Karting • CIK-FIA

SPECIAL: 15 hoogtepunten uit de carrière van Max Verstappen + FOTO's

Uitgegeven door Wim Boekel • 30 september 2014 02:22

17 jaar geleden werd Max Verstappen geboren. De zoon van Jos Verstappen en Sophie Kumpen. Zijn 17e verjaardag viert hij overigens in Japan, met Toro Rosso, met een Superlicentie en met een vrijdagtraining in de F1 GP van Japan. De nieuwe Nederlandse coureur in de Formule 1 maakt vrijdag als jongste rijder ooit zijn debuut in een vrijdagtraining en debuteert volgend jaar op 17-jarige leeftijd in de koningsklasse van de autosport. Verstappen junior maakte na een succesvolle carrière in de karts een bliksemstart in de autosport en staat momenteel in de top van het Europees kampioenschap FIA Formule 3.

Max Verstappen 2005

Verstappen junior heeft pas een korte carrière achter de rug, maar al wel een indrukwekkend CV. RaceXpress.nl volgt Max al vanaf zijn eerste meters in de karts. Zo waren wij als enige pers getuige van de eerste zege in de karts van Max Verstappen bij zijn debuut. We doken in de racegeschiedenis van Max Verstappen en tekende de 15 mooiste momenten uit zijn carrière op: Er zijn meer dan 15 hoogtepunten, want in sommige seizoenen won Max meerdere titels. RaceXpress pakte er een paar van de mooiste momenten uit:

Max Verstappen racedebuut in de karting

1. In 2005 maakt Max Verstappen zijn debuut, waar RaceXpress.nl als enige pers getuige was van zijn officiële wedstrijddebuut. Verstappen won bij zijn debuut in het NK in Emmen. Hij was de jongste in het veld, maar zegevierde.

2. In 2005 reed Max Verstappen het Belgische kampioenschap en in zijn debuutjaar werd hij direct kampioen in de Mini-klasse.

Jos Verstappen en Max Verstappen scoren titel Mini Juniors racexpress

3 In zijn tweede jaar (2006) in de kartsport rijdt Max wederom in de Mini klasse van het Belgisch Kampioenschap Karting door in dezelfde klasse alle 21 races te winnen

4. Na het Belgisch Kampioenschap MiniMax wordt Max in 2007 ook het Nederlands Kampioenschap in de Rotax Mini Max klasse.

Max en Jos Verstappen

5. In 2008 is Max grootgrossier in titels met drie kampioenschappen;
Kampioen - Belgian Rotax Max Challenge, Mini Max klasse
Kampioen - Benelux Karting Series, Mini Max klasse
Kampioen - Belgian Karting Kampioenschap, klasse Cadet

6. In 2009 greep Max opnieuw drie titels:
Kampioen - Belgian Rotax Max Challenge, Mini Max klasse
Kampioen - Benelux Karting Series, Mini Max klasse
Kampioen - Belgian Karting Kampioenschap, KF5 klasse

Max Verstappen

10. Eindelijk Internationaal! In 2010 is Max Verstappen oud genoeg om deel te nemen aan de sterke KF3-klasse en rijdt in verschillende kampioenschappen. Hij wordt bij zijn Internationale debuut in de Wintercup Lonato heel knap tweede op een zucht van de winnaar. Wel pakt hij het sterk bezette KF3 kampioenschap van de WSK in zowel de Euro Series als World Series en de Nations Cup.

Max Verstappen 2013 KF3 CRG

11. In 2011 rijdt de jonge coureur eveneens in deze klasse en wordt kampioen in de WSK Euro series.

12 In 2012 wint Max de Lonato Winter Cup bij debuut in de KF2. En grijpt hij de titel in de WSK Master Series

Eerste race in 125cc schakelkart

Bij zijn debuut in de 125cc schakelkarts (KZ) wint hij gelijk bij zijn eerste wedstrijd BNL Karting Series. Ook pakt hij het vice-kampioenschap bij de CIK-FIA World Cup in de KF2

Max Verstappen wereldkampioen KZ1

13 In 2013 neemt de Nederlander deel aan diverse kartkampioenschappen en wordt ook in alle klassen kampioen, behalve het CIK FIA WK in de KF, waar hij derde wordt. Het hoogtepunt was het wereldkampioenschap in de KZ, waar met schakelkarts gereden wordt. Daarnaast grijpt hij dat jaar nog vier hoofdprijzen; Winter Cup in de KF2, kampioen – WSK Master Series, KZ2, kampioen – WSK Euro Series, KZ1, kampioen – CIK-FIA European Championship, KZ, kampioen – CIK-FIA European Championship, KF.

Raymond Vermeulen Max Verstappen Huub Rothemgatter

14. In de winter van 2014 rijdt Max Verstappen in de Florida Winter Series tussen diverse coureurs met een uitgebreide ervaring. Tijdens het tweede raceweekend op Palmbeach International Raceway pakt de coureur zijn eerste overwinning in de autosport. In het kampioenschap pakt hij vervolgens nog een tweede overwinning tijdens het weekend op de Homestead-Miami Speedway. In Europa stapt Max Verstappen in bij het team van Frits van Amersfoort. De jongeling start met het team uit Huizen in de Formule 3. De jongeling vestigt meteen zijn naam. Tijdens zijn zesde Formule 3-start op het circuit van Hockenheim pakt de Nederlander zijn eerste overwinning. Daarna volgen er nog acht overwinningen, waarvan de hattricks op het circuit van Spa-Francorchamps en de Norisring historisch zijn. De drie zeges op de uitdagende Norisring gaven voor Red Bull de doorslag om de Limburger koste wat kost binnen te halen.

Masters Formula 3 Max Verstappen

Het absolute hoogtepunt voor ons Nederlanders was natuurlijk de Zandvoort Masters. Voor het eigen publiek stapt Max Verstappen in de F3-bolide van Motopark en wint 21 jaar na zijn vader de wedstrijd en zet zichzelf in de spotlight van de Formule 1. Daarmee worden Max en Jos Verstappen de eerste vader en zoon die wedstrijd op het Circuit Park Zandvoort winnen.

Max Verstappen Formula One Red Bull Toro Rosso

15 Opname in het RedBull Junior programma, eerste Formule 1-test, Superlicentie en met 17 jaar en drie dagen de jongste deelnemer ooit aan een vrijdagtest tijdens een Formule 1 Grand Prix.

Het blijft koffiedik kijken, hopelijk kunnen we aan het einde van de lange carrière van Max Verstappen nog een behoorlijk aantal mooie momenten van de Formule 1 aan dit overzicht toevoegen.....

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS