Formule 1

Pirelli nam banden Verstappen in beslag voor onderzoek: "Ondanks dat zijn banden niet lek gingen..."

Uitgegeven door Peter Vader • 4 augustus 2020 10:32

De afgelopen zondag verreden Grand Prix te Silverstone werd gekenmerkt door een reeks van lekke banden in de slotfase van de race. Om erachter te komen wat er aan de hand was met het rubber, heeft Pirelli de banden van Max Verstappen geconfisqueerd. De Italiaanse bandenfabrikant gaat analyseren hoe het zo ver kon komen dat meerdere coureurs werden geplaagd door lek gaan. In gesprek met Sky Italia laat Pirelli-bandenbaas Mario Isola weten dat ze ook de banden van Max Verstappen in beslag hebben genomen. "Ondanks dat zijn banden niet lek gingen, gaan we de banden van Verstappen onderzoeken. Hij reed er tenslotte een lange stint mee en ze gingen niet kapot.”

Max Verstappen F1 Red Bull banden Pirelli

Slachtoffers
De twee grootste slachtoffers van het bandendrama waren Valtteri Bottas en Carlos Sainz. Zij zagen vele WK-punten als sneeuw voor de zon verdwijnen, in tegenstelling tot racewinnaar Lewis Hamilton, die wel wist te finishen zonder zijn koppositie op te moeten geven.

Mario Isola, de eindverantwoordelijke voor de prestaties van de Pirelli-banden, erkent na de race dat de bandenleverancier op onderzoek uitgaat naar de oorzaak van de falende banden. "Uiteraard gaan we onderzoeken wat er zich in de laatste ronden van de race heeft afgespeeld. Momenteel is het nog te vroeg om conclusies te trekken", zo begint de Italiaan zijn verhaal ten overstaan van onder meer RacingNews365.

Hoge slijtage? Debris?
Mario Isola verklaarde na afloop van de race dat Pirelli alles nauwkeurig ging onderzoeken en gaf alvast zijn eerste indruk: “Het probleem kan zijn veroorzaakt door hoge slijtage, want 38 ronden op een set harde banden is op dit circuit best veel. Maar ik ga niet zeggen dat dat absoluut de oorzaak is. Het kan namelijk ook zijn veroorzaakt door kleine brokstukjes op de baan, die afkwamen van de voorvleugel van Kimi Räikkönen, of misschien ander debris."

Warmer weer
De conclusie van het onderzoek is belangrijk omdat de weersomstandigheden komend weekend nog heftiger verwacht worden. De verwachting is dat de temperaturen hoger zijn en dat is niet goed voor de slijtage. Pirelli zal hierop moeten anticiperen met banden met een nog zachtere compound.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS