Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

SPECIAL - Vijf Aston Martin Vantages ingeschreven voor Centenary 24 Hours of Le Mans 2023 + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 6 juni 2023 12:46

LE MANS - Aston Martin is naast de F1 ook in andere takken van de autosport actief en gaat komend weekend opnieuw zoek naar een opeenvolgende klasse-overwinning in de 24 uur van Le Mans, terwijl 's werelds beroemdste uithoudingsklassieker zijn honderdste verjaardag viert. De betrokkenheid van de Britse sportwagenfabrikant bij het evenement dat maar liefst 95 jaar teruggaat, begon met zijn debuut met een paar AM415 'Internationals' in 1928. Aston Martin kan er trots op zijn dat een auto met zijn naam is ingeschreven bij 53 (inclusief 2023) races in de geschiedenis van het evenement.

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 1 vijf AM Vantages in 2023
Een recordaantal van vijf Aston Martin Vantage GTE's van de huidige generatie zal deelnemen aan de 24 uur van Le Mans 2023, ingezet door vier AMR-partnerteams

Meest succesvolle raceauto
De Vantage GTE van Aston Martin Racing is de meest succesvolle GT-raceauto in de geschiedenis van de Britse premium sportwagenproducent. Een recordaantal van vijf Aston Martin Vantage GTE's van de huidige generatie zal deelnemen aan de 24 uur van Le Mans, ingezet door vier AMR-partnerteams, terwijl de auto op zoek is naar zijn derde overwinning in de LMGTE Am-klasse tijdens de Franse race. Voor Aston Martin betekent de komende race een grote uitdaging na zijn eerste opeenvolgende overwinningen sinds de glorieuze GT1-klasse dubbel met de Aston Martin DBR9 in 2007 en 2008.

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 2 Aston Martin DB9 2007
Darren Turner, Rickard Rydell en David Brabham boekten in 2007 met de V12-aangedreven DBR9 een legendarische overwinning door rivaal Corvette te verslaan

Twee inschrijvingen van TF Sport
Regerend wereldkampioen en winnaar van de LMGTE Am-klasse van vorig jaar - TF Sport - brengt twee auto's naar de race. De #25 ORT by TF Vantage, die als derde eindigde in de meest recente WEC-ronde op Spa-Francorchamps, zal worden bestuurd door één van de vele Aston Martin-race-rookies, Ahmad Al Harthy – de eerste Omani die deelnam aan de 24 uur van Le Mans. Hij zal worden vergezeld door de winnaar van de 2020-klasse Charlie Eastwood (IRL) en een andere racedebutant Michael Dinan (VS). Hetzelfde team brengt ook zijn European Le Mans Series-trio Arnold en Maxime Robin (FRA) en fabriekscoureur Valentin Hasse Clot mee, om te racen met de #72 TF Sport-run Projet 24-auto.

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 3 ORT by TF Vantage
Twee inschrijvingen van TF Sport

D'station Racing
Naast het besturen van zijn eigen auto's, assisteert TF Sport het Japanse team D'station Racing, die terug is voor zijn derde race met eigenaar Satoshi Hoshino (JPN), teammanager Tomonobu Fujii (JPN) en Aston Martin Academy-kandidaat Casper Stevenson (GBR), die met de Vantage GT4 van het team als tweede eindigde in de recente Fuji 24 Hours.

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 4 D'station Racing Vantage
Het Japanse team D'station Racing is terug voor zijn derde race met eigenaar Satoshi Hoshino (JPN), teammanager Tomonobu Fujii (JPN) en Aston Martin Academy-kandidaat Casper Stevenson (GBR)

Debuut Heart of Racing
Het Heart of Racing-team maakt zijn Le Mans-debuut terwijl het probeert zijn tweede grote 24 uursrace-overwinning van dit jaar te behalen. Na in februari de Rolex 24 Hours of Daytona te hebben gewonnen met teambaas Ian James (GBR), Marco Sørensen (DEN), Roman De Angelis (CDN) en Darren Turner (GBR), heeft het team de NorthWest AMR-inschrijving van Paul Dalla Lana overgenomen en zal het komend weekend auto #98 inzetten. Naast James tijdens de rijtaken verdeeld over IMSA-racewinnaar Alex Riberas (ESP) en Daniel Mancinelli (ITA).

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 5 Heart of Racing Vantage
Het Heart of Racing-team maakt zijn Le Mans-debuut met de rijderscombinatie Ian James (GBR), IMSA-racewinnaar Alex Riberas (ESP) en Daniel Mancinelli (ITA)

Nieuwe ‘Dane Train’
De winnaar van de LMGTE Am-klasse van vorig jaar en regerend wereldkampioen Sørensen keert ook terug naar de Le Mans met een nieuw team in de stal van Aston Martin. De Deense ploeg GMB Motorsport heeft een nieuw type 'Dane Train' gevormd met de #55 Vantage, die toegang heeft gekregen tot de 24 uursrace via de Le Mans Cup-titel. Marco Sørensen, die op jacht is naar zijn derde overwinning in de Le Mans-klasse, zal rookie Gustav Birch begeleiden (DEN) tijdens zijn eerste Le Mans samen met landgenoot Jens Reno Moller (DEN).

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 6 GMB Motorsport Vantage
Debuut voor de Deense ploeg GMB Motorsport, die een nieuwe 'Dane Train' vormt met de #55 Vantage voor Marco Sørensen (DEN), die op jacht is naar zijn derde overwinning in de Le Mans-klasse, rookie Gustav Birch (DEN) en Jens Reno Moller (DEN)

Historische overwinningen
De enduranceracerij van Aston Martin is onlosmakelijk verbonden met Le Mans. Amper vijftien jaar nadat het merk werd opgericht door Robert Bamford en Lionel Martin, racete het op la Sarthe. Drie jaar later behaalde hij zijn eerste overwinning toen Augustus Cesare Bertelli en Maurice Harvey de 1,5-liter klasse wonnen in de International-klasse. Ook in 1932 en '33 behaalde het klasse-overwinningen. Nog twee overwinningen in de jaren '30 voor de Ulster betekenden dat Aston Martin een einde maakte aan het vooroorlogse tijdperk als één van de vooraanstaande fabrikanten van Le Mans.

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 7 LM5 en LM6 at Le Mans 1931
Na een reeks van overwinningen in de jaren '30 maakte Aston Martin een einde aan het vooroorlogse tijdperk als één van de meest vooraanstaande fabrikanten van Le Mans

Toppers raceten met Aston Martin
De race werd niet verreden tussen 1940 en 1948, toen Europa werd getroffen door de Tweede Wereldoorlog. Toen hij terugkeerde in 1949, deed Aston Martin dat ook, waardoor de 3-liter klasse zijn eigen klasse werd in de jaren ’50. Hij won de klasse zes keer en eindigde als eerste, tweede en derde in 1951 met de DB2. Dit halcyon-tijdperk culmineerde in een glorieuze algemene overwinning in 1959 voor Carroll Shelby en Roy Salvadori met hun DBR1. Het was ook in deze periode dat Aston Martin bekend stond als een toevluchtsoord voor legendarische racesterren. Onder de vele toppers die op Le Mans met Aston Martins hebben gereden zijn Jim Clark, Stirling Moss, Peter Collins, Jack Brabham, Carol Shelby, Roy Salvadori, Tony Brooks, Phil Hill, John Surtees, Innes Ireland, Paul Frére, Graham Hill en Bruce McLaren.

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 8 24H Le Mans 1959
Vele toppers reden op Le Mans in de jaren '50 (en later) met een Aston Martin: Jim Clark, Stirling Moss, Peter Collins, Jack Brabham, Carol Shelby, Roy Salvadori, Tony Brooks, Phil Hill, John Surtees, Innes Ireland, Paul Frére, Graham Hill en Bruce McLaren

Opnieuw de ècht grote GT-fabrikant
Deze eeuw heeft Aston Martin zich opnieuw ontpopt als één van de ècht grote GT-fabrikanten. Darren Turner, Rickard Rydell en David Brabham keerden in 2006 terug naar de race met een podium in de GT1-klasse en boekten in 2007 met de V12-aangedreven DBR9 een beroemde overwinning door rivaal Corvette te verslaan. Aston Martin Racing herhaalde deze overwinning het volgende jaar nog een keer. In het WEC-tijdperk, dat begon in 2012, behaalde Aston Martin vijf klasseoverwinningen met de Vantage. De V8 Vantage GTE won in 2014 de GTE Am-klasse met de Deense line-up van Nicki Thiim, Kristian Poulsen en David Heinemeier Hansson. Vervolgens leverde Jonny Adam (GBR) in 2017 een beroemde pass in de laatste ronde op de rivaliserende Corvette, om daarmee een dramatische GTE Pro-overwinning te behalen, samen met teamgenoten Turner (Aston's meest succesvolle Le Mans-racer met 15 starts en drie overwinningen) en Daniel Serra (BEHA).

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 9 2017 GTE Pro winnaars
Jonny Adam (GBR) versloeg in 2017 met zijn inmiddels wereldberoemde pass in de laatste ronde, de rivaliserende Corvette, om daarmee een dramatische GTE Pro-overwinning te behalen samen met teamgenoten Turner (Aston's meest succesvolle Le Mans-racer met 15 starts en drie overwinningen) en Daniel Serra (BEHA)

Vantage GTE-debuut 2018
De Vantage GTE maakte zijn Le Mans-debuut in 2018 en behaalde een adembenemende overwinning in 2020 in maar liefst twee verschillende klassen. Alex Lynn (GBR), Maxime Martin (BEL) en Harry Tincknell (GBR) waren Ferrari te slim af in een beroemde overwinning zonder te stoppen voor een routinematige remwissel op de zondagochtend. TF Sport GTE Am veroverde daarmee de zege met de rijderscombinatie Salih Yoluc (TUR), Adam en Eastwood. Het team won vorig seizoen opnieuw zijn klasse in het wereldkampioenschapstiteljaar met Ben Keating (VS), Henrique Chaves (POR) en Marco Sørensen.

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 10 2020 GTE Pro winnaars
De Vantage GTE maakte zijn Le Mans-debuut in 2018 en behaalde een adembenemende overwinning in 2020 in maar liefst twee verschillende klassen

240 coureurs in 95 jaar
In totaal hebben in de afgelopen 95 jaar iets minder dan 240 coureurs gereden op Le Mans met Aston Martins, in 27 verschillende chassis- en motorcombinaties in vrijwel elk beroemd tijdperk. Geen enkele locatie als Le Mans heeft Aston Martin zoveel succes opgeleverd, of zo standvastig bewezen dat het Aston Martin-DNA is gesmeed uit de essentie van competitie. Renato Bisignani, Head of Global Marketing and Communications, zei erover: “Dat Le Mans nu net zo belangrijk is voor 's werelds grootste autofabrikanten als 100 jaar geleden, getuigt van de sportieve tradities en het erfgoed van dit buitengewone evenement. We feliciteren de ACO en alle organisatoren van de 24 Uur van Le Mans met deze uitstekende prestatie. Aston Martin is er trots op vanaf het allereerste begin deelnemer te zijn geweest aan de 24 Uur van Le Mans. En deelnemer blijven we ook vandaag de dag dankzij onze loyale, toegewijde en getalenteerde partnerteams. We wensen hen allemaal het beste terwijl ze de uitdaging aangaan om een 20e overwinning voor Aston Martin op Le Mans te behalen.”

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 11 overwinning 2022
TF Sport won in 2022 opnieuw zijn klasse met Ben Keating (VS), Henrique Chaves (POR) en Marco Sørensen

Centenary Le Mans 2023
De 100e editie van de 24 Uur van Le Mans van dit jaar, zal een LMGTE Am-veld met 21 auto’s bevatten. Het is momenteel de enige GT-klasse, dankzij de afschaffing eind 2022 van het GTE Pro-contingent. Het evenement duurt twee weekenden met openbare keuring en de officiële test vindt plaats tussen 2-4 juni. De trainingen en kwalificaties duren tot en met woensdag en donderdag, terwijl de race op zaterdag 10 juni om 16:00 uur CET begint.

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 12 Kristian_Poulsen_Nicki_Thiim_David_Heinemeier_Hansson_2014_GTE_Am_winnaars
GTE Am winnaars in 2014: Kristian Poulsen, Nicki Thiim en David Heinemeier Hansson bijgenaamd de 'Dane Train'

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 13 24H Le Mans 1959

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 14 TF Sport 2023

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 15 LM1 en LM2 in de pits

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 16 teamfoto Projet 24

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 17 LM23 catching LM20 1937

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 18 Heart of Racing 2023

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 19 podium 2007

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 20 Projet 24 Vantage

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 21 ORT by TF team

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 22 Rickard Rydell David Brabham Darren Turner 2007 GT1 winnaars

Centenary 24H Le Mans 2023 Aston Martin preview foto 23 Le Mans zonsondergang

De deelname van Aston Martin aan de 24 uur van Le Mans 2023 in het kort:

•	Aston Martin mikt op 20e klasseoverwinning terwijl de 24 Uur van Le Mans een eeuw van 
enduranceraces markeert.
• Aston Martin streeft naar opeenvolgende overwinningen in de Le Mans-klasse met de Vantage.
• Aston Martin viert 95 jaar sinds het voor het eerst racete op la Sarthe.
• Een recordaantal van vijf Vantage GTE's gaat racen tijdens de 24 uur van Le Mans.
• IMSA GTD-kampioen Heart of Racing en Deens team GMB Motorsport maken Le Mans-debuut
met Aston Martin, terwijl TF Sport een tweede auto inzet.
• D'station Racing keert terug naar de 24 Uur van Le Mans na een podium in Fuji.


Bekijk de ruim 1 minuut durende video van SSC Tuatara Striker over de historie van Aston Martin met de 24 Uur van Le Mans:Le_Mans_2023_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS