worden genoemd valt nog te bezien, maar 'Aston Martin Racing Point' of 'Racing Point Aston Martin' zou tot de mogelijkheden behoren. Misschien zelfs de naam van het team wijzigen in gewoon Aston Martin. Aston Martin is een grote titelsponsor van het Red Bull Racing-team, maar er wordt aangenomen dat de deal met Stroll hun relatie - voorlopig althans - niet zal beïnvloeden. Maar Aston Martin heeft ook een overeenkomst met Mercedes-AMG, die de motoren levert voor de nieuwste straatauto's van Aston Martin. AMG-vermogen voor de legendarische autofabrikant? Klinkt als een ‘match made in heaven’.

Toto Wolff F1 Mercedes
Toto Wolff

Waar past Wolff in?
Toto Wolff was het afgelopen decennium een behoorlijk belangrijke figuur in de F1-paddock. Voordat hij naar Mercedes verhuisde, maakte hij deel uit van het Williams-team en was hij een cruciaal onderdeel van de laatste overwinning van het team tijdens de Spaanse Grand Prix van 2012. Zijn talenten werden herkend door Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, dat hem naar het grote Duitse team lokte. In de jaren daarna heeft Wolff de Mercedes sinds 2014 naar elk wereldkampioenschap geleid. Toen werd de onverwachte deal gesloten. Toto Wolff verwerft een belang van 1% in Aston Martin. Stroll, een goede vriend en afnemer van Wolff’s Mercedes-team, wist dat Wolff interesse had en begon gesprekken die leidden tot de acquisitie van 1%. Daardoor kan Wolff in 2021 geoorloofd van het Mercedes-schip springen en het team van Stroll leiden, maar hij maakte wel duidelijk dat hij in ieder geval voor de korte termijn nog bij Mercedes is. Een paar maanden geleden zei Wolff echter ook nog dat hij geen interesse heeft in Aston Martin, dus...

Lewis Hamilton F1 Union Jack
Lewis Hamilton

En Hamilton?
Dat wordt nu de grote vraag, wat gebeurt er met Lewis Hamilton? Wolff en Hamilton zijn samen sinds 2013 en samen hebben ze elk kampioenschap gewonnen. Behalve 2016 dan, toen Hamilton's teamgenoot, Nico Rosberg, het rijderskampioenschap won. Toch is het een winnende samenwerking tussen deze twee persoonlijkheden, en het doet je afvragen wat er met Hamilton zal gebeuren als Wolff volgend jaar naar Aston Martin zou overstappen. Het punt is dat Hamilton eind 2020 geen contract meer heeft en hij vrij zal zijn om voor elk team te tekenen, als hij dat wenst. Als Wolff de overstap maakt, zou Hamilton zich dan bij hem aansluiten en de resterende jaren van zijn F1-carrière bij Racing Point Aston Martin doorbrengen?

Racing Point BWT18 F1 Barcelona test
Racing Point BWT18 tijdens de Pre-season Barcelona test 2020

Racing Point is Mercedes-klant
Heeft Racing Point iets verkeerds gedaan door Mercedes' 2019 F1-auto-ontwerp voor 2020 te kopiëren? Nee. In het voordeel van het Racing Point-team is hun hechte relatie met het Mercedes-team. Tijdens de tests voorafgaand aan het seizoen voor het seizoen 2020 zag Racing Point eruit als het op één na beste team na Mercedes, Ferrari en Red Bull. Dit gaf velen het idee dat Racing Point een team zou kunnen zijn om rekening mee te houden. Hun auto is echter een bijna kopie van de 2019 versie van de F1-Mercedes. Dit gegeven heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het verbeteren van hun prestaties. Racing Point is ook een motorklant van Mercedes-AMG, wat betekent dat ze worden aangedreven door dezelfde motor die dienstdoet in de auto van het fabrieksteam. Kortom, Racing Point bevindt zich in een uitstekende positie om dit jaar en misschien zelfs in 2021 vooruitgang te boeken in de kampioensstrijd. Als alle kaarten tenminste op hun plaats vallen. Wat zijn die kaarten? Vanuit auto-perspectief is Racing Point klaar om te profiteren van de technische knowhow van Mercedes. Het team, zoals we hebben gezien met hun auto van 2020, mag profiteren van wat Mercedes te bieden heeft en het in hun voordeel gebruiken. Dat is punt nummer één. Er gaan geruchten dat Toto Wolff en de nieuwe bazen van Daimler niet door één deur kunnen. De strijd zou een grote motivatie kunnen zijn geweest voor zijn beslissing om het 1% -belang in Aston Martin te kopen, met het daarbij achterliggende idee dat hij in 2021 een rol gaat spelen bij het gerenoveerde Aston Martin F1-team. Hoewel Wolff nog steeds bij Mercedes is voor de 'korte' termijn ', zou die formulering een code kunnen zijn voor 'tot eind 2020’.

Hamilton volgt Wolff?
Tenslotte zou Hamilton dom zijn om Mercedes te verlaten terwijl hij op het punt staat de geschiedenis te herschrijven. Maar het zou zomaar kunnen zijn dat Racing Point hem in 2021 of 2022 dezelfde kansen kan bieden. En met zijn vriend en baas Toto Wolff, die mogelijk het schip verlaat, doet hij misschien het onvoorstelbare en tekent hij bij het team van Stroll. Het is maar een losse flodder, maar er gaat ongetwijfeld veel gespeculeerd worden.

Aston Martin Racing logo

Mercedes ook winnaar?
Maar we moeten er eigenlijk nog iets aan toevoegen. Je kunt je namelijk ook afvragen wat de toekomstplannen zijn van Mercedes. Hun dominantie is al jarenlang erg groot, eigenlijk valt er voor de Duitsers weinig eer meer te behalen. Bovendien is Mercedes het enige merk dat zowel in de Formule 1 als in de Formula E is vertegenwoordigd met een fabrieksteam (onder andere met Nyck de Vries). Elektrisch is de toekomst in autoland, dus dat is de beweging die de nieuwe Mercedes-baas Ola Kallenius wil doorzetten. Toto Wolff daarentegen, wil in de Formule 1 blijven. Dus, spanning tussen twee Mercedes-bazen. Of niet? Er zijn onbevestigde geruchten dat Mercedes wel zou willen doorgaan in de Formule 1 als motorenleverancier (McLaren) gecombineerd met een team in de Formula E. Dus misschien heeft een overstap van Wolff en Hamilton richting Aston Martin het voordeel dat ze straks eigenlijk allemaal winnaar zijn. Bovendien worden de straatauto’s van Aston Martin uitgerust met Mercedes-AMG-motoren. Mooi geregeld, toch?! Allemaal winnaar. Het zijn maar speculaties, maar toch...

Mercedes Power Unit
Mercedes Hybrid power unit

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS