Autosport BE • Formule Renault 1600

Spanning in de Formula Renault 1.6: vier potentiŽle kampioenen

Uitgegeven door Gregory Eyckmans • 10 oktober 2007 15:29

Cox, Stala, Demaerschalk of Hauser, wie wordt er kampioen?

FRANCORCHAMPS - Het Belgisch Kampioenschap Formula Renault 1.6 gaat dit weekend in Francorchamps, in het kader van het Racing Festival, zijn laatste rechte lijn in.

Meer nog dan in de Formule 1 zijn er aan de vooravond van de laatste meeting van het seizoen nog vier kandidaten voor de titel en bijhorende test in een FR 3.5, die de nieuwe kampioen op 6 november op het circuit van Paul Ricard mag uitvoeren.

FR 1.6 startveld


Met 156 punten staat Niels Cox er het best voor. Toch deed de rijder van Tof Racing, ten gevolge van zijn waarschuwing die hij kreeg na een agressief manoeuvre tegenover Demaerschalk in het voorprogramma van de 24 Uur van Zolder, het bij de laatste rendezvous in het kader van Francorchampagne rustig aan, en liet hij Karline Stala en Gary Hauser in de schijnwerpers staan.

De jonge Letse wist dit jaar al twee keer te winnen, in Dijon en Francorchamps, en heeft twaalf punten achterstand op de leider in het kampioenschap. Met nog 44 punten te verdelen tijdens het laatste weekend heeft de amazone van Astromega dus nog alle redenen om in haar kansen te geloven.

null


Voor de jonge Kevin Demaerschalk wordt het iets moeilijker. Bij zijn debuut op de Ardense omloop twaalf dagen geleden had de jonge rijder uit Hoeilaart het moeilijk en verloor hij door een opgave in de eerste race heel wat punten. Met achttien eenheden achterstand op Cox verkeert ex-leider Demaerschalk in een vergelijkbare situatie als Kimi RšikkŲnen in de F1. Zelfs in het geval van twee perfecte racestijdens de finale meeting moet hij al rekenen op problemen voor Cox om de kroon te veroveren.

In de Renault Stars Challenge heeft Demaerschalk daarentegen nog al zijn kansen. Daar volgt hij immers maar op drie lengtes van Cox (50 tegenover 47), met nog dertien sterren te verdelen. Het is dus nog een open vraag wie de test in een Formula Renault 2.0 zal veroveren, de prijs voorbehouden voor de beste Luxemburgse of Belgische rijder jonger dan 21.

Wordt de Limburger Niels Cox kampioen?


De Roemeen Doru Sirius Sechelariu heeft nog slechts een mathematische kans op de titel, maar Gary Hauser is vastbesloten om op zijn elan van zijn eerste overwinning door te gaan. Met 25 punten achterstand stelt de Luxemburger van 15 jaar zich tot doel op het eindpodium van het kampioenschap te klimmen. We hopen dat de twee races, net zoals tijdens Francorchampagne, ons heel wat spektakel zullen opleveren. De wedstrijden werden in prime time geprogrammeerd, zondag om 11.20 uur en 14.20 uur.

Wie van de drie? De echte kampioen mag volgend weekend naar voren stappen


De standen voor de laatste meeting:

Kampioenschap:
1. Cox 156 punten; 2. Stala (Let) 144; 3. Demaerschalk 138; 4. G. Hauser (Lux) 131; 5. Sechelariu (Roe) 112 ; 6. De Saeger 106

Renault Stars Challenge:
1. Cox 50; 2. Demaerschalk 47; 3. De Saeger 34


(Renault)

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS