Autosport NL • Formule BRL

Ricardo van der Ende test Formule BRL en richt zich met BMW op STCC

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 februari 2008 16:07 • Print artikel

Aan het Formule BRL project van Harry Maessen wordt door diverse Nederlandse topcoureurs hun medewerking verleend. Nadat Nelson van der Pol vorige week de bolide aan de tand voelde, was het ditmaal Ricardo van der Ende die de op een Chrysler gebaseerde single–seater de sporen gaf. Het betekende een deja-vu voor de talentvolle Nederlander. Immers in 2001 won Van der Ende de Formula Chrysler EuroCup.

Ricardo van der Ende back in time met de Formule BRL

Nu, zeven jaar na dato, en inmiddels 17 racetitels op zak rijker, kon Ricardo van der Ende zich opnieuw in zo’n Chrysler bolide uit te leven. Met ditmaal als doel; het testen en vergelijken van de Ford V6 en de Chrysler V6 krachtbronnen, die Maessen in de auto wil hangen. “Ik ben vergeten hoe leuk het in de single-seaters is”, aldus de razend enthousiaste Poeldijker. “Ik heb in het verleden al met deze auto geracet. Ik werd in 2001 Europees kampioen in de Formula Chrysler. Nu had ik de beschikking over twee bolides. Eén was er uitgevoerd met een Ford V6 motor en de andere met een originele Chrysler motor. De test verliep vlekkeloos en het was erg leuk. Toen was ik twintig en nu merk ik dat het plezier terug komt. Dan dringt het ook tot je door; ‘dat heb ik toen wel gedaan en ik ben nog een Europees kampioen geworden”, aldus Ricardo van der Ende over zijn ‘back in time’ gevoel van de Formula BRL test.

Ricardo van der Ende volgas met de Formule BRL

De test begon nat, maar naarmate de dag vorderde droogde het circuit en bleek het een vruchtbare testdag voor het formule project van Harry Maessen. ”We hebben uiteindelijk een goede testdag gehad. In het begin nat, maar al snel droog en koud”, vervolgt Van der Ende. “Het doel van deze test was om een duidelijk beeld te verschaffen tussen de Ford V6 en Chrysler V6. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad. Het leukste is een formule auto met veel vermogen. De bedoeling is dat de klasse in 2009 van start gaat”, laat jongste Van der Ende telg weten, die samen met de broer Jacky en vader Jaap momenteel succesvol de kartbaan Van der Ende Racing Inn in Poeldijk runnen.

Niet alleen de indoorkartbaan met de nodige ‘Feesies’ loopt goed. Ook de race carrière van Ricardo van der Ende zit al vele jaren in de lift. Met de Poeldijker weet men dat er een gedreven coureur staat, die er 100% voor gaat en garant staat voor een topdrie klassering. De BMW 130i Cup kampioen van 2007 laat tegen RaceXpress.com weten dat er hard gewerkt wordt aan een avontuur in Scandinavië. “Mogelijk dat we aankomend seizoen in het Scandinavian Touring Car Championship rijden. Het ligt in de handen van partners zoals Ekris, waar ik afgelopen jaar de BMW titel mee pakte. Zij maken zich er hard voor en regelen alles. Dick Ekris heeft een racehart dat op de juiste plek zit. Ik hoop dat het lukt”, besluit Ricardo van der Ende.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS