Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 3 Euroseries

Richard Verschoor: "Wat er met Anthoine Hubert is gebeurd, staat natuurlijk op mijn netvlies"

Uitgegeven door HJ van Keulen • 2 september 2019 12:22 • Print artikel

Spa-Francorchamps - In een raceweekend op Spa-Francorchamps dat volledig werd overschaduwd door het dodelijk ongeval van F2-coureur Anthoine Hubert, heeft TeamNL-coureur Richard Verschoor geen punten kunnen scoren in beide races voor het FIA F3-kampioenschap. De 18-jarige Nederlander kampte op de trainings- en kwalificatiedag met ziekte, tijdens zijn races vocht hij voortdurend tegen overstuur. Daardoor waren een 17e en een 11e plek zijn deel. Komend weekend op Monza hoopt de coureur van MP Motorsport het tij te keren: vorig jaar presteerde hij daar sterk in de twee GP3-races.

Richard Verschoor op Spa

Op vrijdagochtend kon het oranje leger, dat weer massaal op de GP van België was afgekomen, nog hoopvol juichen voor hun landgenoot in de Formule 3. De vrije training was een sterk begin van het weekend voor Verschoor, die een vijfde tijd liet noteren. “Dat ging best goed. Niet iedereen reed op nieuwe banden, maar we zaten er gewoon goed bij. Het was mijn eerste nieuwe setje en ik had het gevoel dat ik er niet alles had uitgehaald. En dan toch P5, net voor mijn teamgenoot Liam Lawson. We hadden echt het idee dat we dichterbij waren gekomen.”

Al snel sloeg de positieve sfeer in het team om, want Verschoor voelde zich ziek worden en moest zelfs naar het ziekenhuis. “Ik heb er vijf uur aan het infuus gelegen en voelde me toen nog niet helemaal beter. Ik was echt nét op tijd terug voor de kwalificatie. De 13e plaats was naar omstandigheden dus best prima. Veel meer zat er niet in, ik zat kort op mijn teamgenoot Liam, dus ik was er best tevreden mee. Wat niet wil zeggen dat we ten opzichte van de Hungaroring iets hebben gewonnen. Het gat is nog steeds een seconde en dat is gewoon te veel. Daar moeten we echt aan werken.”

De eerste race op zaterdagochtend begon voor Verschoor positief. De TeamNL-coureur maakte een voortreffelijke start en plakte daar enkele sterke openingsronden aan vast. Zo schoof hij door van de 13e naar de zevende plaats. “Die start was zó goed. Maar dat was dan ook meteen het enige positieve! Ik merkte al gauw dat ik te veel overstuur had en wist dat mijn banden het einde van de race niet gingen halen. En inderdaad, de achterbanden gingen er helemaal aan, ik duikelde helemaal naar achteren. Enorm frustrerend als je wordt gepasseerd door de ene na de andere auto.”

En toen werd de F2/F3-paddock opgeschrikt door het verschrikkelijke ongeval van Anthoine Hubert en Juan Manuel Correa in de F2-race van zaterdagmiddag, een klap die Hubert helaas niet overleefde. “We kenden ‘m allemaal vrij goed in het team, ik ook. We waren echt enorm geschrokken en ontdaan. En dan moet je toch de volgende dag weer racen. De minuut stilte voor Anthoine voorafgaand aan de race was enorm heftig. Ik had de hele race niet het gevoel dat we voor een F3-kampioenschap aan het racen waren, iedereen heeft voor hem geracet.”

Richard Verschoor op Spa

Verschoor maakte opnieuw een goede start en won daarmee twee plaatsen, totdat in de vierde ronde de safety car naar buiten kwam. De reden was verontrustend: de auto van Verschoors teamgenoot Simo Laaksonen was in Blanchimont keihard rechtdoor gegaan en onder de bandenstapels geschoven. Net als een dag eerder kwamen ook nu de reddingswerkers op volle sterkte naar de plaats van het ongeval. Het was dezelfde plek waar Daniël de Jong er enkele jaren geleden afging in de GP2-auto van MP Motorsport, toen met gebroken wervels als gevolg. “Ik heb echt heel veel aan het team gevraagd of Simo OK was. Toen de ambulance er na een paar ronden nóg stond, was ik wel iets meer gerustgesteld, maar ik was blij dat het team vlak voor de herstart kon vertellen dat hij in orde was. Zonder halo was het echt anders afgelopen, goed dat die erop zat.”

Bij de herstart won Verschoor opnieuw plaatsen, al liet hij ook één tegenstander op nieuwe banden voorbij. Daarna passeerde hij nog een auto en schoof hij door een uitvalbeurt een extra plaatsje op. Het gevolg was een 11e plaats. “De start was weer super, ik kies steeds de goede kanten en dat moet ik vasthouden. We hadden de auto wel veranderd na zoveel overstuur in de eerste race, maar ik moest nog steeds op mijn achterbanden letten.”

Na dit weekend om te vergeten verschijnt de TeamNL-coureur het komende weekend opnieuw aan de start, nu op Monza in het voorprogramma van de GP van Italië. Verschoor presteerde daar vorig jaar goed tijdens zijn twee GP3-optredens en ziet zeker kansen. “Een goede slipstream in de kwalificatie hebben we hard nodig, maar kans hebben we zeker. Ik hoop dat het podium eraan komt. Er is vrijwel geen tijd om nog iets te doen, dus we moeten met de engineers wel goed kijken naar de data, om te ontdekken waarom we zo veel bandenslijtage hadden. Of ik dit weekend zo gauw mogelijk uit mijn geheugen wil bannen? Wat er met Anthoine is gebeurd, staat natuurlijk op mijn netvlies. Dat vergeet je niet gauw. Maar ik moet het een positieve draai geven. Hij zou willen dat we gewoon weer gingen racen – en hard racen. En dat gaan we doen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS