Formule 1

"Toto Wolff, de teambaas van Mercedes, is eigenlijk het 'schoothondje' van miljardair Lawrence Stroll"

Uitgegeven door Peter Vader • 20 april 2021 10:27 • Print artikel

Toto Wolff, de teambaas van Mercedes, is eigenlijk het "schoothondje" van miljardair Lawrence Stroll. Dat is de wilde claim van voormalig F1-teambaas Colin Kolles, die toegeeft dat hij een paar jaar geleden ruzie had met zijn Oostenrijkse vriend Toto Wolff. "Meneer Wolff was een zakenpartner van mij. Ik heb hem in de Formule 1 gebracht, ook al willen sommige mensen daar niets van weten", zei hij tegen Sport1.

Lawrence_Stroll_en_Toto_Wolff
Lawrence Stroll en Toto Wolff

“Wees voorzichtig Sebastian”
Het gerucht gaat nu dat Wolff tot 42 miljoen euro aan aandelen heeft opgekocht van Aston Martin, de Britse autofabrikant die vorig jaar werd overgenomen door Lawrence Stroll. Kolles waarschuwt Sebastian Vettel daarom voorzichtig te zijn in zijn nieuwe F1-omgeving met het Aston Martin-merk. "Ik ben van mening dat de combinatie Stroll-Wolff erg gevaarlijk is voor Sebastian Vettel", zei hij. "Veel factoren spelen een rol op de achtergrond". Volgens voormalig HRT-baas Kolles zit Wolff niet op hetzelfde niveau als de miljardair Stroll. “Hij wordt het schoothondje van meneer Stroll genoemd. Dat is een citaat van Bernie Ecclestone”, aldus Kolles. Colin Kolles minimaliseert de bijdrage die Wolff leverde aan de totale dominantie van Mercedes in de F1. Hij zegt daar over: "De structuren zijn allemaal opgericht door Ross Brawn", aldus een bericht van grandpx.news.

Colin Kolles
Colin Kolles

Wie is Colin Kolles?
Colin Kolles is bepaald geen onbekende in de internationale autoracerij. Voorafgaand aan zijn F1-periode was hij mede-eigenaar van ByKolles Racing, formeel bekend als Kodewa GmbH & Co. KG, een racing team gevestigd in Greding (Duitsland). Het team werd in 2000 opgericht door Romulus Kolles en zijn zoon Colin Kolles als Kolles Racing. Dit bedrijf nam aanvankelijk deel aan de Duitse Formule 3 voordat het van 2003 tot 2005 overstapte naar de F3 Euro Series. Colin Kolles verliet het team om aan het begin van het seizoen 2005 directeur te worden van het Jordan Grand Prix Formule 1-team, een functie die hij bekleedde tot 2009. Het Kolles-team verlegde zijn interesse intussen naar sportwagenraces, door deel te nemen aan de Le Mans Series en later de Intercontinental Le Mans Cup, als klantenteam van Audi. Colin Kolles keerde in 2010 terug naar de Formule 1, om leiding te geven aan het HRT F1-team, waarbij de werkplaats van Kodewa in Greding als uitvalsbasis voor het nieuwe team diende. In 2012 kozen de nieuwe eigenaren van HRT ervoor om Colin Kolles uit het team te ontslaan en hun activiteiten in 2012 naar Spanje te verplaatsen. Kodewa nam deel aan het FIA World Endurance Championship 2013 met de steun van Lotus Cars onder de merknaam Lotus LMP2. In 2014 verloren ze hun Lotus-steun en werden ze omgedoopt tot ByKolles Racing met een nieuw LMP1-prototype, de CLM P1 / 01.

ByKolles_Le_Mans_2018_ByKolles_CLM_P1/01 RX foto Peter Vader
De Kolles CLM P1 / 01 onderweg tijdens de 24 Uren van Le Mans 2018

Nederlanders succesvol met Kolles
In 2017 zou Robert Kubica weer actief racen in de ByKolles-auto voor het WEC-seizoen. Uiteindelijk trok hij zich in april 2017 terug uit het team. Voor het team van Kolles waren ook een aantal Nederlanders actief. Charles en Ross Zwolsman en Carlo van Dam reden F3 voor hem. Jeroen Bleekemolen (2004), Olivier Tielemans (2004) en Christian Albers (2006) reden in de DTM met Audi A4 voor Kolles en daarna verschenen Charles Zwolsman Jr. (2009), Christian Albers (2009, 2010) en Renger van der Zande (2012) voor hem in de baan bij onder andere de 24 Uren van Le Mans. Charles Zwolsman Jr behaalde het beste Kolles-resultaat op Le Mans, met een zevende plaats overall met zijn Audi R10 TDI.

Charles_Zwolsman_jr_en_Colin_Kolles
Charles Zwolsman Jr en Colin Kolles

Veel ervaring
Colin Kolles is in 1967 geboren in Timisoara in Roemenië en was net als zijn vader van oorsprong tandarts van beroep. Vanuit zijn passie voor Formule 1 werd hij 'Managing Director' bij achtereenvolgens Midland F1 en Spyker F1. Na de overname van Spyker F1 door Force India F1 Team bleef hij wederom aan in deze functie. Kolles kwam de Formule 1 in tijdens de overname door Alex Shnaider van Team Jordan van de bekende Ier Eddie Jordan. Alex Shnaider doopte Jordan om in Midland F1 en stelde Colin Kolles op 19 januari 2007 aan als 'Managing Director' van Midland F1. Het op Silverstone gebaseerde team dat momenteel Aston Martin heet, was dus voorheen Jordan, Midland, Spyker en het vroege Force India.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS