Autosport BE • BELCAR

Q1-Trackracing wint openingsrace van het Belcar Endurance Championship op Circuit Zolder

Uitgegeven door HJ van Keulen • 20 mei 2024 21:01

Circuit Zolder - De openingsrace van het Belcar Endurance Championship 2024 is uitgedraaid op een regelrechte thriller tussen de drie merken in GTA. De zege was uiteindelijk voor Dirk Schouten en Filip Teunkens (Q1-Trackracing) aan het stuur van een Porsche 992 GT3 Cup. Zij haalden het voor Jan Lauryssen en Dylan Derdaele (Belgium Racing Porsche 992 GT3 Cup) en de regerende kampioenen, Bert en Stienes Longin in de Audi R8 GT2 van PK Carsport. Maar ook in de diverse klassen viel er heel wat te beleven, met zeges voor Porsche, Audi en tweemaal BMW.

Belcar Endurance Championship

Na de polepositie van Stienes Longin in de snelle Audi, met echter kleine verschillen op de directe concurrenten, beloofde de openingsrace van het seizoen heel veel goeds. Die voorspelling kwam ook uit, met een race waarin de toppers elkaar gedurende de hele race amper enkele seconden toegaven. Na een schitterend duel tussen PK Carsport en Belgium Racing, werd het bekende spreekwoord van de derde hond echter bewaarheid. Q1-Trackracing, vorig jaar winnaar van de slotrace van het kampioenschap behaalde nog de zege, een première voor zowel Dirk Schouten als Filip Teunkens.

“Schitterend”, klonk het bij de Nederlander en de Belg. Voor Dirk Schouten was het de tweede zege op Belgische bodem in amper een week tijd. “Een droom hè, het lukt nu allemaal ineens, voor mij mag dit nog wel wat duren!” Ook Filip Teunkens was duidelijk in zijn nopjes. “Daarvoor moet je zo oud worden, om een eerste Belcar-zege in je leven te scoren”, lachte hij. “Met dank aan de goede strategie van het team, mijn geweldige teamgenoot en de prima Porsche!”

Achter het winnende duo gebeurde er nog heel wat in de slotfase. Zo was Jan Lauryssen tot in de allerlaatste ronde hevig in gevecht met Dirk Schouten, “maar op de heuvel voor de ‘rea’ liep het fout. De auto brak uit, ging over kop en wonder boven wonder ben ik toch nog tweede geworden”, deed Jan Lauryssen het verhaal van de slotfase. “Gelukkig is de Porsche zo’n sterke en veilige wagen.”

“Ik wist op het einde van de laatste safetycar-periode dat ik een lekke band had en heb het risico genomen om verder te rijden en zo de derde plaats veilig te stellen”, vertelde een ontgoochelde Stienes Longin, “maar hier had meer ingezeten”. De Russell Racing by PK Carsport Lamborghini (Corten-Thiers-Van Hooydonk) en de MM Racing Porsche (Meurrens-Meurrens-Meurrens) sloten de top 5 af.

In GTB-klasse klopten Arthur Peters en Kenny Herremans (Tip Top Rent by NGT Porsche Cayman GT4 RS) de broers Gary en Kenny Terclavers (TCL Motorsport BMW M4).

Belcar Endurance Championship

Spanning bij de toerwagens
In de klasse TA was er wel winst voor Audi, met zelfs een dubbel. Manfred Verbeke (M&D Racing) haalde het met amper vijf seconden bonus op de nieuwkomers en merkgenoten van VP-Racing met Nick Van Pelt en Olivier Bertels in de VP-Racing Audi RS3 LMS. Ook de derde plek was voor een bolide van de VW-groep, met de GTE Racing Cupra van vader en zoon Van Den Hove, de regerende kampioenen.

Heel mooi om volgen was ook de strijd in de klasse TB, waar Tom Werckx in zijn JJ Motorsport BMW 330i de leiding verloor na een probleem met een remschijf. Ron Van De Water en Nico Vangeel pakten uiteindelijk de zege in hun BMW E46, voor Guido Werckx (JJ Motorsport BMW 330i) en Ive Van Der Aa, Jonas Van Cauwenbergh en Geoffrey Verkoyen in hun IR Pwrd by GRT Motorsport BMW G20 CS. De zege in TC tot slot was voor Andres Beers en David Vyncke (IC MOTORSPORT by Car Care Peeters BMW 325i), voor vader en zoon Küpper in hun eigen BMW.

De volgende afspraak voor het Belcar Endurance Championship volgt op 22 en 23 juni, opnieuw op Circuit Zolder, tijdens de Xwift Belgian Truck Grand Prix.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS