Karting • GK4 Kartseries

Sverre Ubben beloond na ijzersterke races met podium op thuisbaan in Genk: "Heel, héél blij mee"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 juli 2021 09:15 • Print artikel

GENK - Elf maanden geleden stapte Sverre Ubben (12) uit het Belgische Meeuwen voor het eerst in een kart en werd klaar gestoomd door Kurt Timmermans. Inmiddels overtreft Sverre alle verwachtingen. De beloftevolle karter reed afgelopen weekeinde op het circuit van Genk drie knappe heats in de klasse Junioren nationaal-klasse tijdens de derde ronde van de GK4 Kart Series. Dat deed hij op een natte baan en dit keer zat alles mee. Eindelijk pakte Svere een podium en sloot daarmee een periode met tegenslag op mooie wijze af.

Sverre Ubben

Zelfs Sverre zelf stond te kijken van zijn eigen prestaties. Hij werd in de drie heats telkens ijzersterk tweede. “Had ik echt niet verwacht”, zei de coureur van Team TK Racing. “Dit is mijn eerste raceseizoen. Ik heb nooit Mini of zo gereden. Ja, als je dan drie keer tweede wordt, ben je heel blij.”

Waarom is Sverre eigenlijk gaan karten? “Omdat we in de weekeinden niks te doen hadden”, aldus het karttalent. “Mijn vader rijdt rallycross. Dat is de kant die ik ook op wil. Mijn vader nam me voor het eerst mee naar het circuit van Genk. Ik vond het meteen heel leuk. De snelheid. En je moet veel leren om de kart te kunnen beheersen. Ik leer graag. Want als je veel leert, kun je later verder komen. Ik vind het ook leuk om te racen tegen andere rijders. En je kunt op de kartbaan je talent laten zien.”

Hij reed in de eerste en tweede heat vanaf startpositie twee degelijke races. In de eerste heat had Sverre een gevecht met zijn teamgenoot en besliste de strijd in zijn voordeel. In de tweede heat gebeurde er niks dat Ubben junior kon verontrusten. Hij eindigde opnieuw erg knap als tweede.

“Die natte baan, daar had ik geen schrik voor”, zei hij. “Ik heb de hele winter getraind, vooral in de regen. Het was eigenlijk een gelukje dat het regende. En Genk is mijn thuisbaan. Ik woon een kwartier verderop, ken deze baan heel goed. Ja, dat heeft me geholpen.”

Sverre Ubben podium

In de finale, de derde heat, zag het er na een prima start even later niet goed uit voor Sverre. “Er was vlak na de start een crash”, zei hij. “Voor mij kwamen twee karts dwars over de baan te staan. Ik moest uitwijken, en dat kostte me een paar plekken. Ik zakte naar de zevende plaats. Maar ik haalde meteen vier man in. Vanaf de derde plek heb ik bekeken gereden. En ik haalde nog iemand in. Zo werd ik in die finale ook tweede. Ik ben er heel, héél blij mee.”

Nog even terug naar de rallycross. Waarom wil hij, net als zijn vader, gaan rallycrossen? “Ik ga al mijn hele leven mee naar de cross”, aldus Sverre. “Ik vind het een hartstikke mooie sport. Waarom? Rallycross moet vies, vuil en vettig zijn. Ja, karten is ook vies, vuil en vettig. Vooral als je goed rijdt.”

En dat deed hij, tot zijn eigen verbazing dus. “Mijn doel voor het seizoen was om niet laatste te worden. Na Genk sta ik derde in het kampioenschap. Ik sta er echt van te kijken. En mijn zelfvertrouwen groeit natuurlijk door de resultaten.”

Sverre bedankt zijn ouders, Team TK, zijn sponsor SEM Construct Ramen en Deuren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS