Autosport NL • Radical Cup

Spanning en crashes in eerste race Radical Benelux Cup

Uitgegeven door Tim Biesbrouck • 23 april 2011 09:26

ZANDVOORT – De Radical Benelux Cup kende een spannend debuut en de nodige crashes ontbraken niet. Terwijl de Engelse gastrijders één voor één werden uitgeschakeld, trok equipe Bertus Sanders en Marc Koster aan het langste eind. Junior Strous leidde lange tijd de wedstrijd maar zag in de eindfase ook Kelvin Snoeks aan zich voorbij gaan. “Dit is waanzinnig”, aldus Koster.

Radical Benelux

Strous vertrok solide van pole en nam Snoeks en de equipe Robert Wheldon en James Abbott in zijn kielzog mee. De Britse equipe opende vervolgens de aanval op Snoeks, maar in het heetst van de strijd viel Wheldon na een spannend gevecht terug naar de vijfde plaats. Maar als snelste equipe op de baan was het gaatje naar equipe Marth de Graaf en Tim van Gog snel gedicht. Equipe Sanders en Koster lag inmiddels derde en kreeg Snoeks in het vizier.

Radical Benelux
Crashes
Equipe Dubois en Grouwels crashte bij het uitkomen van de S-bocht, waardoor de safety car de wedstrijd neutraliseerde. Toen eenmaal het veld weer werd losgelaten was de pitstraat opengegaan voor de verplichte stop. De topdrie dook naar binnen, terwijl de Britse equipes Wheldon / Abbott en Green / Abbott in verwarring elkaar op het rechte stuk raakten. De safety car kwam opnieuw op de baan zodat de gestrande auto’s weggehaald konden worden.

Door de hectiek kreeg Radical-importeur Henk Thuis bij het groene licht de leiding in de wedstrijd, maar hij kon de aanstormende Junior Strous niet achter zich houden. Koppejan had net als Thuis op het ideale moment zijn pitstop gemaakt en begon als tweede, maar viel terug naar plaats zeven. Equipe Sanders / Koster stootte door naar plaats twee, met Snoeks achter zich.

Junior Strous

Problemen Strous
Equipe Sanders en Koster bleek na de pitstop over de snelste auto te beschikken en stormde Strous voorbij. Ook Snoeks kreeg zijn rivaal in het vizier en ging vol in de aanval. In de laatste ronde vond Snoeks een weg langs Strous en pakte plaats twee. Richard Carver was de snelste Brit met plaats vier en werd op de voet gevolgd door equipe De Graaf en Van Gog.

“Tegen het einde van de wedstrijd gleed ik alle kanten op. Temperatuur van de banden of de bandenspanning was niet meer goed”, vertelt Strous na de wedstrijd, die donderdag voor het eerst met de Radical reed. “Het fabrieksteam had een auto meegenomen en donderdag reed ik mijn eerste ronde. We zijn erg blij met een podium en de pole position.”

“Dit is zo’n mooie klasse. Iedere keer kom je er met een glimlach uit”, beschrijft Marc Koster na de race. “Dit is echt autoracen. Als je er een maal in gereden hebt, ben je verkocht en verslaafd. Het gaat waanzinnig hard en rijd lekker. We gaan een leuk seizoen tegemoet, met de volgende race komen er nog een paar auto’s bij.”

Uitslag race 1 Radical Benelux Cup, zaterdag 23 april 2011:
1. Eq. Bertus Sanders / Marc Koster, 27 ronden in 51:44.090
2. Junior Strous, +8.880
3. Richard Carver, +18.660
4. Eq. Marth de Graaf / Tim van Gog, +19.693
5. Kelvin Snoeks, +38.323
6. Henk Thuis, +1:00.244
7. Ko Koppejan, +1:03.687
8. Eq. Pieter Dubois / Roger Grouwels, +1:21.128
9. Eq. Charlie + Rob Frijns, +1:23.087
10. Eq. Erik + Klaas Zwart, +1 ronde

Niet geklasseerd:
Eq. Roger Green / Phil Abbott, +14 ronden
Eq. Robert Wheldon / James Abbott, +14 ronden
Eq. Chris Hillaby / Clive Biley, +17 ronden

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS