Autosport BE • Formule Renault 1600

Preview Formula Renault 1.6: De jongelingen rijden tijdens groots weekend

Uitgegeven door Stijn Vermeulen • 27 april 2006 16:47

Minder dan twee weken na de eerste meeting ter gelegenheid van Francorchampions mag het Formula Renault 1.6-peloton van minstens 21 rijders dit weekend opnieuw in actie komen. Deze keer in Zolder, in het kader van de prestigieuze World Series by Renault, de tweede afspraak van het seizoen.

De jonge wolven kunnen voor enkele tienduizenden toeschouwers een nieuwe Limburgse omloop ontdekken, want het circuit werd licht hertekend en kreeg ook een nieuwe asfaltlaag. Vooral de eerste chicane (die nu trager is) werd onder handen genomen, met nieuwe boordstenen die speciaal voor deze meeting werden geplaatst.

Die nieuwigheden zullen de afstellingen beïnvloeden, dus wordt de vrije training op zaterdagochtend heel belangrijk om de ene kwalificatiesessie voor te bereiden. Die sessie bepaalt de startgrid voor de eerste wedstrijd (zaterdagmiddag om 17 u.), net na de F1-demo met de Renault 25. De wagen die vorig jaar de wereldtitel behaalde, wordt voor de gelegenheid bestuurd door de Fin Heikki Kovalainen, in 2004 World Series-kampioen en nu reserverijder bij het Renault F1-team.
Voor de tweede manche van twintig minuten plus een ronde (zondag om 11u20, deze keer net voor de F1-demo) wordt zoals steeds de uitslag van de eerste wedstrijd genomen om de startgrid vast te leggen, met de top-6 in omgekeerde volgorde.

Pierre Combot, de enige rijder die er tijdens het eerste raceweekend in slaagde om twee keer op het algemene podium te klimmen, bezet op dit ogenblik de eerste plaats in het kampioenschap. Heel wat rijders willen de jonge Fransman (voorheen actief in de Formule Campus) dit weekend onttronen. Voorop zijn ploegmaat bij Thierry Boutsen Racing, Maxime Martin, wat verrassend winnaar van de tweede race in Francorchamps.
“Ik kan nog moeilijk ontkennen dat ik voor de titel ga,” legt de zoon van meervoudig Belgisch toerwagenkampioen Jean-Michel Martin uit. “Nochtans denk ik wel dat ik nog wat kilometers en ervaring mis, zeker tegenover iemand als Combot, die al reed in een formulewagen die amper trager is. Ik kon me in Francorchamps laten gelden omdat de weersomstandigheden heel moeilijk waren en dan rijd je meer op feeling. Op het droge ben ik echter nog niet in staat om die laatste paar tienden van een seconde te gaan halen. We zullen wel zien welk weer het dit weekend wordt. Ik wil zeker en vast twee keer punten scoren. Voorlopig beperk ik me tot ‘intelligenter’ dan de anderen te rijden.”

Yves Van Nijen, eerste winnaar van het seizoen, stelt zich weinig vragen. Hoewel hij een voorkeur heeft voor de Ardense omloop wil de jonge Vlaming dit weekend in Zolder opnieuw winnen.
“Dit is een belangrijk weekend voor mij, een unieke gelegenheid om voor veel volk en mijn sponsors te schitteren,” stelt de rijder van Marc Goossens Motorsport. “Ik trek resoluut ten aanval. Ik wil als eerste vertrekken en daar blijven. Toch houd ik rekening met Combot, snel en regelmatig, maar ook met de Brit Craig Dolby en de Luxemburger David Hauser, altijd sterk op het Limburgse circuit.”

Alexandre Marissal en Julien Schroyen – aan hun tweede seizoen bezig – zullen net als debutant en revelatie Ludovic Sougnez (samen met Maxime Martin ex-aequo aan de leiding van de Renault Stars Challenge) niet enkel voor de eerste plaats in de Belgo-Luxemburgse strijd voor rijders onder de 21 gaan. Ook zij willen vooraan rijden en, waarom niet, hun eerste zege algemeen halen.

Kampioenschap:
1. Combot 33
2. Martin 31
3. Sougnez 28
4. Marissal 27
5. Van Nijen 26
6. D. Hauser 22
7. Schroyen 21
8. Dolby 17
9. Leenders 15
10. Richelmi 14

Renault Stars Challenge :
1. Martin 10
2. Sougnez 10
3. Marissal 6
4. D. Hauser 6
5. Schroyen 3
6. Leenders 1

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS