Karting • Belgisch Kampioenschap

Sam Claes weet zichzelf op te peppen en pakt toch een podiumplaats in Benelux-kampioenschap: "Goede zaken gedaan!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 september 2020 14:13

MARIEMBOURG – Weinig trainingsmeters, en in de trainingen kon hij nog niet de juiste set-up vinden van de kart, hij zat bovendien niet lekker in zijn vel, maar karter Sam Claes stond na de finale van de tweede ronde van het IAME Benelux-kampioenschap toch ‘gewoon’ weer op het podium. De 27-jarige topper uit Peer toonde weer aan waarom hij een echte racer is als het erop aankomt. Hij was derde geworden in de prestigieuze Super Shifter-klasse, tot zijn eigen verbazing. Bovendien gaat hij nu aan de leiding in het kampioenschap.

Sam Claes en crew

“Het ging wel lekker. Alleen had ik niet echt verwacht dat ik op het podium zou staan”, zei Sam enigszins verbouwereerd. “In de training in de regen vanmorgen liep het niet van een leien dakje. We kwamen behoorlijk wat tekort. Toen de baan begon op te drogen, hebben we de kart op een droogweerafstelling gezet. Die was niet verkeerd.”

Sam, die in zijn kartactiviteiten sinds jaar en dag wordt ondersteund door Randy Nauwelaers van SLC Karting, snelde in de kwalificatie naar de vijfde chrono. De eerste twee staken er twee, drie tienden van een seconde bovenuit, dus er was werk aan de winkel wist de snelle Belg. “In ieder geval was plaats vier of drie zeker haalbaar.”

En dat was een flinke opsteker. Sam: “Vanmorgen stak ik niet lekker in mijn vel. Ik was er niet bij in mijn hoofd. ’s Middags toch de moed gevonden en is het goede er uitgekomen. Ik reed de snelste rondetijd in de kwalificatierace voor de heats.”

De eerste heat ging vervolgens niet helemaal zoals gepland. Sam had een jumpstart gemaakt en kreeg daarvoor vijf strafseconden. Na de race werd hij daarom teruggezet naar plaats acht. “In de tweede heat had ik een iets mindere start vanaf P5 en ben ik vierde geworden.”

In de finale moest Sodi Kart-piloot starten op P6. Sam had een dijk van een start en zat meteen bij de rijders aan kop. “Ik kon me geen betere kart wensen. De nummer één en twee waren al uitgelopen, dus na een paar mooie inhaalacties was de derde plek het maximaal haalbare.”

Doordat de klassen van het kampioenschap in verband met corona over twee dagen waren verdeeld, kon Sam niet trainen op zaterdag. Hoewel dat natuurlijk voor iedereen in zijn klasse gold, vond hij het lastig zo weinig trainingsmeters te hebben gemaakt. “Daarom ben ik ook met een minder goed gevoel gestart. Drie trainingssessies en dan de kwalificatie. Als je zaterdag gekwalificeerd hebt, weet je dat je alles op punt hebt staan. Nu was het meer haasten.”

Sam Claes Sodi Kart

Met zijn derde plaats deed Sam uitstekende zaken in het Benelux-kampioenschap. Hij stond voor het weekeinde tweede in de tussenstand, maar de leider eindigde in de finale achter Sam. Daardoor deelt Sam, die gesteund wordt door zijn vader als monteur, nu de leidende positie met zijn concurrent. We hebben echt goede zaken gedaan.” En zo kon hij meer dan tevreden concluderen dat het tóch nog een mooi weekend was geworden.

Sam bedankt Randy Nauwelaers, zijn vader en de vaste crew voor hun support.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS