Formule 1

Red Bull verliest protest: DAS-systeem van Mercedes is legaal, maar verboden in 2021

Uitgegeven door Bart • 4 juli 2020 04:06 • Print artikel

Het protest dat Red Bull vrijdag aantekende met betrekking tot het Dual Axis Steering-systeem (DAS) van concurrent Mercedes is afgewezen door de FIA. De stewards kwamen na een urenlang onderzoek en overleg tot de conclusie dat het DAS-systeem van Mercedes legaal is. Dit betekent dat Mercedes het systeem in 2020 mag blijven gebruiken, maar geeft tevens een vrijbrief aan andere F1-renstallen om ook een dergelijk systeem te ontwikkelen. Met het DAS-systeem kan een coureur, door aan het stuur te trekken, de wielen op het rechte stuk wat rechter zetten. Op deze manier vermindert de rolweerstand, slijten de banden minder en neemt de topsnelheid toe. Volgens Red Bull was dit een illegale handeling, met als verdediging dat een stuurwiel is om mee te sturen en dat er sprake zou zijn van bewegende, aerodynamische componenten aan een auto in de vorm van een actieve ophanging.

Lewis Hamilton

Mercedes introduceerde het systeem dat de stand van de wielen kan aanpassen tijdens de wintertest in Barcelona. Red Bull kondigde toen direct een protest aan en dat is na de pauze vanwege het coronavirus niet veranderd toen Red Bull vrijdag het protest indiende. Het DAS-systeem is voor volgend jaar al verboden, maar voor dit jaar dus niet.

Mercedes-teambaas Toto Wolff
Wolff zegt het protest vanuit Red Bull te begrijpen. "Het is hun goed recht om duidelijkheid over de reglementen te vragen", zo zei Wolff. "Het is de eerste race van het seizoen en op zondag moet het om racen draaien. Dat is niet het moment voor een debat over dit systeem", gaf Wolff al aan, voordat Red Bull in protest ging.

"Controversiële engineering en interpretering van de regels hoort bij de Formule 1. Ik respecteer Christian's standpunt. Duidelijkheid vragen is nooit slecht. Ik weet dat ons systeem binnen de regels valt. We hebben het uitvoerig met de FIA besproken. Daarom zit het ook op onze auto.."

Een streep door de rekening van Red Bull of heeft het team zelf een dergelijk systeem achter de hand?

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS