Autosport NL • DNRT

Rob Kamphues: Hoe gaat dat ook alweer? Driften met een voorwielaandrijving

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 juni 2014 21:25

Rob Kamphues is meer dan alleen TV-personality. Hij beoefent ook de leukste hobby ter wereld; Autoracen. Kamphues vertelt geregeld zijn bevindingen. "Beste vrienden van het circuit en ver daarbuiten. lang niets gehoord van mij. Maar dat wil niet zeggen dat er niet geraced werd! Tussen de Radical-races door mocht ik weer even terug naar de wortels van de autosport: als gastrijder in de Ribank MAzda MaX5 Cup en de DNRT SEAT Endurance Cup. Met wisselend succes moet gezegd, maar met evenveel plezier!"

HOE GAAT DAT OOK ALWEER, DRIFTEN MET N VOORWIELAANDRIJVER?
Tien jaar geleden zat ik voor het eerst in een raceauto, een SEAT Ibiza TDI. Twee jaar deed ik daar onder het toeziend oog van racelegende Huub Vermeulen de broodnodige ervaring op. Huub en zijn DNRT bestaan nog steeds. De racende diesel van SEAT ook, maar inmiddels zijn we wel 3 generaties Ibizia verder. Op het circuit van Zolder mocht ik m 500 kilometer lang aan de tand voelen, samen met teamgenoot voor 1 keer Dirk van Vuure. Maar hoe ging ook alweer, driften, oftewel glijden over vier wielen met een voorwielaangedreven auto? Uiteindelijk kwam het meer dan goed en konden we de overwinning , voor een aantal krachtiger Golfjes en BMW's en Porsches in de wacht slepen. Dank Ria Waterreus van het DNRT en dank MDM motorsport voor een perfect geprepareerde auto!

EITJE
Gesterkt door de overwinning in Belgie toog ik het Pinksterweekeinde naar Zandvoort voor mijn doop in de Ribank Mazda MaX5 Cup. Eitje, zo'n lekker handzaam coupeetje met straatbanden. Niet dus! Bijna veertig auto's en ik kwam tidjens de qualificatie niet eens bij de beste twintig. Toegegeven, je moet de juiste slipstream hebben, het juiste duwtje in de rug, afijn , zo nog een heleboel andere eigenaardigheden die vooral voor de Mazda's gelden, maar vrijwel nergens anders. Zo kwam ik er na de eerste race pas achter dat de kop juist op oude banden rijdt, want die hebben minder wrijving! Verzin dat maar eens!

BIJ DE BESTE 20 VD WERELD
Het ongelofelijk geinige van de Mazda Cup is dat er altijd 4 auto's om je heen rijden; voor, achter en links en rechts. Bij het Scheivlak is dat toch even wennen; ziet iedereen elkaar wel? Maar wat bleek: er wordt keurig gereden en vooraan ook nog eens heel hard. In het midden trouwens ook en zelfs achteraan moet je nog doorstampen om niet als allerlaatste over de finish te komen. SP Support had voor race 2 keurig stokoude bandjes gemonteerd en zo kon ik langzaam wat naar voren komen. Uiteindelijk eindigde ik als 19e geloof, maar omdat de Mazda Cup in Nederland zo ongeveer de einige ter wereld is die dit doen kan ik gewoon zeggen dat ik bij de beste 20 van de wereld ben geeindigd!

ZONDAG AFSPRAAK OP ZOLDER
Komend weekeinde mag ik weer in mijn eigen raceauto plaatsnemen! Dan vind de derde wedstrijd voor in de internationale SupercarChallenge plaats op Zolder. Vorig jaar sleepte ik daar mijn enige overwinning in de wacht en met de zege in de DNRT Cup op zak moet ik natuurlijk hoog van de toren blazen, maar dat durf ik na de Mazda Cup niet meer. Dus gaan we maar bescheiden voor een top drie positie. Iedereen is uiteraard van harte welkom, vooral omdat we op zondag met Groot Hart weer zieke kinderen en hun familie gaan rondrijden. Komt dat zien!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS