Formule 1

VAG Groep overweegt de stap naar de Formule 1; wordt het Audi, Porsche of toch maar weer niet...

Uitgegeven door Wim Boekel • 7 maart 2021 09:00 • Print artikel

Porsche en haar moederbedrijf Volkswagen AG overwegen een stap naar de Formule 1. De kanttekening daarbij is dat het wel afhankelijk is van de nieuwe motorenregelementen die vanaf 2025 in werking treden. “Het zou van groot belang zijn wanneer aspecten als duurzaamheid, bijvoorbeeld de implementatie van e-fuels, hier een rol in spelen”, aldus vicepresident van Porsche Motorsport Fritz Enzinger tegen de BBC. “Zouden deze aspecten bevestigd worden, dan gaan we ze tot in detail evalueren binnen de VW-groep en de volgende stappen bespreken.” Inmiddels worden er stappen gemaakt met e-fuels en CO2-neutrale brandstoffen die de interne verbrandingsmotor kunnen aandrijven, zonder dit zijn positieve weerslag heeft op het milieu. Vanaf 2025 moeten deze brandstoffen haar intrede doen in de koningsklasse, zo heeft zij al gemeld.

Andreas_Seidl_Porsche
Andreas Seidl

Er zijn overigens personen binnen de F1 die zeggen dat Porsche betrokken is bij de gesprekken rondom de nieuwe motoren. Enzinger zegt daarover: “Porsche en Volkswagen AG observeren continu de veranderende regels in alle relevante raceklassen over de hele wereld. Dit is ook het geval met betrekking tot de aankomende nieuwe motoren en de regels voor de aandrijving voor de Formule 1 vanaf 2025.” Toch zegt de vicepresident dat Porsche en VW op dit moment niet actief vertegenwoordigd zijn op deze platformen.

De meest logische stap lijkt dat de Duitse autofabrikant met Porsche of Audi naar de Formule 1 komt. Volgens de Britse tv-zender zijn er al verkennende gesprekken gevoerd met Red Bull, McLaren en Williams. Red Bull-teambaas Horner heeft niet specifiek de merken genoemd, maar zegt wel open te staan voor een partnerschap met een motorenfabrikant.

Jost_Capito VW VAG Group
Jost Capito

De recent aangestelde directeur van Williams, Jost Capito, heeft een lange historie en voerde directiefuncties binnen de VAG Groep. De 62-jarige was van 2012 tot en met 2016 hoofd van VW Motorsport en keerde in 2017 kort terug bij VW na een korte periode bij McLaren. Capito werkte ook van 1989 tot 1996 bij Porsche. Williams wilde echter tegenover de BBC nog geen commentaar geven. Bij McLaren zit eveneens een voormalig Porsche-medewerker. Teammanager Andreas Seidl stond aan het hoofd van Porsche Motorsport. McLaren wilde niet meer melden dan: “We geven nooit commentaar op speculaties.”

Stefano Domenicali Lamborghini VAG Group
Stefano Domenicali

Overigens is de huidige directeur van de F1, Stefano Domenicali, ook een oud VW Groep-directeur. De Italiaan was een periode verantwoordelijk voor Lamborghini, de Italiaanse supercarfabrikant maakt ook onderdeel uit van de groep. Domenicali was betrokken bij een toekomstig project van VAG, dat een haalbaarheidsstudie voor de Formule 1 bleek te zijn. Door dieselgate werd dit plan in de ijskast gezet. Het was de tweede keer dat een komst naar de koningsklasse niet doorging. In 2010 was de VW-Groep ook betrokken bij gesprekken over de huidige F1-motoren, maar besloten ze in het endurance racen te stappen.

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS