Autosport Internationiaal Singleseaters • Superleague Formula

Van der Drift keert ijzersterk terug met pole en snelste raceronde

Uitgegeven door Tim Biesbrouck • 19 juli 2011 12:09

ZOLDER – Chris van der Drift heeft bij zijn terugkeer in Superleague Formula op Circuit Zolder laten zien dat hij nog altijd tot de besten behoort. Hoewel de coureur van Team Nieuw-Zeeland pech kende, behaalde de 25-jarige Nieuw-Zeelandse Nederlander pole position en liet hij tevens de snelste raceronde noteren. “Ik ben blij om terug te keren in de klasse en om dan direct op de eerste rij te kwalificeren is geweldig”, zei Van der Drift.

Chris van der Drift vertrok de eerste wedstrijd van pole position

De zwarte bolide was afgelopen weekeinde voorzien van een speciale livery. Richard Francis van TOIARIKI Contemporary Tâ Moko is een Maori-kunstenaar en heeft de auto een nieuw uiterlijk gegeven. Het design staat synoniem voor verspreiding en migratie en elk deel van de auto vertegenwoordigt een gedeelte van Nieuw-Zeeland; de Noordelijke en Zuidelijke eilanden en de Maori bewoners. “Richard is een vriend van mij en ik ben erg blij dat hij de auto vormgegeven heeft. Het design is totaal anders dan welke raceauto ik gezien heb en ik ben daar heel trots op.”

Pole position
In de trainingen moesten kleine problemen met de achterremmen worden verholpen alvorens Van der Drift aan de kwalificatie kon beginnen. Hij stootte uiteindelijk door naar de shoot-out voor pole position. Door de regen verloor Van der Drift de strijd, maar omdat zijn concurrent een penalty kreeg opgelegd, mocht hij alsnog de eerste wedstrijd van pole position vertrekken.

Snelheid niet beloond
De snelheid uit de kwalificatie werd in de eerste race niet beloond met een overwinning. Van der Drift startte foutloos vanaf de eerste rij en voerde onbedreigd het veld aan. Bij de verplichte pitstop ging het echter mis. Linksachter werd moeizaam een band verwisseld en dat kostte twee posities. Het leek erop dat zijn sterke comeback met een podiumplaats zou worden beloond, maar een technisch mankement in de laatste ronde voorkwam dat. “De race verliep enorm goed, totdat we bij de pitstop tijd verloren. In de laatste ronde kreeg ik problemen met de benzinedruk en werd ik nog ingehaald. Dat was erg jammer”, reageerde Van der Drift teleurgesteld. Hij eindigde uiteindelijk als vierde en dat resulteerde vanwege de omgekeerde startopstelling in de elfde startplaats voor race twee.

Chris van der Drift snel onderweg

Deelname superfinale
Van der Drift stond zijn mannetje in de tweede wedstrijd en was gebrand op het winnen van posities. Maar dat was moeilijker dan gedacht. “Omdat we tijdens de eerste race tweemaal nieuwe banden hadden gebruikt om de zege proberen veilig te stellen, had ik de rest van de dag alleen oud rubber tot mijn beschikking. Toen kon ik weinig uitrichten, net als tijdens de superfinale.” Hij eindigde uiteindelijk als achtste en daarmee kwalificeerde hij zich voor de vijf ronden tellende superfinale waarin het prijzengeld wordt verdeeld. Van der Drift startte als vijfde en eindigde ook op deze plek.

“Het was erg goed terug te zijn in Superleague Formula. Ik heb het hier altijd naar m’n zin gehad en we zijn altijd snel. Mijn team Atech Reid heeft goed werk verricht dit weekend, maar helaas viel het geluk niet altijd onze kant op. We zijn tevreden met het behalen van de pole position en het rijden van de snelste rondetijd. Hopelijk kunnen we dit snel een vervolg geven.”

Chris van der Drift wordt ondersteund door: Stockholm Fashion, Vision Racer, MIS Race Insurance en P1 Racewear.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS