Autosport BE • BTCS

Vincent Van Paemel maakt overstap van karting naar de autosport

Uitgegeven door Gregory Eyckmans • 12 januari 2012 13:37

Voor Vincent Van Paemel zijn het een aantal enerverende maanden geweest. Slechts twee maanden na zijn eerste serieuze autosporttest maakte de Belg zijn debuut tijdens de Belgian Touring Car Series - klasse Seat Supercopa in het weekend van 22-23 oktober van vorig jaar, en dit op het wereldberoemde circuit van Spa-Francorchamps. Een schitterende ervaring die een nieuwe wending teweeg bracht in zijn race carrière.


“Het begon allemaal met een toevallige test met de Seat die ik kon afwerken op het Circuit van Zolder. De test ging zo goed dat het team enkel positieve commentaren had. Vanaf dat moment ging alles heel snel. De teammanager en eerste rijder van het team deden alle moeite om mij te laten races met de wagen. Echter, om met de 300pk sterke Seat te mogen deelnemen aan wedstrijden diende mijn licentie geupdated te worden."

De Seat Supercopa is een wagen van de officele Seat fabriek in Spanje, met een 2.0 liter turbo motor en tiptronic versnellingsbak met peddels aan het stuur. Vincent moest eerst 5 resultaten behalen in een autosportcompetitie tot 2.0l motoren, om zo ervaring te hebben om met de krachtige Seat te rijden. Immers, de stap van karting naar Seat Supercopa is vrij ongewoon, normaal wordt er eerst een seizoen in normale 2.0l gereden.

“Na een hele tijd zoeken vonden we een leuke oplossing om de resulaten op papier te kunnen voorleggen aan de Belgische autosportfederatie. Er werd gekozen voor het Britse Ford Fiësta Championship, waar ik heb deelgenomen op het Circuit van Lydden Hill en Brands Hatch. Elke meeting bestond uit 2 races, en ik behaalde op deze circuits respectievelijk een 3e, 2e, 4e en 5e plaats, zelfs met een platte band.”

Deze resultaten bleken genoeg voor een update, en 3 dagen later zat Vincent in de Seat op het prachtige Spa-Francorchamps circuit. Na de eerste trainingen rustig te hebben afgewerkt – het was immers pas zijn 2e keer met de wagen en zijn allereerste keer op het circuit – kon Vincent samen met zijn teamgenoot heel mooie dingen laten zien in de kwalificatie en races.

“De snelheid kwam er meer en meer in te zitten, en we konden een mooie 6e en 4e plaats behalen in de wedstrijden, iets waar ik heel tevreden mee was na afloop. Het was heel koud dat weekend, en we hadden dan ook heel veel moeite met de banden op te warmen, vooral de achterste banden. Wil je de wereldberoemde Eau Rouge en Blanchimont bochten met volle snelheid aansnijden, dan moet je wel vertrouwen hebben in je wagen en moeten je banden op goede temperatuur zijn, anders kan je wel eens in de muur vliegen. Dat hebben we gelukkig niet voorgehad dat weekend, we hebben heel constant gereden, geen fouten gemaakt, en we hebben vooral veel bijgeleerd met het oog op komend seizoen."

"Voor het seizoen 2012 is het de bedoeling dat ik het Belgian Racing Series kampioenschap afwerk met de Seat Supercopa. Verder wil ik het EGP Racing Team bedanken voor de laatste jaren die ik met hen heb afgewerkt in de karting, bij hen heb ik veel bijgeleerd en de ervaringen die ik met hen heb meegemaakt ga ik zeker kunnen gebruiken met het oog op het komende autosportseizoen.”

www.vvp-racing.be

(VVP)

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS