Karting • GK4 Kartseries

Nooit opgeven! Cesc Pieterse pakt toch nog een podiumplaats: P3! "Zo blij, ongelofelijk!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 april 2023 10:15

MARIEMBOURG – Hij zou al tevreden geweest zijn met de vijfde plaats tijdens de eerste ronde van de GK4 Kart Series, en toen crashten er twee coureurs vlak voor zijn neus. Karter Cesc Pieterse denderde vervolgens prompt naar de derde plaats in de Mini Parilla-klasse. Die positie was veel meer dan hij had verwacht en dus deed de rijder van het talententeam van WJS Racing zondag meer dan tevreden zijn verhaal na afloop van zijn race.

Cesc Pieterse

“Ik schrok wel een beetje. Ik moest heel snel reageren en de kart er omheen sturen. Daarna focuste ik me op het vervolg van de race”, zei Cesc direct na de finale. “Ik dacht: nummer drie! Die heb ik ook gepakt. Ik ben zo blij, ongelofelijk!”

Hij had van tevoren geen idee wat hij van het weekeinde kon verwachten, zei hij. “De warm-up vandaag ging erg goed. Ik reed de tweede tijd. Ik dacht toen nog: we gaan een podiumplaats pakken. Maar in de kwalificatie zakte het helemaal in. Ik maakte foutjes, ging pushen en ‘over-driven’. Ik werd uiteindelijk elfde.”

Een podiumplaats leek toen nog heel ver weg. Ook in de heats ging het niet echt gemakkelijk. “In de heat eerste heat ging ik van elf naar twaalf. Ik had een slechte start waardoor ik terugzakte naar P17. Daarna reed ik nog terug naar P12. Dat was wel goed. Ik was wel boos op mezelf dat ik een plek was gezakt. Dat vond ik heel vervelend.”

Gelukkig voor Cesc ging de tweede heat al beter. “Ik reed van twaalf naar acht, maar nog steeds waren we wat te langzaam. We moesten nog wat tiendes van een seconde vinden.” Niettemin was zijn startplaats voor de finale, P7, al een heel stuk beter dan die elfde tijd in de kwalificatie.

Cesc Pieterse

“In de finale startte ik als zevende en ik dacht: we halen maximaal de vijfde plek. En toen lag ik op een gegeven moment vijfde en ik dacht: yes, ik heb mijn doel behaald. Ik was nog niet over de finish, maar ik dacht: die positie kan ik wel vasthouden, want de nummer zes zat ver achter me. En toen gebeurde die crash voor me!” Zo kon hij profiteren, maar werd zijn doorzetten ook beloond met een knap podium!

Zijn coach en monteur Ayrton Walczak was trots op zijn rijder. “Hij heeft vandaag wel geleerd dat hij nooit moet opgeven. Ook al word je twaalfde en achtste in de heats, hij komt nu als derde over de finish in de finale.”

“Ik ben er trots op hoe hij zich ontwikkelt. Vorig jaar reed hij viertakt. Hij heeft een goede leercurve. Dit is pas zijn vierde wedstrijd in deze klasse. Er deden vandaag zelfs jongens uit Dubai en Engeland mee, en die kon hij bijhouden. Dat maakt me heel trots. Het eerste podium bij de GK4 van het jaar is gewoon binnen!”

Zijn volgende race is de tweede ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. Die wordt over een maand gehouden op het circuit van Ostricourt in Frankrijk. Cesc: “Ik ben er nog nooit geweest. Het liefst wil ik top tien. Misschien wel top vijf!”

“Ik wil graag mijn ouders, mijn sponsoren, mijn teambaas Willem-Jan Schoots, mijn monteur/ coach Ayrton Walczak, data-analist Sinan van der Raad, iedereen bij WJS Racing en mijn St. Michael Schhool in Rotterdam bedanken.”

Cesc Pieterse wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door:
Pilot Cycles BV
Fennft.com
Mazda Auto Haagstad
VIP
Very Italian Pizza Rotterdam
Autorijschool Henk van Wassenaar

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS