Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Senna van Soelen drie keer in de prijzen bij sterk autosportdebuut op Circuit Zandvoort

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 april 2022 11:05

Zandvoort - Senna van Soelen heeft afgelopen weekend op het circuit van Zandvoort zijn autosportdebuut gemaakt. Dit deed het 16-jarige racetalent uit Oostvoorne zeer verdienstelijk in de Ford Fiesta Spint Cup. De veelvoudig winnaar in de kartsport nam in zijn eerste autosportweekend direct drie bekers mee naar huis. Senna, uitkomend voor het team van Bas Koeten Racing eindigde in de Absolute Motors Ford Fiesta in de eerste race op de derde plaats algemeen en als tweede Nederlander en in de tweede race klasseerde hij zich als derde Nederlander.

Senna van Soelen podium bij debuut in de autosport

In aanloop naar zijn autosportdebuut kende Van Soelen een stressvolle week. Bij een test op Circuit Zandvoort ging het helemaal mis met de techniek: “Maandag was ik aan het testen en toen blies ik ineens mijn motorblok op. We weten eigenlijk nog steeds niet hoe dat heeft kunnen gebeuren en we konden ook niets raars vinden. Het team van Bas Koeten heeft alles gedaan om er voor het raceweekend een nieuw blok in te hangen.” Gelukkig voor de coureur van Bas Koeten Racing zat er voor vrijdag alweer een nieuwe motor in de Fiesta, maar de nieuwe krachtbron beviel hem niet helemaal: “Het nieuwe blok was niet geweldig. We kwamen echt topsnelheid te kort.”

Senna van Soelen

Maar Senna gaf niet op en zat er vanaf het begin van het weekend goed bij. In zijn opvallende zwart-geel-gouden Fiesta, gewrapt door Absolute Motors, kon hij zich al direct meten met de ervaren coureurs: “In de eerste vrije training was ik vierde overall en tweede van de Nederlanders. En tijdens de tweede vrije training reed ik de vijfde tijd en was ik ook weer tweede van de Nederlanders. In de kwalificatie trainde ik de vierde tijd, alleen kwamen we echt gewoon snelheid te kort op de rechte stukken.”

Door de start met reversed grid moest Van Soelen vanaf de zevende positie starten. “Ik had echt een super start en lag na de eerste bocht al op de vierde positie, dus had ik gewoon al vier plekken te pakken. In het Scheivlak ging ik voor alles of niets en probeerde ik een gat te slaan.” Uiteindelijk eindigde hij die race als derde achter Tomas de Backer en Gianni van de Craats.

“In race 2 kwam ik bij de start niet weg. Toen viel ik terug naar P4 en kon ik alleen volgen, maar ik verloor zo veel op de rechte stukken. En als kers op de taart kreeg ik ook nog eens ABS-problemen en was het een kwestie van maximaliseren en uitrijden. Uiteindelijk ben ik blij met de podiums en de punten. Het is tenslotte mijn eerste race, maar ik heb het gevoel dat er meer mogelijk zou zijn geweest.”

Senna met vader Pieter Soelen

Ondanks de problemen mocht Van Soelen toch met drie bekers naar huis. In race 1 eindigde hij derde overall en als tweede in het klassement van de Nederlanders onder 25 jaar en in race 2 was hij de derde Nederlander. Van Soelen kan dus positief terugkijken op zijn eerste weekend in de Ford Fiesta Sprint Cup. De autosport combineert hij dit jaar met kartwedstrijden voor het team van WJS Racing. Dus er zullen nog wel wat prijzen richting Oostvoorne gaan dit seizoen...

Senna van Soelen wordt in de racesport ondersteund door: Absolute Motors, Lambert en Company BV., Porsche Gelderland, Strack Vloeren, Alphenberg Leather, Meijer Tegels en Sanitair, E. Groeneweg Fiscaal en Financieel Advies en FJR Administraties.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS